ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Υγειονομικοί: 48ωρη απεργία, συγκέντρωση και στα Γιάννενα

Εικόνα του άρθρου Υγειονομικοί: 48ωρη απεργία, συγκέντρωση και στα Γιάννενα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/11/2023, 10:12
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων εκφράζει τη στήριξή του στην 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 29/11, των νοσοκομειακών γιατρών και των υγειονομικών, που στα Γιάννενα, θα συνοδευτεί με κινητοποίηση στις 12 το μεσημέρι στην κεντρική πλατεία (με τρίωρη στάση εργασίας 11.00-15.00)

«Είμαστε δίπλα στους συναδέλφους μας, γιατρούς στο δημόσιο σύστημα Υγείας, που παλεύουν ενάντια στην εδώ και 15 χρόνια καθήλωση των μισθών τους, ενάντια στις απλήρωτες εφημερίες και άλλες περικοπές, που η κυβέρνηση προσπαθεί να ‘διασκεδάσει’ με ψίχουλα».

Η δε ΑΣΥ ΠΓΝΙ με ανακοίνωσή της καλεί σε συμμετοχή στην απεργία και ζητάει να αποσυρθεί άμεσα το νομοσχέδιο που «διαλύει και εμπορευματοποιεί τις δημόσιες δομές Ψυχικής Υγείας ενοποιώντας τες με τις ΜΚΟ και τις ιδιωτικές κλινικές και διαλύει τις δομές απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχη αντίθεση έχει εκφράσει και το ΚΕΘΕΑ.

Η παράταξη παραθέτει μια σειρά ζητήματα και καταστάσεις που επικρατούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (κλειστές χειρουργικές αίθουσες απουσία νοσηλευτικού προσωπικού, σιωπηρή αναστολή της Μονάδας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, μαστογράφος εκτός λειτουργίας λόγω βλάβης κ.α.) και κατηγορεί τη νοσηλευτική διοίκηση ότι προσπαθεί να βάλει τα προβλήματα «κάτω από το χαλί».

Ειδικά για τις μονάδες ψυχικής υγείας, αναφέρει: «Μαζί με τις δημόσιες δομές, μπαίνουν κάτω από ενιαία διοίκηση οι ΜΚΟ ψυχικής υγείας και οι ιδιωτικές κλινικές, δηλ οδηγούνε σε πλήρη εξομοίωση τον δημόσιο με τον ιδιωτικό τομέα. Η "συλλειτουργία" δημόσιου ιδιωτικού τομέα που ξεκίνησε με την Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση του ΠΓΝΙ και της ΜΚΟ ΕΠΡΟΨΥΗ και με την χρηματοδότηση των ΜΚΟ με 55 εκατομ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης πριν 1 χρόνο, γενικεύεται και έτσι θα λειτουργήσει κοινή αγορά υπηρεσιών ψυχικής υγείας δημόσιου-ιδιωτικού τομέα με κοινά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και όπως προβλέπει το νομοσχέδιο στο άρθρο 23, με σταδιακή μεταφορά των πληρωμών στα ασφαλιστικά ταμεία και απόσυρση της κρατικής χρηματοδότησης».

  • Ο σύλλογος Εργαζόμενων στο «Χατζηκώστα» ζητάει να αποσυρθεί το νομοσχέδιο και καλεί σε συμμε5τή στις κινητοποιήσεις, με ανακοίνωσή του.
  • Η Ε.Ι.Ν.Η. με ανακοίνωσή της στηρίζει όσες κινητοποιήσεις οργανωθούν στις 30-11-23 στα νοσοκομεία στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων της ΠΟΕΔΗΝ.
  • Τις κινητοποιήσεις στηρίζει το Νομαρχιακό Τμήμα Ιωαννίνων της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και καλεί σε συμμετοχή, με τα αιτήματα που βάζουν οι υγειονομικοί.
  • Το Μέτωπο ΟΕΝΓΕ/ΠΙΣ στηρίζει επίσης τις κινητοποιήσεις. Η παράταξη στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας υπολειτουργούν, κλινικές διαλύονται, τα εργαστήρια του ΕΣΥ ουσιαστικά παραδίδονται στις αλυσίδες διαγνωστικών εργαστηρίων. Και η κυβέρνηση επιδίδεται σε ευχές και ψέματα για το ΕΣΥ, ουσιαστικά ενισχύοντας τους κλινικάρχες.

    Ψέματα για τις προσλήψεις, ψέματα για αυξήσεις μισθών, ψέματα για χρηματοδοτήσεις, Θα, θα, θα…. Ξεπέρασαν και τον εαυτό τους. Όλο το ΕΣΥ έχει γίνει άγονο πλέον για τους γιατρούς. Άγονες προκηρύξεις, άγονες προσδοκίες, άγονες ελπίδες».

(φωτό αρχείου)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3