Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση Σκριπάλ: Κοινό ανακοινωθέν κατά της Ρωσίας

Εικόνα του άρθρου Υπόθεση Σκριπάλ: Κοινό ανακοινωθέν κατά της Ρωσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/03/2018, 20:33
ΚΟΣΜΟΣ

Κοινό ανακοινωθέν καταδίκης της χημικής επίθεσης κατά του πρώην ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στην Αγγλία εξέδωσαν οι ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κάνει λόγο για «πρόστυχες και ανυπόστατες» καταγγελίες.

«Η χρήση αυτή στρατιωτικού νευροτοξικού παράγοντα, ενός τύπου που αναπτύχθηκε από τη Ρωσία, αποτελεί την πρώτη επιθετική χρήση νευροτοξικού παράγοντα στην Ευρώπη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Πρόκειται για επίθεση κατά της κυριαρχίας του Ηνωμένου Βασιλείου και οποιαδήποτε τέτοια χρήση εκ μέρους κρατικής οντότητας συνιστά σαφή παραβίαση της Σύμβασης για τη Χημικά Όπλα και του διεθνούς δικαίου. Απειλεί την ασφάλεια όλων μας», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Οι τέσσερις δυνάμεις καλούν τη Ρωσία να αποκαλύψει πλήρως το πρόγραμμα του νευροτοξικού παράγοντα Novitchok στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων.


Ο ΡΩΣΟΣ ΥΠΕΞ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε «πρόστυχες και ανυπόστατες» τις κατηγορίες του Λονδίνου, ενώ έκανε γνωστό ότι η Ρωσία θα απελάσει διπλωμάτες του Ηνωμένου Βασιλείου από το έδαφός της «σύντομα» και θα γίνουν «οπωσδήποτε».

Στη Μόσχα δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι η πολιτική τελεσιγράφων που επιχειρεί η Βρετανίδα πρωθυπουργός ενάντια στη Ρωσία με σαθρές και αστήρικτες κατηγορίες δεν πρόκειται να βρει απήχηση .

Η Ρωσία διά του εκπροσώπου της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζα πρότεινε τη διεξαγωγή έρευνας του συμβάντος στο πλαίσιο της Συνθήκης για την απαγόρευση των χημικών όπλων , κάτι που απέρριψε όμως ο επίσημος εκπρόσωπος της Βρετανίας .

Ας εκτιμήσει ο καθένας τη στάση αυτή των Άγγλων και των Αμερικανών που τους υποστηρίζουν ανεπιφύλακτα, δήλωσε ο Λαβρόφ , τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι είναι κάπως πιο συγκρατημένοι, αλλά τους εξωθούν προς σκληρές δηλώσεις στο πλαίσιο αυτού που αποκαλούν «ΝΑΤΟική αλληλεγγύη».

Ο Λαβρόφ προκάλεσε την οργή της Τερεζα Μέι προφανώς για την εκτίμηση που έκανε ότι η αντιρωσική προβοκάτσια, όπως χαρακτήρισε την υπόθεση Σκριπάλ, «αντικατοπτρίζει, πριν από όλα, την απελπισία της τωρινής κυβέρνησης του Λονδίνου που δεν μπορεί να υλοποιήσει όσα έχει υποσχεθεί στον πληθυσμό μετά την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση».


Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΣΚΡΙΠΑΛ

Ο Σεργκέι Σκριπάλ, το 2006 , δικάστηκε στη Ρωσία και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 13 χρόνων για εσχάτη προδοσία. Το 2011 ήταν στην ομάδα εκείνων που ανταλλάχτηκαν με 11 Ρώσους πράκτορες που είχαν συλληφθεί στις ΗΠΑ, ανάμεσα τους και η γνωστή νεαρή Ρωσίδα Άννα Τσάπμαν. Έκτοτε ζει στην Αγγλία χωρίς να έχει κανένα ενδιαφέρον για τη ρωσική αντικατασκοπεία, διότι δεν είχε καμιά πληροφορία για να δώσει στους Άγγλους. 

Πριν από μια εβδομάδα βρέθηκε σε παγκάκι της πόλης Σάλσμπερι , μαζί με την 34χρονη κόρη του, Ρωσίδα πολίτη, αμφότεροι με χαμένες τις αισθήσεις τους. Αμέσως οι υπηρεσίες ασφαλείας μετέφεραν το ζευγάρι στο νοσοκομείο θέτοντας τους σε πλήρη απομόνωση. 

Η ρωσική πλευρά επισημαίνει πως πριν καν βγει κάποιο αποτέλεσμα για το τι είχε συμβεί, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ξεκίνησε μέσα στο κοινοβούλιο μια πρωτοφανή αντιρωσική επίθεση υποστηρίζοντας πως πρόκειται για χημική επίθεση κατά της Βρετανίας στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ενέχεται η Ρωσία.

Η βρετανίδα πρωθυπουργός ανέφερε μάλιστα ότι εξετάζεται η δυνατότητα να ζητήσει την ενεργοποίηση του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ , που κάνει λόγο για κοινή αντιμετώπιση της επίθεσης που δέχτηκε η Βρετανία πιθανότατα από τη Ρωσία. Τις κατηγορίες αυτές αποκάλεσε «πρόστυχες και ανυπόστατες» ο Ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back