Oikonomou pisoi
ΒΙΒΛΙΟ

Ζωσιμαία βιβλιοθήκη και για το καλοκαίρι

Εικόνα του άρθρου Ζωσιμαία βιβλιοθήκη και για το καλοκαίρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2020, 17:47
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων και Προγραμμάτων της «Βιβλιοθήκης Γνώσης και Συναισθήματος», της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης, κάνει τον απολογισμό του σχολικού έτους που τελείωσε

Το «Βιβλιοαυτοκίνητο» ταξίδεψε σε 212 σχολικές τάξεις των Ιωαννίνων, των περιχώρων και όλης της Περιφέρειας Ηπείρου, με «κυβερνήτη» τον κ. Γιώργο Λάιο και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κ. Αρετή Λαγού. Συνολικά, συμμετείχαν 3.940 παιδιά στις δράσεις, οι οποίες διακόπηκαν λόγω της πανδημίας και δεν πραγματοποιήθηκαν οι υπόλοιπες περίπου 2.000 επισκέψεις.

Το νέο πρόγραμμα «Αν η Αγάπη Δεν είχε λόγια…!», είχε στόχο την ενδυνάμωση των συναισθημάτων και της φιλαναγνωσίας. «Με αφορμή το παραμύθι ‘Η αρπαγή της Κότας’, της Beatrice Rodriguez, από τις εκδόσεις Ηλίβατον, τα παιδιά αντιλήφθηκαν ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως φαίνονται και τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο» σημειώνει η βιβλιοθήκη.

Ένα πολύ ενδιαφέρον αποτέλεσμα, είναι η σειρά comics που δημιούργησαν οι μαθητές και επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Αρετή Λαγού.

Μπορείτε να τα δείτε εδώ

                Παράλληλα, συνεχίστηκαν τα σταθερά προγράμματα, «Γνωριμία με τους 12 θεούς του Ολύμπου-Ο δικός μας Ολύμπος» και  «Η ΖΩσιμαία αποκαλύπτεται στα παιδιά».  Για το δεύτερο πρόγραμμα, με τη βοήθεια των «έξυπνων γυαλιών» και τη δημιουργία ειδικού προγράμματος «επαυξημένης πραγματικότητας», οι μαθητές περιηγήθηκαν  (Virtual Tour 360ο ) σε όλους τους χώρους του σημερινού κτηρίου της βιβλιοθήκης και γνώρισαν τους χώρους, τη μακρόχρονη ιστορία της, τις υπηρεσίες της, κλπ.

 Τα προγράμματα σχεδιάζονται αποκλειστικά από το Τμήμα Εκπαιδευτικών Δράσεων & Εκδηλώσεων της Ζωσιμαίας, ακολουθώντας συγκεκριμένους Άξονες και επιταγές, σε διεθνές (UNESCO, IFLA, Λευκή Βίβλος για Βιβλιοθήκες κλπ.) και τοπικό περιβάλλον (Υπουργείο Παιδείας, Ινστιτούτο Εκπ. Πολιτικής κλπ.), ενώ όλα τα έξοδα καλύπτονται αποκλειστικά από ίδιους πόρους του ετήσιου προϋπολογισμού της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.               

Για το καλοκαίρι, η Ζωσιμαία είχε προγραμματίσει καλοκαιρινές δράσεις για παιδιά. Ωστόσο, οι οδηγίες προφύλαξης δεν επιτρέπουν την υποδοχή παιδιών στο χώρο της και έτσι, οι δράσεις σχεδιάστηκαν ξανά.

Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, η «Βιβλιοθήκη Γνώσης και Συναισθημάτων» της Ζωσιμαίας Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων δημιούργησε για το καλοκαίρι 2020 το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τι μου λείπει;».

Στο σχετικό σύνδεσμο οι μικροί φίλοι και φίλες της βιβλιοθήκης, μπορούν να ακούσουν την αφήγηση του παραμυθιού «Ο μικρός βασιλιάς των λουλουδιών» της Kveta Pacovska και να φτιάξουν παζλ με τους ήρωες του παραμυθιού. Την επιμέλεια έχει η κα Λαγού και η επίσης εκπαιδευτικός, Φοίβη Παπαγεωργίου. Θα ακολουθήσει κουκλοθέατρο, ενώ το εικαστικό εργαστήρι θα γίνει σε απευθείας μετάδοση από το χώρο του παιδικού τμήματος σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν προσεχώς.

Με αφορμή το παραμύθι και τον ήρωα που «κάτι του λείπει», τα παιδιά μπορούν να ζωγραφίσουν αυτό που τους λείπει και να αφήσουν τη ζωγραφιά τους στη βιβλιοθήκη ή να τη στείλουν στο email zosimaialib@sch.gr

                Παράλληλα, ξεκινά ένας κύκλος αφηγήσεων παραμυθιών για μικρούς και μεγάλους με τίτλο «Όσα τόσα κι αν γενούν, παραμύθια πάντα θ’ αρχινούν». Οι αφηγήσεις θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε βίντεο.

Μπορείτε να δείτε τι και πώς, στο κανάλι της Ζωσιμαίας:

 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back