ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

100 χρόνια «αποστάτες, ρέντζελα, δήμαρχοι» και άλλα πολλά

Εικόνα του άρθρου 100 χρόνια «αποστάτες, ρέντζελα, δήμαρχοι» και άλλα πολλά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2019, 13:12
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το βιβλίο της Β. Αγγέλη και του Γ. Τσαντίκου «Οι αποστάτες, τα ρέντζελα και οι δήμαρχοι-δημοτικές εκλογές στα Γιάννενα 1925-2014» παρουσιάστηκε στα παλιά σφαγεία, στην αίθουσα «Δ. Χατζής» την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου.

Για το βιβλίο μίλησε ο δικηγόρος Γιάννης Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει διατελέσει και περιφερειακός σύμβουλος και ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Λάμπρος Φλιτούρης.

Αμφότεροι μίλησαν για τους συγγραφείς και κυρίως, για το βιβλίο και την αυτοδιοικητική ιστορία της πόλης.


Ο κ. Παπαδημητρίου στην ομιλία του παρουσίασε και μια ενδιαφέρουσα πολιτική-στατιστική αποδελτίωση που περιλάμβανε από τα επαγγέλματα των δημάρχων μέχρι την πολιτική τους τοποθέτηση. Ιδιαίτερα στάθηκε όμως στο εξής:

«Δεν θα παραλείψω και μια προσωπική ανάμνηση, που συνοδεύεται και από μία κριτική παρατήρηση. Ο λόγος είναι για τις πρώτες δημοτικές εκλογές της Μεταπολίτευσης, το 1975, με τη νίκη του Κώστα Μπέγκα απέναντι στον Κώστα Φρόντζο. Η φράση του Φρόντζου, από τα μικρόφωνα της προεκλογικής του συγκέντρωσης, ‘Αναμεράτε ρέντζελα να διαβούν τα ρούχα’ σημάδεψε αναμφίβολα την αναμέτρηση και πρόσθεσε πάθος στον, ούτως ή άλλως έντονο, ριζοσπαστισμό της εποχής. Με την αναγγελία της νίκης του Μπέγκα στον δεύτερο γύρο ένα ανθρώπινο πλήθος ξεχύθηκε στην πλατεία με το σύνθημα ‘Απόψε μιλάνε τα ρέντζελα!’».  

Ο κ. Φλιτούρης παρατήρησε μεταξύ άλλων ότι «μετά από αρκετά χρόνια αδράνειας ή υποχώρηση της έρευνας για την τοπική ιστορία, διαπιστώνω ότι υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια έντονη επιστροφή του ενδιαφέροντος για το τοπικό. Το είδα στις δουλειές που γίνονται στο πανεπιστήμιό μας, στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές  που ενδιαφέρονται για την ιστορία της πόλης, του 20ου αιώνα».

Το βιβλίο κυκλοφορεί και το βρίσκετε στα εξής βιβλιοπωλεία:

  • «Αναγνώστης», Πυρσινέλλα 11, 2651034911
  • «Δωδώνη», 28ης Οκτωβρίου 25, 2651038483
  • «Μαργιόλας», Ανεξαρτησίας 110, 2651029768
  • «Οσελότος», Χατζηκώστα 5, 2651306456


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back