Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

14 για 1 θέση κοινωφελούς εργασίας

Εικόνα του άρθρου 14 για 1 θέση κοινωφελούς εργασίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2016, 02:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγους ακόμη μήνες, θα πρέπει να περιμένουν οι άνεργοι για την καθολική εφαρμογή του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας μέσω του ΟΑΕΔ στους δήμους. Αν και η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου είχε δεσμευτεί για τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα πάει για Νοέμβριο.

Η κοινωφελής εργασία, μέσω του νέου Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, ξεκίνησε από την άνοιξη να εφαρμόζεται... πιλοτικά σε δύο φάσεις, με 51 δήμους (17+34) να συμμετέχουν. Η επιλογή των 51 αυτών δήμων, σύμφωνα με το υπουργείο, είχε γίνει με κριτήρια που σχετίζονται με τα υψηλά ποσοστά μακροχρόνιας ανεργίας. Ωστόσο, πολλοί ήταν οι δήμοι που είχαν αντιδράσει και που μιλούσαν για αδιαφανή επιλογή των πρώτων δήμων, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Αρταίων. Η κ. Αντωνοπούλου είχε προσπαθήσει να κατευνάσει τα πνεύματα, λέγοντας ότι άμεσα (η β' φάση του πιλοτικού προγράμματος ξεκίνησε τον Ιούλιο), τον Σεπτέμβριο, η κοινωφελής εργασία θα επεκταθεί σε όλους τους δήμους.

Από την πιλοτική αυτή φάση φαίνεται ότι η μάχη... των ανέργων για μια θέση κοινωφελούς εργασίας είναι μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που είχε γίνει σε ανάλογο πρόγραμμα του παρελθόντος. «Το ενδιαφέρον των ανέργων για τα νέα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας στους δήμους είναι ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς στην πρώτη φάση του προγράμματος στους 17 δήμους-θύλακες υψηλής μακροχρόνιας ανεργίας, για μία θέση εργασίας υποβλήθηκαν 14 αιτήσεις, όταν η αναλογία στα προηγούμενα προγράμματα ήταν 5 προς 1, παρότι τα ποσοστά ανεργίας ήταν υψηλότερα» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας στη συνάντηση που είχε σήμερα με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) υπό τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη. Αν η αναλογία αυτή επιμείνει, αυτό σημαίνει ότι τις επερχόμενες 23.000 θέσεις κοινωφελούς εργασίας θα τις διεκδικήσουν 322.000 άνεργοι.

Το μεγάλο αυτό ενδιαφέρον εξηγείται λόγω αφενός της επέκτασης του χρόνου της κοινωφελούς εργασίας από πέντε σε οκτώ μήνες και αφετέρου της θεμελίωσης του δικαιώματος ένταξης στο ταμείο ανεργίας μετά τη λήξη της σύμβασης. Οι προηγούμενοι της κοινωφελούς εργασίας ήταν πενταμηνίτες και δεν μπορούσαν να μπουν μετά στο ταμείο ανεργίας, με αποτέλεσμα πολλοί να προτιμούν τη μη διακοπή της μακροχρόνιας ανεργίας με την ελπίδα ότι θα βγει κάποιο καλύτερο πρόγραμμα και θα έχουν υψηλότερη μοριοδότηση.

Πότε λοιπόν θα «ανοίξουν» οι θέσεις. Σύμφωνα με τα όσα είπε η κ. Αντωνοπούλου στην ΚΕΔΕ, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί από τους δήμους η διαδικασία καταγραφής και ένταξης των έργων και των ειδικοτήτων στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να εκδοθεί η πρόσκληση για την πρόσληψη των 23.000 μακροχρόνια ανέργων, ώστε να τοποθετηθούν στις θέσεις τους εντός Νοεμβρίου. Ο αριθμός των θέσεων, οκτάμηνης εργασίας με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, θα είναι ο ίδιος με την προηγούμενη χρονιά. Για τους 18 δήμους της Ηπείρου, ο αριθμός των θέσεων ανέρχεται στις 1.279. Στον δήμο Ιωαννιτών αντιστοιχούν 381 θέσεις εργασίας.

Ο δε μισθός δεν ξεπερνά τα 495 ευρώ για ωφελούμενους άνω των 25 ετών και τα 431 ευρώ για ωφελούμενους κάτω των 25. Από φέτος, προστίθεται αμοιβή για νυχτερινή εργασία, που συνολικά δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 619 ευρώ.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back