ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Χατζηκώστα»: Νέα χειρουργική μέθοδος με λιγότερες επιπλοκές

Εικόνα του άρθρου «Χατζηκώστα»: Νέα χειρουργική μέθοδος με λιγότερες επιπλοκές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2024, 15:09
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια νέα, πρωτοποριακή μέθοδος λαπαροσκοπικής χολοκυστεκτομής με φθορίζουσα καθοδήγηση μέσω πράσινου της ινδοκυανίνης (ICG fluorescence-guided laparoscopic cholecystectomy), ξεκίνησε να εφαρμόζεται στο νοσοκομείο «Χατζηκώστα».

Είναι ένα πρωτοποριακό εργαλείο, που στηρίζεται στην ιδιότητα του πρασίνου της ινδοκυανίνης να φθορίζει όταν εκτίθεται σε υπέρυθρο φως σε συγκεκριμένα μήκη κύματος.

Σε συνδυασμό με μια πηγή εκπομπής υπέρυθρου φωτισμού (Nearinfrared – NIR) επιτρέπει την ακριβή και ασφαλή αναγνώριση και οριοθέτηση πολλαπλών ανατομικών στοιχείων (πχ εξωηπατικά χοληφόρα, αιμοφόρα αγγεία και στοιχεία του λεμφικού συστήματος). Χορηγείται ενδοφλέβια και απεκκρίνεται από το ήπαρ.

Η τεχνική αυτή, όταν συνδυάζεται με την εμπειρία και την εξειδίκευση του χειρουργού, μηδενίζει την πιθανότητα κάκωσης, τόσο σε προγραμματισμένες επεμβάσεις (0,4%) όσο και σε έκτακτες περιπτώσεις πχ οξεία χολοκυστίτιδα (4%).

Επιπλέον μειώνει τον χρόνο της χειρουργικής επέμβασης και αποφεύγεται έως έναν βαθμό η μετατροπή της λαπαροσκοπικής σε ανοικτή χολοκυστεκτομή (5% σε προγραμματισμένες επεμβάσεις και έως 30% σε έκτακτες και σοβαρές περιπτώσεις).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της διοίκησης του νοσοκομείου Χατζηκώστα, "επεμβάσεις τέτοιου τύπου δεν απαιτούν μόνο εξειδικευμένες γνώσεις από πλευράς ιατρών, αλλά και τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τον οποίο το Νοσοκομείο προμηθεύτηκε και διέθεσε στο Χειρουργικό Τμήμα παρέχοντας έτσι ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς. Η πραγματοποίηση τέτοιων πρωτοποριακών επεμβάσεων πραγματοποιούνται σε λίγα νοσοκομεία της
Ελλάδας".

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back