Συντακτης: Βαρβάρα Αγγέλη
Δημοσιευση: 14-01-2021, 13:04
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τελείως διαφορετικά θα γιορταστεί φέτος ο πολιούχος, Άγιος Γεώργιος εξ Ιωαννίνων. Η λιτανεία δεν θα γίνει για λόγους αποφυγής συνωστισμού και προστασίας της δημόσιας υγείας, ενώ θείες λειτουργίες και εσπερινοί θα γίνουν σε πέντε ναούς, χωρίς την παρουσία πιστών.

Ωστόσο, σύμφωνα με εγκύκλιο της Μητρόπολης Ιωαννίνων, τις τρεις ημέρες του εορτασμού, από 16 έως 18 Ιανουαρίου, οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν βάσει υγειονομικών οδηγιών αποτμήματα των ιερών λειψάνων του αγίου μαζί με την ιερά εικόνα του. Σημειωτέον ότι τα περισσότερα λείψανα βρίσκονται έτσι και αλλιώς στον ναό Αγίου Γεωργίου στην πλατεία Πάργης, αλλά λείψανα του αγίου υπάρχουν και σε άλλους ναούς της πόλης.

Τα προσκυνήματα θα γίνουν από τις 10 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα, σε πέντε ναούς: Ναός Αγίου Γεωργίου πλατείας Πάργης, Ναός Αγίου Γεωργίου Νεομάρτυρος (Σεπτός Οίκος), Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Περιβλέπτου, Ναός Αγίου Παϊσίου, Ιερό  Παρεκκλήσιο Μητροπολιτικού Ναού επί του τάφου του Νεομάρτυρα.

«Οι πιστοί θα προσέρχονται για προσκύνηση φέροντες οπωσδήποτε μάσκα, τηρούντες τις αποστάσεις και τις οδηγίες των υπευθύνων εργαζομένων και των επιτρόπων και θα αποχωρούν αμέσως μετά την προσκύνηση για την αποφυγή συνωστισμού. Απαγορεύεται να παραμένουν στους Ιερούς Ναούς ή να συγκεντρώνονται σε ομάδες για υγειονομικούς λόγους» τονίζεται στην εγκύκλιο.

Επισημαίνεται δε στην εγκύκλιο ότι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται για προσκύνηση στους πέντε αυτούς ναούς κατά το εορταστικό τριήμερο, εφόσον συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις μετακίνησής τους, όπως αυτές ισχύουν, δηλαδή αποστολή SMS ή κατοχή εγγράφου για νόμιμη μετακίνηση.

ComCom
200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα