ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υπό έλεγχο το «σεισμικό μέτωπο»

Εικόνα του άρθρου Υπό έλεγχο το «σεισμικό μέτωπο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/10/2016, 11:35
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Αύριο κλείνει μια εβδομάδα από το σεισμό των 5,2 Ρίχτερ που «σύστησε» στο νομό Ιωαννίνων κάτι που άλλες, κυρίως νότιες περιοχές της χώρας, γνώριζαν εδώ και χρόνια, να ζούνε δηλαδή με τις σεισμικές δονήσεις και τις ακολουθίες τους.

Η σεισμική ακολουθία εξελίσσεται κανονικά. Το βράδυ καταγράφηκαν τρεις σεισμοί, από 2,9 λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ως 3,9 κατά τις 5 το πρωί, ωστόσο μόλις που έγιναν αισθητοί και ήταν πολύ σύντομοι.

Μιλώντας χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος TV1, ο καθηγητής στον τομέα Γεωφυσικής του τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ Μανώλης Σκορδύλης, τόνισε (ξανά) ότι η σεισμική ακολουθία είναι  φυσιολογική. Είπε χαρακτηριστικά ότι ακόμα και όταν γίνονται σεισμοί που είναι κοντά στα 4-4,5 Ρίχτερ, είναι πιο αραιοί και εξίσου αραιή είναι και η συχνότητα των σεισμών που του τους ακολουθούν.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι θα πρέπει να… συμβιώσουμε με τις δονήσεις, καθώς το φαινόμενο θα κρατήσει κοντά στους δύο μήνες.

Ανησυχία στα σχολεία

Στο μεταξύ, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο… ζόρι, τραβάνε οι εκπαιδευτικοί στα σχολεία. Χτες, συνέπεσε άσκηση ετοιμότητας με πραγματικό σεισμό και αρκετά παιδιά τρόμαξαν και δεν ήθελαν να επιστρέψουν στις αίθουσες. Η διεύθυνση εκπαίδευσης έχει συστήσει στους διευθυντές των σχολικών μονάδων να αντιμετωπίζουν το θέμα «κατά το δοκούν», αλλά τόσο αυτή, όσο και οι εκπαιδευτικοί, είναι αντίθετοι στο κλείσιμο των σχολείων. Από την άλλη, γονείς συχνά συμπεριφέρονται υπερβολικά, πιέζοντας για το κλείσιμο σχολείων ή και… κλείνοντάς τα. Η διεύθυνση Εκπαίδευσης είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει  ακόμα και νομικά τέτοιες «πρωτοβουλίες».

Τα κλιμάκια μηχανικών του ΤΑΣ Κοζάνης, αλλά και τα εγχώρια, συνεχίζουν τους ελέγχους. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί έλεγχοι σε 463 κτίρια σε Γιάννενα, Ζίτσα, Ζαγόρι και Πωγώνι, χωρίς να βρεθούν «κόκκινα», από τα κατοικήσιμα. Ωστόσο, έχουν παρατηρηθεί ζημιές, όχι σε στοιχεία των κτιρίων και με επιδιορθώσεις θα είναι και πάλι κατάλληλα. Όσοι και όσες επιθυμούν ελέγχους στα σπίτια ή στα γραφεία τους μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις στο www.apdhp-dm.gov.gr/tas) και στον οικείο δήμο τους.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back