Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Χρ. Ντακαλέτσης: Τα γεφύρια και οι «αυθαίρετες αμμοληψίες»

Εικόνα του άρθρου Χρ. Ντακαλέτσης: Τα γεφύρια και οι «αυθαίρετες αμμοληψίες»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/10/2022, 20:28
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μια κακή οδική κατάσταση σε πολλούς επαρχιακούς δρόμους του Δήμου Δωδώνης και αλλά και εκτεταμένες αμμοληψίες που γίνονται «αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα με προφανή τον κίνδυνο κατάρρευσης γεφυρών» περιγράφει ο δήμαρχος Χρήστος Ντακαλέτσης, αφήνοντας αιχμές κατά της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο κ. Ντακαλέτσης κάνει γνωστό σε ανακοίνωσή του ότι έχει αποστείλει έγγραφο για την αποκατάσταση του οδοστρώματος και τον έλεγχο των γεφυριών στη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας. Το έγγραφο κοινοποιείται και στον περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη.

Όσον αφορά τους δρόμους, ο δήμαρχος δίνει έμφαση σε τμήματα της 9ης, της 12ης, της 17ης και της 19ης επαρχιακής οδού. Η 19η επαρχιακή οδός είναι η οδός από Τύρια προς Ζωτικό και Σιστρούνι (λίγο πριν το Ζωτικό, βρίσκεται υπό κατασκευή ο νέος οδικός άξονας Τύρια-Σιστρούνι). Ο κ. Ντακαλέτσης αναφέρει ότι η κακή εικόνα της επαρχιακής αυτής οδού «είναι ασύμβατη με πρόσφατα δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τα οποία μιλούν για αναθέσεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ από την Περιφέρεια Ηπείρου που είχαν ως αντικείμενο την προμήθεια υλικών και αποκαταστάσεις στο συγκεκριμένο δρόμο, τις οποίες ως τώρα δεν βλέπουμε, τουλάχιστον μέσα στα όρια του Δήμου μας». Επισημαίνει δε ότι κάποιες μικρές σημειακές αποκαταστάσεις έχει κάνει ο ίδιος ο Δήμος με ιδίους πόρους και μέσα αλλά και με χρήση ψυχρής ασφάλτου που του παρείχε η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναφορά του δημάρχου στο έργο καθαρισμού, διευθέτησης κοίτης και αποκατάστασης πρανών σε ποτάμια και ρέματα της Ηπείρου, μεταξύ των οποίων και της περιοχής του Δήμου Δωδώνης (Τύρια, Αρτοπούλα, Ασπροχώρι, Ζωτικό). Ο κ. Ντακαλέτσης εφιστά την προσοχή στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Ηπείρου, γιατί γίνονται «αυθαίρετα και ανεξέλεγκτα εκτεταμένες αμμοληψίες» με προφανή τον κίνδυνο κατάρρευσης γεφυριών όπως έγινε στο παρελθόν στην Αρτοπούλα.

Μάλιστα, σημειώνει ότι με έγγραφό του από τον Δεκέμβριο του 2021 είχε ενημερώσει πάλι τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας δίνοντας έμφαση στις κοινότητες Αρτοπούλας, Καταμάχης, Ασπροχωρίου και Σενίκου, όπου η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Δωδώνης είχε διαπιστώσει απογύμνωση και υποσκαφή των βάθρων των γεφυρών και ζητούσε την αποκατάστασή τους για να αποφευχθεί η κατάρρευση.

Είναι προφανές ότι ο κ. Ντακαλέτσης θέτει ένα σοβαρό θέμα: αυτό των αυθαίρετων εκτεταμένων αμμοληψιών σε ποτάμια και ρέματα της περιοχής. Και προκαλεί ερωτήματα όπως ποιος τι κάνει και αν ο Δήμος έχει καταθέσει μηνύσεις.


* Στη φωτό: Τμήμα της περίφημης 19ης επαρχιακής οδού

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back