ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

«Youth Power»: Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Εικόνα του άρθρου «Youth Power»: Ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/03/2017, 18:44
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

To «Youth Power» είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αναπτύσσει και υλοποιεί ο ΟΠΑΠ σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Εφηβικής Ιατρικής (ΕΕΕΙ) και τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών-Νοσοκομείο Παίδων «Π.&Α. Κυριακού», στο πλαίσιο της εφαρμογής της ολοκληρωμένης στρατηγικής του σχετικά με το υπεύθυνο παιχνίδι, που έχει στον πυρήνα της την προστασία του καταναλωτικού κοινού και ιδιαίτερα των ανηλίκων και των λοιπών ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων.

Το πρόγραμμα παρακολουθούν ήδη 2.721 μαθητές της Ε’ και ΣΤ’ τάξης Δημοτικού και ενσωματώθηκε στο ετήσιο σχολικό πρόγραμμα για τη σχολική χρονιά 2016-2017, ενώ για την εφαρμογή του έχουν εκπαιδευθεί έως τώρα 148 δάσκαλοι δημοτικών σχολείων από 71 σχολικές μονάδες της Αττικής, Θεσσαλονίκης και των Ιωαννίνων.

Στις 14 και 15 Οκτωβρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα ο 1ος κύκλος εκπαίδευσης «Training Of Trainers-ToT» διάρκειας 10 ωρών στο πλαίσιο του προγράμματος «Youth Power».

Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών οργανώθηκε σε τοπικό επίπεδο από την Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Καθηγητής Ν. Χαλιάσος) και την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Νομού, και πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου. Στο σεμινάριο συμμετείχαν 11 εκπαιδευτικοί.


Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Στόχος του προγράμματος είναι, μέσω της βιωματικής προσέγγισης, να βοηθήσει τους συμμετέχοντες μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με μια πλειάδα συμπεριφορών υψηλού κινδύνου, όπως εξαρτησιογόνες ουσίες και εξαρτητικές συμπεριφορές (κάπνισμα, αλκοόλ, παθολογική ενασχόληση με τυχερά παιχνίδια), διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου και σχολικός εκφοβισμός, αλλά και να τους δώσει τη δυνατότητα να εξασκηθούν και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους θωρακίσουν ψυχικά απέναντι στις παραπάνω προκλήσεις.

Το Youth Power περιλαμβάνει υλικά κατάλληλα διαμορφωμένα, όχι μόνο για τους εκπαιδευτικούς- συντονιστές που θα το εφαρμόσουν, αλλά και υλικά κατάλληλα για τους μαθητές (τετράδιο για τον μαθητή) και τους γονείς.

Το εγχειρίδιο «Youth Power» για τον εκπαιδευτικό-συντονιστή περιλαμβάνει δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζεται το θεωρητικό υπόβαθρο του προγράμματος μαζί με το σκεπτικό συγκρότησης, τους στόχους και του περιεχόμενο του. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται με αναλυτικές οδηγίες τα βιωματικά εργαστήρια με έναν τρόπο που αφενός ελαχιστοποιεί τον χρόνο προετοιμασίας για τον εκπαιδευτικό, και αφετέρου του δίνει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεται, θεωρητικές και πρακτικές, ώστε να νιώθει επαρκής και ασφαλής για να εφαρμόσει το πρόγραμμα.


Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΗΛΙΚΙΑ ΤΩΝ 10-12 ΕΤΩΝ

Τα παιδιά στην προεφηβική και πρώτη εφηβική ηλικία (10-12 ετών) είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στην ανάπτυξη υψηλού κινδύνου συμπεριφορών και συμπεριφορών εθισμού, καθώς δεν έχουν αναπτυγμένα τα κατάλληλα φίλτρα, ώστε να επεξεργαστούν τα μηνύματα που λαμβάνουν, να διαμορφώσουν την ατομική τους ταυτότητα και να θέσουν στόχους ζωής. Σε αυτή την ηλικία είναι πολύ σημαντική και αποτελεσματική η κάθε είδους εκπαιδευτική παρέμβαση, η οποία θέτει τις βάσεις για μελλοντική πρόοδο και υψηλότερη ποιότητα ζωής.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back