ΚΟΣΜΟΣ

Υπό ψήφιση ένα «αμφιλεγόμενο» σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση

Εικόνα του άρθρου Υπό ψήφιση ένα «αμφιλεγόμενο» σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2024, 11:56
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρόκειται να ψηφίσει την Τετάρτη για νέους νόμους για την αναμόρφωση της μεταναστευτικής του πολιτικής, εν μέσω νέων επικρίσεων ότι τροφοδοτεί την ατζέντα της ακροδεξιάς αντί να προστατεύει ευάλωτους ανθρώπους.

Η ευρεία δέσμη νόμων, που προτάθηκε για πρώτη φορά το 2018, έχει σχεδιαστεί για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, με αποφάσεις σχετικά με την επιλεξιμότητα και τις αναγκαστικές επιστροφές σε μόλις 12 εβδομάδες.

Οι νόμοι θα εισαγάγουν επίσης ένα ενιαίο κεντρικό σύστημα ελέγχου σε όλα τα σημεία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, καθώς και έναν μηχανισμό «αλληλεγγύης» που ζήτησαν η Ελλάδα και η Ιταλία, ώστε να μπορούν οι χώρες που έχουν υπερφορτωθεί από τον όγκο των αφίξεων να μεταφέρουν τις διαδικασίες ασύλου σε άλλο κράτος μέλος.

Εάν ψηφιστεί, η νομοθεσία θα δημιουργήσει επίσης το Eurodac, μια κεντρική βάση δεδομένων που θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να βλέπουν αν κάποιος έχει υποβάλει αίτηση ασύλου σε άλλη χώρα.

Η Ύλβα Γιόχανσον, η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, δήλωσε την Τρίτη ότι με τις μεταρρυθμίσεις που αποσκοπούν στη «διαχείριση της μετανάστευσης με ομαλό τρόπο», οι «27» κάνουν ένα βήμα προς την εξουδετέρωση της λαϊκιστικής ακροδεξιάς.

Ωστόσο, η δέσμη νόμων παραμένει αμφιλεγόμενη ακόμη και μεταξύ των πολιτικών που την υποστηρίζουν, με τους επικριτές να λένε ότι οι νέοι νόμοι κάθε άλλο παρά εξουδετερώνουν την ακροδεξιά, αλλά στην πραγματικότητα εξομαλύνουν τα επιχειρήματά της και δεν κάνουν τίποτα για να σταματήσουν τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό των νεκρών στις μεταναστευτικές διαδρομές προς την ΕΕ.

Η Μαλίν Μπιόργκ, ευρωβουλευτής του κόμματος της σουηδικής Αριστεράς, δήλωσε: «Η Σουηδία είναι μια από τις χώρες που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της μετανάστευσης: Πρόκειται για μια προσαρμογή αυτού που η ακροδεξιά ζητά εδώ και χρόνια. Μπορούμε να σκεφτούμε κάτι ακόμη πιο απάνθρωπο; Πρόκειται για τη λήψη μερικών από τις χειρότερες πρακτικές της ΕΕ και τη θεσμοθέτησή τους».

Η Μπιόργκ, η οποία ήταν εισηγήτρια της επιτροπής που ήταν υπεύθυνη για την προώθηση των νόμων του πακέτου για την επανεγκατάσταση, δήλωσε ότι η νομοθεσία «δεν λύνει κανένα από τα προβλήματα που υποτίθεται ότι θα έλυνε», συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ανθρώπων που πεθαίνουν στην προσπάθειά τους να κάνουν επικίνδυνες διελεύσεις.

Περισσότεροι από 29.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται στη Μεσόγειο από το 2014, και παρόλο που παραμένει η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός στον κόσμο, άλλες διεκδικούν επίσης μεγάλο αριθμό ζωών.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους περισσότεροι από 12.000 άνθρωποι διέσχισαν τον Ατλαντικό για να προσπαθήσουν να φτάσουν στα Κανάρια Νησιά. Οι αναφορές έκαναν επίσης λόγο για περισσότερη λαθραία διακίνηση ανθρώπων από τον Λίβανο προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Την παραμονή της ψηφοφορίας εκπρόσωποι 161 οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών κάλεσαν τους ευρωβουλευτές να απορρίψουν τη νομοθεσία, λέγοντας ότι ήταν «εξαρχής λανθασμένη».

Φωτογραφία αρχείου


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back