Η ίδρυση υδατοδρομίου στη λίμνη Ιωαννίνων αποτέλεσε βασικό στόχο και της νυν δημοτικής αρχής από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε τη διοίκηση του Δήμου. Τον Νοέμβριο δε, είχε γίνει και σύσκεψη στο Δημαρχείο με τον πρόεδρο της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» που ενδιαφέρεται για την περιοχή, με τη δημοτική αρχή να διαβεβαιώνει ότι «θα προχωρήσει στις ενέργειες που πρέπει ώστε να γίνει η χωροθέτηση του υδατοδρομίου, να επιλεγεί δηλαδή ο χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει μία τέτοια δραστηριότητα».
Και όντως η δημοτική αρχή προχωρά τις απαραίτητες ενέργειες. Το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ενέκρινε χτες τον ορισμό επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής της γενικής υπηρεσίας: «Υπηρεσίες παροχής συμβούλου για την αδειοδότηση ίδρυσης του υδατοδρομίου λίμνης Παμβώτιδας Ιωαννίνων».
Τι σημαίνει αυτό; Ότι θα ανατεθεί από τον Δήμο σε έναν σύμβουλο η ετοιμασία του φακέλου για την αδειοδότηση του υδατοδρομίου. Όσον αφορά τον σύμβουλο, όπως ειπώθηκε στη συνεδρίαση τουλάχιστον, είναι ένας και μοναδικός που κάνει αυτή τη δουλειά. Μεταξύ των καθηκόντων του, θα είναι και η χωροθέτηση του υδατοδρομίου και των συνοδών υποδομών τους στην παρόχθια ζώνη.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης «Ενότητα Πολιτών», «Ιωάννινα_2023» και «Πολίτες για την Ανατροπή» κάθε άλλο παρά διαφώνησαν με την ίδρυση του υδατοδρομίου. Εξέφρασαν όμως κάποιους σοβαρούς προβληματισμούς.
Καταρχάς η πρωτοβουλία του Δήμου Ιωαννιτών έρχεται μόλις λίγες μέρες μετά την ψήφιση του νέου νόμου για τα υδατοδρόμια, ο οποίος αναμενόταν εδώ και μήνες. Ο νέος νόμος απλουστεύει τις διαδικασίες αδειοδότησης ενώ δίνει δικαίωμα ίδρυσης υδατοδρομίου όχι μόνο στο Δημόσιο, στους ΟΤΑ και σε φορείς, αλλά και σε ιδιώτες.
Κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου, υπήρξε ένα ιδιαίτερο… μπρα ντε φέρ μεταξύ της κ. Καλογιάννη και της Μάτας Κουμπούρη, της πρώην προϊσταμένης της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και νυν γενικής διευθύντριας του Δήμου για την ιδιότητα με την οποία αναθέτει ο Δήμος τη διαδικασία αδειοδότησης: ως φορέας διοίκησης, λειτουργίας και εκμετάλλευσης λιμένα, ως φορέας διαχείρισης τουριστικού λιμένα ή ως φορέας λειτουργίας υδατοδρομίου (οι τρεις ιδιότητες που αναφέρονται στον νέο νόμο); Απαντήσεις ξεκάθαρες δεν υπήρξαν. Τελικά, η παράταξη είπε το «ναι» με επιφυλάξεις και το ερωτηματικό «αν η τακτική της δημοτικής αρχής εξυπηρετεί με σωστό τρόπο, στον σωστό χρόνο, τη διαδικασία αυτή».
Ο Θωμάς Μπέγκας μίλησε από την πλευρά του για προχειρότητα των εισηγήσεων των θεμάτων.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η τοποθέτηση του Λάζαρου Νάτση όσον αφορά τη χωροθέτηση του υδατοδρομίου. Ο κ. Νάτσης αναρωτήθηκε «κι αν ο σύμβουλος καταλήξει σε μία μόνο θέση;». Ο ίδιος υπενθύμισε το ιστορικό της υπόθεσης, την υποδομή που υπάρχει στο Πέραμα (όταν για κάποιο χρονικό διάστημα πέταξαν υδροπλάνα) αλλά και την πρόταση που υπήρχε για χωροθέτηση στην περιοχή της Βογιάνου. Εκτίμησε δε ότι θα έπρεπε να τεθούν προϋποθέσεις και να ληφθούν υπόψη ζητήματα όπως τη μη υπερσυγκέντρωσης δραστηριοτήτων στο αστικό παραλίμνιο μέτωπο.
Την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου έσπευσε πάντως να χαιρετίσει σήμερα η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων, η οποία είναι ένας φορέας που έχει επιμείνει ιδιαίτερα στην υπόθεση «υδατοδρόμιο».»Θεωρούμε ότι έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα για την ίδρυση και εν συνεχεία λειτουργία του υδατοδρομίου στην πόλη μας, το οποίο θα οδηγήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην κατασκευή και λειτουργία μιας σύγχρονης υποδομής. Το υδατοδρόμιο θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για την περιοχή μας, ενισχύοντας πρωτίστως τον τουρισμό, αλλά και πληθώρα άλλων οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων» αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.