ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΕΝ: Ετοιμάζει εγκύκλιο για την αυτονομία θέρμανσης

Εικόνα του άρθρου ΥΠΕΝ: Ετοιμάζει εγκύκλιο για την αυτονομία θέρμανσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2017, 12:12
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις αυτονομίας από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος ετοιμάζεται να προχωρήσει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου με κύριο ζήτημα το αν και κατά πόσο οι αυτονομούμενες ιδιοκτησίες θα εξακολουθούν να συμμετέχουν στις κοινόχρηστες δαπάνες.

Με τροπολογία επί του ν. 4447/2016, η οποία ψηφίστηκε στις 21 Δεκεμβρίου, αίρεται κάθε έγκριση από τη συνέλευση ή άλλους φορείς προκειμένου να εγκατασταθεί νέο αυτόνομο σύστημα θέρμανσης σε μεμονωμένα διαμερίσματα πολυκατοικιών.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), ανέφερε σε ανακοίνωσή της πως η νέα παράγραφος αφορά αποκλειστικά την εγκατάσταση συστημάτων μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται και δεν μπορεί ποτέ να αφορά το δικαίωμα της αυθαίρετης εγκατάστασης θέρμανσης με φυσικό αέριο ή άλλο μέσο θέρμανσης με αγνόηση των κανονισμών των πολυκατοικιών όλης της χώρας.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, «αν ο νομοθέτης ήθελε πράγματι να επιτρέψει τη μονομερή και αυθαίρετη αποχώρηση από τα υπάρχοντα συστήματα κεντρικής θέρμανσης των πολυκατοικιών, γεγονός που θα δημιουργούσε συν- θήκες ‘ζούγκλας’ σε όλες τις πολυκατοικίες και δεκάδες χιλιάδες προσφυγές στα πρωτοδικεία της χώρας, θα έπρεπε να τροποποιήσει ρητά τις διατάξεις του Π.Δ. 420/1987 που ρυθμίζουν το θέμα αυτό, ή έστω τις διατάξεις περί οριζοντίου ιδιοκτησίας του ν. 3741/1929, θέτοντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η ΠΟΜΙΔΑ είχε προτείνει όταν προ διετίας είχε γίνει πολύμηνη και διεξοδική δημόσια διαβούλευση επί του θέματος αυτού, και όχι να επιχειρήσει, ένα τόσο σοβαρό κοινωνικό θέμα, να το περάσει συγκαλυμμένα σε άσχετη διάταξη, χωρίς καμιά απολύτως διαβούλευση…».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back