ΚΟΣΜΟΣ

Χαβάη: Η πύρινη κόλαση σκότωσε 53 ανθρώπους

Εικόνα του άρθρου Χαβάη: Η πύρινη κόλαση σκότωσε 53 ανθρώπους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/08/2023, 12:29
ΚΟΣΜΟΣ

Οι πυρκαγιές στο  Μάουι της Χαβάης σκότωσαν τουλάχιστον 53 ανθρώπους, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, και εξαπέλυσαν καταστροφές στην πόλη-θέρετρο Λαχάινα που θα χρειαστούν πολλά χρόνια και δισεκατομμύρια δολάρια για την ανοικοδόμησή της, δήλωσαν την Πέμπτη αξιωματούχοι της Χαβάης.

Ο κυβερνήτης Τζος Γκριν δήλωσε ότι η κόλαση που μετέτρεψε μεγάλο μέρος της Λαχάινα σε πυρακτωμένα ερείπια ήταν η χειρότερη φυσική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας, καθιστώντας χιλιάδες ανθρώπους άστεγους και ισοπεδώνοντας έως και 1.000 κτίρια.

«Θα χρειαστούν πολλά χρόνια για την ανοικοδόμηση της Λαχάινα», δήλωσε ο Γκριν σε συνέντευξη Τύπου, καθώς οι αξιωματούχοι άρχισαν να καταστρώνουν ένα σχέδιο για τη στέγαση των νέων αστέγων σε ξενοδοχεία και τουριστικά ενοικιαζόμενα ακίνητα.

«Θα είναι μια νέα Λαχάινα που το Μάουι θα χτίσει με τη δική του εικόνα και τις δικές του αξίες», δήλωσε ο Γκριν για την πόλη που προσελκύει 2 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, δηλαδή περίπου το 80% των επισκεπτών του νησιού.

Η ταχέως εξελισσόμενη κόλαση, η οποία ξεκίνησε την Τρίτη, εξαπλώθηκε από τους θάμνους έξω από την πόλη και κατέστρεψε την ιστορική πόλη της Λαχάινα που κάποτε ήταν η πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης.

Ήταν μία από τις τρεις μεγάλες πυρκαγιές στο Μάουι, οι οποίες εξακολουθούν να καίνε, και οι οποίες τροφοδοτήθηκαν από ξηρές συνθήκες, συσσώρευση καυσίμων και ριπές ανέμου ταχύτητας 60 μιλίων/ώρα (100 χλμ/ώρα).


Ακόμα και όταν οι πυροσβέστες συνεχίζουν να σβήνουν μικρότερες πυρκαγιές και οι ομάδες έρευνας και διάσωσης είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν έχουν ακόμη ανακτήσει όλους τους νεκρούς, τα ομοσπονδιακά δολάρια ανάκαμψης έχουν αρχίσει να ρέουν μαζί με μια εισροή προμηθειών και εξοπλισμού.

Χιλιάδες τουρίστες και ντόπιοι απομακρύνθηκαν από τη δυτική πλευρά του Μάουι, το οποίο έχει πληθυσμό περίπου 166.000 κατοίκων όλο το χρόνο, ενώ ορισμένοι βρήκαν καταφύγιο στο νησί ή στο γειτονικό νησί Οάχου. Οι τουρίστες κατασκήνωσαν στο αεροδρόμιο Kahului, περιμένοντας τις πτήσεις επιστροφής στην πατρίδα τους.

Ο Γκριν δήλωσε ότι το μέγεθος της καταστροφής θα ξεπεράσει αυτό του 1960, ένα χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε πολιτεία των ΗΠΑ, όταν ένα τσουνάμι σκότωσε 61 ανθρώπους στο Big Island της Χαβάης.


Στον υπόλοιπο κόσμο

Σκηνές πύρινων καταστροφών έχουν γίνει πολύ οικείες αλλού στον κόσμο αυτό το καλοκαίρι. Οι πυρκαγιές, που συχνά προκαλούνται από τη ζέστη ρεκόρ, ανάγκασαν την εκκένωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία και άλλα μέρη της Ευρώπης. Στον δυτικό Καναδά, μια σειρά ασυνήθιστα σοβαρών πυρκαγιών έστειλε σύννεφα καπνού σε μεγάλες εκτάσεις των ΗΠΑ, μολύνοντας τον αέρα.

Η ανθρωπογενής κλιματική αλλαγή, που οφείλεται στη χρήση ορυκτών καυσίμων, αυξάνει τη συχνότητα και την ένταση τέτοιων ακραίων καιρικών φαινομένων, λένε οι επιστήμονες, οι οποίοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι οι χώρες πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές για να αποτρέψουν την κλιματική καταστροφή.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΚΑΙΟΣ
ΚΡΙΜΑ ..... ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΕ ΑΠΟ ΕΚΕΙ Ο ...ΖΗΚΟΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΔΩΣΕΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ...[ ΒΛΕΠΕ ΜΑΤΙ ] ... ΓΙΑ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΟΤΙ Η ΣΩΣΤΗ ΕΚΚΕΝΩΣΗ ΛΟΓΩ ΦΩΤΙΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΑΠΛΟ ... ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΣΩΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ... ΕΤΣΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ..????
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back