Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Υπομονή ένα χρόνο για την Ιόνια Οδό

Εικόνα του άρθρου Υπομονή ένα χρόνο για την Ιόνια Οδό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2016, 23:00
ΕΛΛΑΔΑ

Tις δίδυμες σήραγγες της Κλόκοβας επισκέφθηκε σήμερα νωρίς το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνοντας έτσι την επίσκεψή του στους δύο υποκατασκευή οδικούς άξονες Πατρών-Κορίνθου και Ιόνιας Οδού.

Ο πρωθυπουργός, συνοδευόμενος από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη και στελέχη της κατασκευάστριας εταιρείας, είδε από κοντά το έργο της διάνοιξης και ενημερώθηκε για την πορεία των εργασιών σε όλο το μήκος του έργου, δηλαδή από το Αντίρριο μέχρι και τα Ιωάννινα.

Σχετικά με την πορεία των εργασιών στην Ιόνια Οδό, ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «μέχρι το τέλος του χρόνου το μεγαλύτερο κομμάτι του νέου αυτοκινητόδρομου θα έχει παραδοθεί προς χρήση στους πολίτες».

Επίσης, πρόσθεσε ότι «η Ιόνια Οδός θα έχει ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2017, εκτός από δύο σημεία, που έχουν συμπληρωτικά έργα, τα οποία αναμένεται να είναι έτοιμα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού».

Σημειώνεται ότι οι δίδυμες σήραγγες της Κλόκοβας έχουν μήκος περίπου τριών χιλιομέτρων ανά κλάδο και κατεύθυνση και οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2015. Η διάνοιξη ξεκίνησε τον Μάιο του 2015 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, και μάλιστα οκτώ μήνες νωρίτερα από το καθορισμένο χρονοδιάγραμμα.


ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

Νωρίτερα στην ομιλία του στα εγκαίνια των δύο σηράγγων τπυ Δερβενίου ο πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της Ιόνιας Οδού τονίζοντας ότι «τον Μάρτιο του 2017 το σύνολο του έργου της «Ιόνιας Οδού» παραδίδεται σε λειτουργική κυκλοφορία και λίγους μήνες αργότερα τον Αύγουστο του 2017 σε πλήρη λειτουργία.

Ο ομώνυμος αυτοκινητόδρομος μήκους 196 χλμ. από Αντίρριο έως Ιωάννινα (Ανισόπεδος Κόμβος με Εγνατία Οδό) έχει τεράστια σημασία, κοινωνική και αναπτυξιακή, αφού:

• Συνδέει όλη τη Δυτική Ελλάδα αναβαθμίζοντας σημαντικά αστικά και αγροτικά κέντρα όπως τα Ιωάννινα, την Άρτα και το Αγρίνιο.

• Προσφέρει επαρκέστερη σύνδεση των λιμανιών Πάτρας, Αστακού και Ηγουμενίτσας.

Συμβάλλει στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής βελτιώνοντας την προσβασιμότητα σε περιοχές με υψηλό τουριστικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον, αφού με την ολοκλήρωση της κατασκευής της, το ταξίδι από Αντίρριο έως και Ιωάννινα θα διαρκεί 1 ώρα και 40 λεπτά σε σχέση με τις 3 ώρες και 30 λεπτά σήμερα. Ο δρόμος, λοιπόν, αυτός, φέρνει την Ήπειρο κοντύτερα στην πρωτεύουσα, κοντύτερα στο κέντρο της χώρας.


ΑΡΧΑΙΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΚΙΑΤΟ

Σήμερα παραδόθηκε στην κυκλοφορία το πρώτο τμήμα της Ολυμπίας Οδού. Το τμήμα Αρχαία Κόρινθος-Κιάτο του νέου αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου-Πάτρας.

Το τμήμα Αρχαία Κόρινθος – Κιάτο μήκους 18 χιλιομέτρων, συνολικού κόστους 102 εκατομμυρίων, παραδίδεται με πλήρη διατομή αυτοκινητοδρόμου και περιλαμβάνει δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση, καθώς και λωρίδα έκτακτης ανάγκης αυξημένου πλάτους.

Οι ανισόπεδοι Κόμβοι Αρχαίας Κορίνθου και Κιάτου έχουν πλήρως ανακατασκευαστεί. Ο κόμβος του Ζευγολατιού είναι ένας νέος ανισόπεδος κόμβος και μετά την ολοκλήρωσή του θα εξυπηρετεί τους οικισμούς της επαρχίας Βόχας και πολλούς προορισμούς της ορεινής Κορινθίας.

Παράλληλα, σήμερα παραδόθηκαν οι νέες σήραγγες του νότιου κλάδου του Αυτοκινητοδρόμου, οι οποίες εντάσσονται στο νέο-κατασκευασμένο οδικό τμήμα της Παράκαμψης Δερβενίου και εξυπηρετούν την κίνηση από Πάτρα προς Κόρινθο και Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back