ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδες μη μισθωτοί

Εικόνα του άρθρου Χωρίς ασφαλιστική ικανότητα χιλιάδες μη μισθωτοί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2023, 21:55
ΕΛΛΑΔΑ

Μετά το πέρας της καταληκτικής ημερομηνίας υποχρέωσης καταβολής των εισφορών υγείας του 2022, χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες ασφαλισμένοι μένουν χωρίς ασφαλιστική κάλυψη.

Η συγκεκριμένη υποχρέωση αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για να χορηγηθεί η ασφαλιστική ικανότητα, η οποία διατηρείται σε ισχύ έως και το τέλος Φεβρουαρίου 2024. 

Ο e-ΕΦΚΑ υπενθυμίζει ότι όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες με τον ΑΜΚΑ τους δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

Σύμφωνα με την «Ναυτεμπορική» το πρόβλημα είναι πιο έντονο στους αγρότες, καθώς τα στοιχεία του Φορέα δείχνουν ότι η εισπραξιμότητα σε αυτή την ειδική κατηγορία μη μισθωτών πολλές φορές υποχωρεί στα επίπεδα του 30%, δηλαδή είναι πολύ χαμηλή. 

Κοντά στο 50% είναι η εισπραξιμότητα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ σαφώς υψηλότερη στα επίπεδα του 70% με 80% κυμαίνεται η  εισπραξιμότητα για δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς (αυτοαπασχολούμενοι).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, από την 1η Ιουνίου 2023, όσοι μη μισθωτοί διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr), στην πλατφόρμα: «έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back