ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα

Εικόνα του άρθρου Υψηλές θερμοκρασίες μέχρι το τέλος του μήνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/07/2023, 22:23
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να διατηρηθούν οι υψηλές θερμοκρασίες, σύμφωνα με το Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr.

Ειδικότερα για το χρονικό διάστημα 20 και 28 Ιουλίου προβλέπονται δύο διαδοχικά πολύ θερμά διαστήματα, με τη θερμοκρασία σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας να κυμαίνεται έως και 14°C πάνω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα, δηλαδή τη μέση κλιματική τιμή της περιόδου 1991-2020. 

Χαρακτηριστικό αυτή της θερμής περιόδου, αναφέρει το Αστεροσκοπείο, είναι η εκτεταμένη έκταση που καλύπτουν οι θερμές αέριες μάζες, κατακλύζοντας όλη τη Λεκάνη της Μεσογείου, φτάνοντας μέχρι την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Η θερμοκρασία πιθανόν θα ξεπεράσει τοπικά τους 45°C τις επόμενες ημέρες, τιμή που ήδη σημειώθηκε την Τρίτη 18 και την Τετάρτη 19/7 στη Σικελία. 

Για το χρονικό διάστημα μεταξύ Πέμπτης και Κυριακής 20 - 23 Ιουλίου αναμένεται σταδιακή αλλά σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας σε πολύ πάνω από τα φυσιολογικά την εποχή επίπεδα, ξεπερνώντας τους 40-42 βαθμούς Κελσίου σε μεγάλο μέρος της χώρας. 

Η κορύφωση της ανόδου της θερμοκρασίας αναμένεται την Κυριακή 23 Ιουλίου οπότε και η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 42-44 βαθμούς Κελσίου. 

Οι άνεμοι θα είναι γενικά εξασθενημένοι, ωστόσο οι πολύ θερμές και ξηρές συνθήκες αναμένεται να διατηρήσουν την πολύ υψηλή επικινδυνότητα για την εκδήλωση και εξάπλωση πυροεπαγωγικών (αυτοκαθοδηγούμενων - πυρκαγιές που δημιουργούν το δικό τους καιρό) δασικών πυρκαγιών. 

Στο παρακάτω βίντεο παρουσιάζονται χάρτες απόκλισης θερμοκρασίας σε ύψος περίπου 1.500 μ πάνω από τη μέση στάθμη της θάλασσας, ύψος στο οποίο μελετάμε την κίνηση των αερίων μαζών. 


Πηγή: Αστεροσκοπείο Αθηνών



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back