ΚΟΣΜΟΣ

ΕΚ: «Πέρασε» το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο

Εικόνα του άρθρου ΕΚ: «Πέρασε» το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/04/2024, 19:57
ΚΟΣΜΟΣ - ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν, εν μέσω επικρίσεων από την ακροδεξιά, την άκρα αριστερά και τους Πράσινους, την Τετάρτη μια σημαντική αναμόρφωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας της ΕΕ με στόχο να τερματιστεί η πολυετής διαίρεση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της εισόδου χιλιάδων ανθρώπων χωρίς άδεια και να στερηθεί η ακροδεξιά ένα θέμα που θα κερδίσει ψήφους στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των εκλογών του Ιουνίου.

Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν το λεγόμενο Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, κανονισμούς και πολιτικές που προορίζονται να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του ακανθώδους ζητήματος του ποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τους μετανάστες όταν φτάνουν και αν οι άλλες χώρες της ΕΕ θα πρέπει να είναι υποχρεωμένες να βοηθήσουν.

Η διαδικασία διακόπηκε για λίγο από μια ομάδα διαδηλωτών στα θεωρεία που φορούσαν μπλουζάκια με την ένδειξη «αυτό το σύμφωνο σκοτώνει» και φώναζαν «ψηφίστε όχι!».

Οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ πρέπει τώρα να εγκρίνουν τη δέσμη μεταρρυθμίσεων, ενδεχομένως σε ψηφοφορία στα τέλη Απριλίου, πριν τεθεί σε ισχύ.

Το σχέδιο καταρτίστηκε αφού 1,3 εκατομμύρια άνθρωποι, κυρίως όσοι διέφυγαν από τον πόλεμο στη Συρία και το Ιράκ, αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη το 2015. Το σύστημα ασύλου της ΕΕ κατέρρευσε, τα κέντρα υποδοχής κατακλύστηκαν στην Ελλάδα και την Ιταλία και οι χώρες βορειότερα έχτισαν φράγματα για να εμποδίσουν την είσοδο των ανθρώπων.

Ωστόσο, λίγοι παραδέχθηκαν ότι είναι ευχαριστημένοι με τη νέα πολιτική απάντηση σε μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές κρίσεις της Ευρώπης, και ακόμη και οι νομοθέτες που συνέταξαν τμήματα των νέων κανονισμών δεν είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν ολόκληρη τη δέσμη μεταρρυθμίσεων.

«Δεν πρόκειται να ανοίξω ένα μπουκάλι σαμπάνια μετά από αυτό», δήλωσε η Ολλανδή νομοθέτης Σόφι Ιντ' Βελτ, η οποία συνέταξε τη θέση της Συνέλευσης σχετικά με τις συνθήκες υποδοχής των μεταναστών, στους δημοσιογράφους την παραμονή της συνεδρίασης της ολομέλειας στις Βρυξέλλες. Είπε ότι σκοπεύει να απέχει από ορισμένες ψηφοφορίες.

Η Σόφι Ιντ' Βελτ χαρακτήρισε το σύμφωνο ως «το ελάχιστο» όσον αφορά την πολιτική απάντηση, αλλά δεν θέλει να το τορπιλίσει με την καταψήφισή του. «Δεν θα έχουμε άλλη ευκαιρία να καταλήξουμε σε συμφωνία», δήλωσε.

Η Σουηδή βουλευτής Μαλίν Μπιόργκ, η οποία ασχολήθηκε με την επανεγκατάσταση των προσφύγων, δήλωσε ότι το σύμφωνο δεν απαντά «σε κανένα από τα ερωτήματα που τέθηκε να λύσει».

Είπε ότι το πακέτο μεταρρυθμίσεων «υπονομεύει το ατομικό δικαίωμα στην αναζήτηση ασύλου» στην Ευρώπη, επειδή θα βασίζεται σε σχέδια που έχουν ήδη ορισμένες χώρες της ΕΕ για την επεξεργασία των μεταναστών στο εξωτερικό. Η Ιταλία έχει συνάψει μια τέτοια συμφωνία με την Αλβανία.

«Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου άνθρωποι συστηματικά, κατά χιλιάδες, πεθαίνουν στο δρόμο τους αναζητώντας προστασία και καταφύγιο στην Ευρώπη», δήλωσε η Μπιόργκ στους δημοσιογράφους.

Αμφιλεγόμενα μέτρα

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν αμφιλεγόμενα μέτρα: φωτογραφίες προσώπου και δακτυλικά αποτυπώματα θα μπορούσαν να λαμβάνονται από παιδιά από την ηλικία των 6 ετών και οι άνθρωποι μπορούν να κρατούνται κατά τη διάρκεια του ελέγχου. Η ταχεία απέλαση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε όσους δεν επιτρέπεται να παραμείνουν.

«Το σύμφωνο θα οδηγήσει σε περισσότερη και de facto κράτηση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, μεταξύ άλλων και για οικογένειες με παιδιά, κάτι που αποτελεί σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η Marta Gionco από το Picum, ένα δίκτυο οργανώσεων υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών.

«Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνυπογράφουν τώρα ντροπιαστικά μια συμφωνία που γνωρίζουν ότι θα οδηγήσει σε μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο», δήλωσε η Eve Geddie, επικεφαλής του Γραφείου Ευρωπαϊκών Θεσμών της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Για τους ανθρώπους που διαφεύγουν από συγκρούσεις, διώξεις ή οικονομική ανασφάλεια, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα σημαίνουν λιγότερη προστασία και μεγαλύτερο κίνδυνο να αντιμετωπίσουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων και βίαιων επαναπροωθήσεων, της αυθαίρετης κράτησης και της αστυνόμευσης με διακρίσεις», δήλωσε η ίδια.

Τα κυρίαρχα πολιτικά κόμματα θέλουν να εξασφαλίσουν συμφωνία για το σύμφωνο πριν από τις ευρωεκλογές στις 6-9 Ιουνίου. Το μεταναστευτικό είναι πιθανό να αποτελέσει θέμα προεκλογικής εκστρατείας και πιστεύουν ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις αντιμετωπίζουν τις ανησυχίες σχετικά με ένα ζήτημα που έχει αποτελέσει σταθερό νικητή ψήφων για τα ακροδεξιά κόμματα.

Με πληροφορίες από AP, Guardian. Φωτογραφία: European Union/Philippe BUISSIN 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back