Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο καθ’ ύλην αρμόδιος δηλαδή, άλλαξε την εκτίμηση για την ύφεση στην οικονομία, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι εξ αρχής είχε προβλεφθεί το 8% που ανακοίνωσε σε δηλώσεις του, χτες.
Με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι «από τους πρόδρομους δείκτες της οικονομίας μάλλον επιβεβαιώνονται οι αρχικές μας εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών για ύφεση μέχρι 8%».
Μόνο που στις 5 Απριλίου, εν μέσω καραντίνας δηλαδή, ο ίδιος υπουργός προέβλεπε… τα μισά: ««Με τα σημερινά δεδομένα η εκτίμηση είναι ότι η ύφεση θα είναι πάνω από 3%, κοντά στο 4%» τόνιζε τότε, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως τους «πρόδρομους δείκτες».
Ο υπουργός συνελήφθη ανακριβής, σε ένα θέμα που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, από την αρχή της πανδημικής κρίσης προσπαθεί να μειώσει την επίπτωση, αλλά κυρίως στους αριθμούς και όχι με την ίδια ζέση στη στήριξη της οικονομίας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, έχει επίσης διατυπώσει διαφορετικές εκτιμήσεις: Από 6% ως βασικό σενάριο ύφεσης, στα τέλη Μαΐου, στο 9,4% ως κακό σενάριο, στις 29 Ιουνίου. Ο κ. Στουρνάρας ήταν πιο προσεκτικός όμως από τον κ. Σταϊκούρα, διατυπώνοντας σενάρια και όχι σχεδόν τελικές προβλέψεις, πέφτοντας και σε επικοινωνιακού τύπου ανακρίβειες, όπως ο κ. Σταϊκούρας.
Το εντυπωσιακό είναι ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί το ίδιο επιχείρημα με τους αριθμούς των κρουσμάτων: ότι στην Ελλάδα τα πράγματα είναι καλύτερα από αλλού…