ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ζάμπια: Ανακάλυψαν ξύλινη κατασκευή μισού εκατομμυρίου ετών

Εικόνα του άρθρου Ζάμπια: Ανακάλυψαν ξύλινη κατασκευή μισού εκατομμυρίου ετών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/09/2023, 14:03
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σχεδόν μισό εκατομμύριο χρόνια πριν, οι άνθρωποι στην Αφρική συναρμολογούσαν το ξύλο σε μεγάλες κατασκευές, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη και περιγράφει κορμούς με εγκοπές και κωνικούς κορμούς που θάφτηκαν κάτω από την άμμο στη Ζάμπια.

Η ανακάλυψη οδηγεί αρκετά τα πίσω την ιστορική καταγραφή της δομικής επεξεργασίας ξύλου. Προηγουμένως, τα παλαιότερα γνωστά παραδείγματα αυτής της τέχνης ήταν πλατφόρμες ηλικίας 9.000 ετών στην άκρη μιας βρετανικής λίμνης.

Οι κορμοί ανακαλύφθηκαν από μια διεθνή ομάδα επιστημόνων το 2019 κοντά σε έναν τεράστιο καταρράκτη στη Ζάμπια, γνωστό ως καταρράκτης Καλάμπο.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature, υποδηλώνουν ότι οι άνθρωποι της λίθινης εποχής έχτισαν κάτι που μπορεί να ήταν καταφύγια.

«Αυτό το εύρημα έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτομαι για τους πρώιμους προγόνους μας», δήλωσε ο αρχαιολόγος καθηγητής Larry Barham.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να μετασχηματίσει τη σημερινή πεποίθηση ότι οι αρχαίοι άνθρωποι ζούσαν απλή, νομαδική ζωή.

«Έφτιαξαν κάτι νέο και μεγάλο από ξύλο», δήλωσε ο καθηγητής Barham. «Χρησιμοποίησαν τη νοημοσύνη, τη φαντασία και τις ικανότητές τους για να δημιουργήσουν κάτι που δεν είχαν ξαναδεί, κάτι που δεν είχε υπάρξει ποτέ στο παρελθόν».

Στην ίδια περιοχή, οι ερευνητές βρήκαν πέτρινα εργαλεία μαζί με ξύλα διαμορφωμένα σε σφήνες και V - σαφή σημάδια χειροτεχνίας. Αλλά αυτό που τους ενθουσίασε περισσότερο ήταν δύο κομμάτια ξύλου που βρέθηκαν σε ορθή γωνία μεταξύ τους. 

«Το ένα βρίσκεται πάνω στο άλλο και και τα δύο κομμάτια ξύλου έχουν εγκοπές χαραγμένες», δήλωσε ο αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Αμπερίστουϊδ, καθηγητής Geoff Duller.

Περαιτέρω ανάλυση επιβεβαίωσε ότι οι κορμοί ήταν ηλικίας περίπου 476.000 ετών.

Μια από τις παλαιότερες ξύλινες ανακαλύψεις ήταν ένα δόρυ ηλικίας 400.000 ετών στην προϊστορική άμμο στο Clacton-on-Sea του Έσεξ, το 1911. Αν δεν διατηρηθεί σε πολύ συγκεκριμένες συνθήκες, το ξύλο απλώς σαπίζει. 

Το μέγεθος των δύο κορμών, ο μικρότερος εκ των οποίων είναι περίπου 1,5 μέτρο, υποδηλώνει ότι όποιος τους συναρμολόγησε έχτιζε κάτι σημαντικό. Είναι απίθανο να ήταν καλύβα ή μόνιμη κατοικία, αλλά θα μπορούσε να αποτελεί μέρος μιας πλατφόρμας για ένα καταφύγιο, λέει η ομάδα.

Δεν είναι επίσης σαφές ποιο είδος αρχαίου ανθρώπου το κατασκεύασε. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι μπορεί να κατασκευάστηκαν από ένα παλαιότερο είδος που υπήρχε στη Ζάμπια, γνωστό ως Homo heidelbergensis. Μέχρι στιγμής δεν έχουν βρεθεί οστά στην περιοχή αυτή.

Με πληροφορίες από New York Times, BBC. Φωτογραφία: Larry Barham/University of Liverpool


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back