dodoni back
ΗΠΕΙΡΟΣ

Ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα από τα ΕΛΠΕ

Εικόνα του άρθρου Ανακοινώσεις για το χρονοδιάγραμμα από τα ΕΛΠΕ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2018, 01:34
ΗΠΕΙΡΟΣ

Με ενημερωτικές ημερίδες ήρθαν στην Ήπειρο τα Ελληνικά Πετρέλαια, προκειμένου να... μην κάνουν τα ίδια λάθη με άλλες εταιρίες που αγνόησαν το «λαϊκό παράγοντα».

Βέβαια, όπως ήταν αναμενόμενο, αντιδράσεις υπήρξαν και πάλι, τόσο στη Δωδώνη όσο και στη Φιλιππιάδα και κυρίως στην Πρέβεζα, από συγκεντρωμένους που συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες κατά των ερευνών-εξορύξεων. Στη Δωδώνη έτσι και αλλιώς το κοινό ήταν πολύ μικρό, οπότε προτιμήθηκε να μη γίνει καν η εκδήλωση. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, οι ημερίδες έγιναν κανονικά, με τα ΕΛΠΕ να υποστηρίζουν ότι «έγινε εποικοδομητικός διάλογος». Σημειωτέον, στην Ήπειρο έχει διαμορφωθεί ένα δυναμικό κίνημα κατά των ερευνών-εξορύξεων. 

Σύμφωνα λοιπόν με την ανακοίνωση των ΕΛΠΕ, «κατά τη διάρκεια των ημερίδων υπήρξε τεκμηριωμένη και αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος, καθώς και διεξοδικός διάλογος με τους παρευρισκόμενους, αναφορικά με τον τρόπο διεξαγωγής των εργασιών και τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν».

Τα ΕΛΠΕ τονίζουν ότι στις έρευνες, που σε αυτό το στάδιο θα διαρκέσουν μέχρι το 2021, θα επαναλάβουν και επεκτείνουν γεωφυσικές μετρήσεις που γίνονται από την Ελληνικά Πετρέλαια (παλαιότερα ΔΕΠ και ΔΕΠ ΕΚΥ) στην περιοχή από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, «χωρίς καμία επιβάρυνση της τοπικής κοινωνίας και του περιβάλλοντος».

Αν υπάρξει επιτυχία, ποσοστό 5% θα αποδίδεται ως ενίσχυση στην Περιφέρεια Ηπείρου, από το 25% συνολικά που επιβάλλει το Δημόσιο ως φόρο στα έσοδα του αναδόχου.

Οι εκπρόσωποι των ΕΛΠΕ τόνισαν ότι οι τοπικές κοινωνίες θα έχουν «άμεσα οφέλη, όπως η απορρόφηση ανειδίκευτων, αλλά και ειδικευμένων εργαζόμενων» και ότι θα υπάρχει «απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον και στις υφιστάμενες δραστηριότητες των τοπικών κοινωνιών».

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, προβλέπεται ένα αρχικό στάδιο ερευνών διάρκειας 7 ετών και στη συνέχεια, σε περίπτωση εντοπισμού οικονομικά εκμεταλλεύσιμων ποσοτήτων πετρελαίου προβλέπει στάδιο ανάπτυξης και παραγωγής του κοιτάσματος για 25 χρόνια. Το ερευνητικό στάδιο των 7 ετών χωρίζεται σε 3 φάσεις, η πρώτη διάρκειας 3 ετών, η δεύτερη 2 ετών και η τρίτη διάρκειας 2 ετών. 

Στην πρώτη ερευνητική περίοδο των τριών ετών ερευνάται το υπέδαφος της περιοχής και θα χαρτογραφηθούν με μεγάλη ακρίβεια στόχοι που πιθανόν να έχει συγκεντρωθεί και αποθηκευτεί πετρέλαιο. Στη δεύτερη ερευνητική περίοδο, εκτελούνται γεωτρήσεις (ερευνητικές γεωτρήσεις) για την επαλήθευση ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Αυτή η φάση θα διαρκέσει δύο χρόνια, μέχρι την άνοιξη του 2021. 

Θα συνεχιστεί η έρευνα και κατά την τρίτη ερευνητική φάση με πρόσθετες γεωτρήσεις για την περιχάραξη τυχόν ανακαλύψεων μέχρι την άνοιξη του 2023 και θα ακολουθήσει το στάδιο της ανάπτυξης, που συνήθως απαιτεί 4-5 χρόνια για να βγει το πρώτο βαρέλι πετρελαίου.




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3