ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Χαβάη: Το ηφαίστειο Κιλαουέα σπάει τη σιωπή του

Εικόνα του άρθρου Χαβάη: Το ηφαίστειο Κιλαουέα σπάει τη σιωπή του
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/09/2023, 22:09
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το Κιλαουέα, ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο, άρχισε να εκρήγνυται μετά από σιωπή σχεδόν τριών μηνών, με τις ροές λάβας προς το παρόν να περιορίζονται γύρω από τον κρατήρα, ανακοίνωσε την Κυριακή το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).


Το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης δήλωσε ότι τα αέρια που απελευθερώνονται από την έκρηξη θα προκαλέσουν ηφαιστειακό νέφος και οι άνθρωποι που ζουν κοντά στο πάρκο θα πρέπει να αποφύγουν τα ηφαιστειακά σωματίδια που εκτοξεύονται στον αέρα, ανέφερε το παρατηρητήριο.

Το επίπεδο συναγερμού του ηφαιστείου αυξήθηκε σε κατάσταση προειδοποίησης και ο κώδικας επικινδυνότητας των αερομεταφορών χρωματίστηκε κόκκινος, καθώς οι επιστήμονες αξιολογούν την έκρηξη και τους συναφείς κινδύνους.

Τον Ιούνιο, ο Κιλαουέα ξέσπασε για αρκετές εβδομάδες, εμφανίζοντας σιντριβάνια κόκκινης λάβας χωρίς να απειλήσει κοινότητες ή κατασκευές.

Το Κιλαουέα, που βρίσκεται σε κλειστή περιοχή του Εθνικού Πάρκου Ηφαιστείων της Χαβάης, είναι ένα από τα πιο ενεργά ηφαίστεια του κόσμου. Το 2019, μια σειρά σεισμών και μια μεγάλη έκρηξη στο Κιλαουέα οδήγησαν στην καταστροφή εκατοντάδων σπιτιών και επιχειρήσεων.

Φωτογραφία: Hawai'i Volcanoes National Park

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back