dodoni back
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Το χωριό που λεγόταν Κοντοβράκι

Εικόνα του άρθρου Το χωριό που λεγόταν Κοντοβράκι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/02/2024, 19:49
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ - ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Το 1954 εγένετο… η Δαφνούλα. Μέχρι τότε το χωριό αυτό των Ιωαννίνων, στις πλαγιές του Δρίσκου και κοντά στον ποταμό Άραχθο, λεγόταν Κοντοβράκι (ή Κοντοβράκη).

«Ο συνοικισμός ‘Κοντοβράκιον’ της Κοινότητος Κοντοβρακίου μετονομάζεται σε Δαφνούλα…» επισημαίνει στο σχετικό ΦΕΚ.

Ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κώστας Ευ. Οικονόμου αναφέρει ότι το τοπωνύμιο είναι κυριώνυμο, και προέρχεται από το επώνυμο Κοντοβράκης. Το οποίο επώνυμο σχηματίζεται από το ουσιαστικό «κοντοβράκι», δηλαδή την κοντή περισκελίδα των χωρικών.

Την εκδοχή του κυριώνυμου αποδέχεται και ο ιστοριοδίφης Στέφανος Μπέττης, λέγοντας ότι Κοντοβράκης λεγόταν ο ιδιοκτήτης του χωριού. Στα τέλη του 19ου αιώνα, ο λόγιος Ιωάννης Λαμπρίδης αναφέρει δε ότι το χωριό ήταν ιδιοκτησία της συζύγου του Δ. Αναγνωστόπουλου από το Δίλοφο Ζαγορίου.

Ο δάσκαλος Κώστας Σιόντης, σε βιβλίο του, καταγράφει το χωριό ως «Κοντοβράκι». Και επεξηγεί ότι το κοντοβράκι ήταν είδος σαλβάρας που φορούσαν οι παλαιότεροι άντρες του χωριού αλλά και γειτονικών χωριών. «Τα κοντοβράκια, δηλαδή τα κοντοσάλβαρα, κράτησαν χρόνια και μέχρι τη δεκαετία του ‘40 περίπου…» αναφέρει.

Όπως και ‘να χει, Κοντοβράκι ή Κοντοβράκη, υπήρχε ένα ζήτημα. Ο Σιόντης γράφει ότι το όνομα ήταν «λιγουλάκι κακόηχο λόγω υπονοήσεων και γι’ αυτό ζητήθηκε η αλλαγή».

Ο Μπέττης παραθέτει πιο γλαφυρά στοιχεία. «Το όνομα του χωριού διατυπωμένο σε λαϊκωτάτη λέξη, χυδαία θα την έλεγαν κάποιοι, εξένισε τους καθώς πρέπει ανθρώπους και μάλιστα τις γυναίκες, αφού υπονοεί παραπέρα και τα κρυπτόμενα υπό το ίδιο ένδυμα γνωστά όργανα του ανθρώπινου σώματος». Μάλιστα προσθέτει ότι μια διδασκάλισσα του χωριού στα έγγραφά της προς τον τότε επιθεωρητή εκπαίδευσης απέφευγε να αναφέρει «εν Κοντοβρακίω» και έγραφε «Εν Βραχεία Περισκελίδι».

Η Δαφνούλα πήρε το νέο όνομά της από τις δάφνες της περιοχής.


Πηγές:

Στέφανος Μπέττης, Ονοματολογία των χωριών Νομού Ιωαννίνων, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων-ΤΕΔΚ Ιωαννίνων, 1996

Κώστας Ευ. Οικονόμου, Τα οικωνύμια του Νομού Ιωαννίνων-Γλωσσολογική Εξέταση, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, Ιωάννινα, 2002

Κώστας Χρ. Σιόντης, Ο Δήμος Παμβώτιδας και τα Δημοτικά Διαμερίσματά του, έκδοση Δήμου Παμβώτιδας, Ιωάννινα, 2000

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3