Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χωρίς σίτιση οι πρόσφυγες

Εικόνα του άρθρου Χωρίς σίτιση οι πρόσφυγες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/12/2021, 16:42
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Επί δύο μήνες τουλάχιστον, η οικονομική ενίσχυση (από 90 έως 150 ευρώ) σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο που διαμένουν και στα Γιάννενα, σταμάτησε, με τη ζωή των ανθρώπων αυτών να έχει γίνει ακόμα πιο δύσκολη καθώς δεν διασφαλίζεται ούτε καν η σίτιση.

Κι όλα αυτά λόγω… της γραφειοκρατίας. Το πρόβλημα προέκυψε με τη μετάβαση του καθεστώτος διανομής του επιδόματος από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην κυβέρνηση, και δη στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, το οποίο φαίνεται ότι δεν προσαρμόστηκε στα νέα δεδομένα. Η υπόθεση έφτασε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μετά την επιστολή 28 οργανώσεων, με την αρμόδια επίτροπο της Ε.Ε. Ίλβα Γιόχανσον να εκφράζει την ανησυχία της μεταξύ άλλων για τη διακοπή σίτισης όσων προσφύγων και μεταναστών παραμένουν στις κρατικές δομές, όπως και για την καθυστέρηση της διανομής τραπεζικών καρτών οικονομικής ενίσχυσης, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών.

Eίναι σαφές ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να κρατήσει… χαμηλούς τόνους όλο αυτό το διάστημα. Πληροφορίες κάνουν λόγο για αποκατάσταση του προβλήματος και για καταβολή του επιδόματος αυτές τις ημέρες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμα.

Την ίδια ώρα, χαμηλούς τόνους για το σημαντικό αυτό θέμα κράτησε και η δημοτική αρχή Ιωαννίνων η οποία στο παρελθόν έχει αναφερθεί στην «εποικοδομητική συνεργασία» με το υπουργείο Μετανάστευσης (με αφορμή τη χρηματοδότηση έργων σε Δήμους που φιλοξενούν δομές για πρόσφυγες…). Με το πρόβλημα ωστόσο να υφίσταται, ο Δήμος Ιωαννιτών πήρε μια απαραίτητη πρωτοβουλία μέσω του Διαπολιτισμικού Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης «Ακαδημία» του Πνευματικού Κέντρου: συγκεντρώνει τρόφιμα μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες λόγω των αναγκών που υπάρχουν…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back