Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ζητείται φάκελος για «άγονη» αεροπορική σύνδεση

Εικόνα του άρθρου Ζητείται φάκελος για «άγονη» αεροπορική σύνδεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/04/2022, 20:37
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Λίγους μήνες μετά το μικρό… φιάσκο με τις «αεροπορικές εκδρομές στο Ηράκλειο», η αεροπορική σύνδεση Ιωαννίνων-Ηρακλείου επανέρχεται σε πιο σοβαρή βάση.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του βουλευτή Ιωαννίνων της ΝΔ Στάυρου Καλογιάννη, ο ίδιος ζήτησε από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Αχ. Καραμανλή να ενταχθεί η αεροπορική γραμμή Ιωάννινα-Ηράκλειο στις άγονες.

Πέρα από τη διάθεση των τοπικών επιχειρηματιών να κυνηγήσουν κάθε πιθανότητα «έλευσης στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων», υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα για τις πτήσεις και το κόστος των εταιριών.

Ο κ. Καλογιάννης αναφέρει ότι έχει συζητήσει με την Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων το θέμα και πως η απάντηση που πήρε από τον υπουργό, είναι ότι για την ένταξη νέας γραμμής σε καθεστώς παροχής δημόσιας υπηρεσίας απαιτείται έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία πρέπει να υποβληθεί «φάκελος επιβολής υποχρεώσεων παροχής δημόσιας υπηρεσίας σε τακτική αεροπορική γραμμή και σχετικής διακήρυξης», συνοδευόμενος από τεκμηριωμένη μελέτη σκοπιμότητας.

Κοινώς, χρειάζεται πολύ περισσότερα πράγματα από τις κατά καιρούς επικοινωνιακές βασικά παρεμβάσεις. Όπως αναφέρει ο κ. Καλογιάννης, θα χρειαστούν «γεωγραφικά, δημογραφικά και οικονομικά στοιχεία των περιοχών που αφορά η προτεινόμενη αεροπορική σύνδεση, άλλα μεταφορικά μέσα που εξυπηρετούν σήμερα τη σύνδεση αυτή, οι χρόνοι και τα κόστη των υφιστάμενων συγκοινωνιακών συνδέσεων (αεροπορικών, οδικών, ή/και θαλάσσιων), οι υφιστάμενες αεροπορικές υποδομές των προς σύνδεση περιοχών, κ.ά.».

Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει ότι η προοπτική σύνδεσης είναι «καλή», καθώς και ότι ζήτησε από τον πρύτανη Τριαντάφυλλο Αλμπάνη στοιχεία σχετικά με τους φοιτητές-τριες που σπουδάζουν στα Ιωάννινα και μένουν στην Κρήτη.  

Στη συνάντηση με τον Υπουργό, συζητήθηκε επίσης η δυνατότητα λειτουργίας υδατοδρομίου στη λίμνη Παμβώτιδα. Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι το Υπουργείο προχώρησε από τις αρχές του 2020 το αναγκαίο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση, λειτουργία και εκμετάλλευση υδατοδρομίων, όμως πρέπει να εκδηλωθεί συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον ώστε να προχωρήσουν τα υδατοδρόμια τόσο στα Ιωάννινα όσο και στην υπόλοιπη χώρα. «Αντίστοιχα στοιχεία πρέπει να συλλεχθούν για τους Ηπειρώτες φοιτητές στα Πανεπιστήμια της Κρήτης» αναφέρει σχετικά.

Τέλος, αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα συνεργαστεί «με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων, τον πρόεδρο της οποίας κ. Στ. Σιούτη ενημέρωσα ήδη, και με τον αερολιμενάρχη κ. Β. Μητσιμάρη, ώστε σε συνεργασία με το Υπουργείο να προετοιμαστεί ο σχετικός φάκελος».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back