δεη πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας: 43 κλίνες, αλλά…

Εικόνα του άρθρου Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας: 43 κλίνες, αλλά…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/05/2024, 23:36
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα δύο γηροκομεία της πόλης των Ιωαννίνων –το Γηροκομείο Ζωσιμάδων της Μητρόπολης Ιωαννίνων και ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας του Δήμου Ιωαννιτών- φιλοξενούν συνολικά 133 ανθρώπους. Υπάρχουν ωστόσο σε αναμονή 150 αιτήσεις για εισαγωγή στα δύο γηροκομεία.

Τα στοιχεία αυτά κατέθεσε η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Σοφία Μαρκούλα, κατά τη συνεδρίαση λογοδοσίας του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο δημοτικός σύμβουλος Βασίλης Κοσμάς («Ιωάννινα_2023»).

Το καίριο ζήτημα που έθεσε ο κ. Κοσμάς, είναι αν και πότε θα αναπτυχθεί πλήρως η δυναμικότητα του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας. Η κατασκευή του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας ξεκίνησε επί δημαρχίας Αναστάσιου Παπασταύρου και ολοκληρώθηκε επί δημαρχίας Νίκου Γκόντα (κάτι που υπενθύμισε ο τελευταίος, ως επικεφαλής παράταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο),

Από τους δύο ορόφους του κτιρίου, λειτουργεί μόνο ο ένας. Και από τις 96 κλίνες που διαθέτει, χρησιμοποιούνται οι 42 (+1 που λειτουργεί ως κλίνη απομόνωσης λόγω covid). Η κα Μαρκούλα πρόσθεσε δε ότι δύο δωμάτια είναι κλειστά καθώς «μπαίνουν νερά από τις αποχετεύσεις». Για τον λόγο αυτόν κάποια μονόκλινα έγιναν δίκλινα. Η ποιότητα της κατασκευής του κτιρίου έχει απασχολήσει πολλές φορές στο παρελθόν το Δημοτικό Συμβούλιο, με τον δήμαρχο Θωμά Μπέγκα να επαναλαμβάνει ότι σε αυτό το κτίριο υπήρξαν κατασκευαστικές αστοχίες.

Η κα Μαρκούλα ανέφερε ότι η πολιτική βούληση της δημοτικής αρχής είναι να λειτουργήσει πλήρως ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας. Αναφέρθηκε όμως ιδιαίτερα στο μεγάλο κόστος που υπάρχει.

Παράλληλα, έθεσε μια άλλη, ενδιαφέρουσα πτυχή. Ότι στα δύο γηροκομεία της πόλης, μόλις το 30% των ωφελούμενων κάνουν χρήση των υπηρεσιών λόγω γήρανσης. Οι υπόλοιποι ωφελούμενοι είναι άνθρωποι που πάσχουν από ψυχιατρικά νοσήματα ή από άνοια. «Θα πρέπει να δούμε πώς θα αξιοποιήσουμε τον άνω όροφο. Αν θα πρέπει να λειτουργήσει ως ένα γηροκομείο ή ως μια δομή για ειδική πληθυσμιακή ομάδα» είπε.

Τέλος, ανέφερε ότι η προγραμματική σύμβαση με το Γηροκομείο Ζωσιμάδων για τη λειτουργία του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας λήγει στις 30 Ιουνίου και ότι επίκειται συζήτηση για την ανανέωση της σύμβασης για άλλα τρία χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3