ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπ. Ανάπτυξης: Νέο πρόστιμο σε πολυεθνική για αισχροκέρδεια

Εικόνα του άρθρου Υπ. Ανάπτυξης: Νέο πρόστιμο σε πολυεθνική για αισχροκέρδεια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 10:53
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο πρόστιμο επέβαλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας σε πολυεθνική εταιρεία μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της από τη Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ). 

Συγκεκριμένα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 1.000.000 ευρώ στην εταιρεία «JACOBS DOUWE EGBERTS GR. Ε.Π.Ε.»

Το πρόστιμο αφορά παραβίαση του άρθρου 54 του ν. 5045/29-07-2023, σχετικά με την περιστολή φαινομένων αθέμιτης κερδοφορίας.

Τέλος, το υπουργείο Ανάπτυξης σημειώνει ότι συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι της ΔΙΜΕΑ. Μόνο τον Νοέμβριο, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του, έγιναν περισσότεροι από 1.250 έλεγχοι και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 5,5 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του έτους, το υπουργείο Ανάπτυξης – έχει πραγματοποιήσει περισσότερους από 20.600 ελέγχους και έχει επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 10,3 εκατ. ευρώ.

Νέα υπόθεση φοροδιαφυγής από το appodixi

Κατάστημα που είχε τέσσερις ταμειακές μηχανές, από τις οποίες όμως διαβίβαζαν δεδομένα αποδείξεων στην ΑΑΔΕ μόνον οι δυο, εντόπισε η εφαρμογή appodixi της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέσω καταγγελίας.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η ΑΑΔΕ, πρόκειται για σούπερ μάρκετ, και συγκεκριμένα για κατάστημα γνωστής αλυσίδας στην Σπάρτη.

Μολις έλαβαν σήμα από την appodixi, οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ έκαναν φύλλο και φτερό τα φορολογικά στοιχεία και κινήσεις της επιχείρησης και βρήκαν ότι:

Το κατάστημα είχε τέσσερις ταμειακές μηχανές, από τις οποιες μόνον οι δυο διαβίβαζαν δεδομένα αποδείξεων στην ΑΑΔΕ.

Από τις άλλες δυο, τους τελευταίους 12 μήνες, από τον Νοέμβριο του 2022 έως και τις 23 Νοεμβρίου της φετινής χρονιάς, το συγκεκριμένο κατάστημα είχε κόψει, αλλά δεν είχε διαβιβάσει, δηλαδη, δεν είχε δηλώσει, στην ΑΑΔΕ 116.200 αποδείξεις. Συνεπώς, δεν διαβίβασε τζίρο 852.000 ευρώ, συν ΦΠΑ 127.000 ευρώ.

Στο κατάστημα μπήκε λουκέτο για 48 ώρες, επιβλήθηκε πρόστιμο 63.500 ευρώ για τη μη διαβίβαση των αποδείξεων, ενώ έχει ήδη αρχίσει έλεγχος, τόσο στους προηγούμενους μήνες και χρήσεις για το συγκεκριμένο κατάστημα, όσο και στο σύνολο του δικτύου της αλυσίδας.ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3