ΕΛΛΑΔΑ

«Ως εδώ» με τη ρατσιστική βία

Εικόνα του άρθρου «Ως εδώ» με τη ρατσιστική βία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/10/2018, 22:20
ΕΛΛΑΔΑ

Το μήνυμα ότι ο ρατσιστικός λόγος και η βία, αλλά και οι απειλές εις βάρος δημοσιογράφων δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτά, έδωσε στη Λέσβο η εκδήλωση της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων.

Η εκδήλωση έγινε το περασμένο Σάββατο στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και κατά τη διάρκειά της, τόσο εκπρόσωποι της Ένωσης Συντακτών όσο και της Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ξεκαθάρισαν πως «θα παρέμβουν για να προστατεύσουν, την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος χωρίς εμπόδια και επιθέσεις, σαν αυτές που σημειώνονται συνεχώς από το 2016».

Στην εκδήλωση μίλησε μεταξύ άλλων η γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη που ξεκαθάρισε ότι «οι επιθέσεις κατά των συντακτών θα τελειώσουν». Στο ίδιο πνεύμα τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΠΗΝ, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ διεμήνυσαν ότι οι επιθέσεις είναι πρωτόγνωρες, απαράδεκτες και μη ανεκτές. Σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα υπήρξε μάλιστα ξεχωριστή συνάντηση με τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή της Αστυνομίας, εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, της Εισαγγελίας και τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Έπονται δε και άλλες συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, αλλά και στελέχη Υπουργείων και της Δικαιοσύνης.

 Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Δεν ήξερα ότι η διαφορετικότητα μπορεί να προκαλέσει αυτό το μένος σε μια δημοκρατία. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάθε μέρα κρίνονται από όλους για το ποιοι είναι, για το τι λένε, για το τι γράφουν, μπορεί κάποια στιγμή να αποτελέσουν στόχο γιατί αυτό το οποίο εκφράζουν ή κρίνουν ως άποψη είναι διαφορετικό από την άποψη ορισμένων ανθρώπων. Σε ένα νησί το οποίο έχει αποδείξει στα χρόνια της προσφυγικής κρίσης ότι διαθέτει τεράστιο περίσσευμα αλληλεγγύης, που επιτρέψτε μου να πω δεν το έχουμε δει σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, να βλέπουμε ότι μια διαφορετική κριτική θέλει να επιβληθεί». Πρόσθεσε ότι «το ιδιότυπο μπούλινγκ, ότι αυτός δεν μας αρέσει, το άτομο όχι ή άποψή του είναι πολύ διαφορετικό και δεν απηχεί την άποψη των αρχών του νησιού, αλλά και δεν απηχεί την αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Και ήρθαμε με τον προσήκοντα τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση».

Η κα Γιαννακάκη από την πλευρά της αναφέρθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση που υπήρξε με την Ξένη Δημητρίου, εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Λέσβο: «Είμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης. Η κ. Δημητρίου παρακολουθεί στενά την υπόθεση μέσω των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών» σημείωσε. Και κατέληξε: «Ο ρατσισμός είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της Δημοκρατίας»


Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Τάσος Φωκιανίδης είπε μεταξύ άλλων: «Κάποιοι που υποκινούνται ξενοφοβικά και ρατσιστικά τονίζουν ότι το κάνουν έμπλεοι πατριωτισμού και θρησκευτικών πεποιθήσεων. ‘Πραγματικά εθνικό και πατριωτικό είναι το αληθινό’ είπε ο Διονύσιος Σολωμός, εθνικός μας ποιητής. “Ο μη αγαπών ουκ έγνω τον Θεόν ότι ο Θεός αγάπη εστίν” λέει η ευαγγελική ρήση».

 

Ο πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών, Θανάσης Μπαμπανέβας πρόσθεσε πως  «οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων  επειδή ασκούν το λειτούργημά τους είναι ευθεία βολή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γιατί ο φοβισμένος συντάκτης είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατική ομαλότητα και πορεία της χώρας».

Καταδίκασε επίσης τα πρόσφατα γεγονότα με τους προπηλακισμούς, τις ύβρεις, εξυβρίσεις λόγω και έργω κατά δημοσιογράφων.

Εντύπωση προκάλεσε η παρέμβαση του βουλευτή της ΝΔ και πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου, που είπε ότι… δεν γνωρίζει περί επιθέσεων: «Δεν άκουσα τίποτα από επιθέσεις σε ό,τι αφορά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Προσωπικά άκουσα πολλά. Αν θίγομαι από κάποιον, πηγαίνω στα δικαστήρια, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό». Και πρόσθεσε: «Να μη γίνονται γενικεύσεις για μεμονωμένα άτομα. Όποιος νομίζει ότι προσβάλλεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη».

Ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, ανταπάντησε ότι ο κ. Αθανασίου, στη Βουλή μετέδωσε «ψευδώς» πού γίνεται η υποστολή της σημαίας. Του άσκησε δριμεία κριτική ως προς τους αιτούντες άσυλο και επεσήμανε στο τέλος της εκδήλωσης ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να καταδικάσει τις επιθέσεις.

 Τέλος, ο δικηγόρος Άρης Ελευθερίου είπε: «Πολλές ομάδες ανθρώπων αντιμετωπίζουν οργανωμένες επιθέσεις. Και έχουν φροντίσει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Απορώ πώς η δική σας ομάδα δεν προσπάθησε νομοθετικά να προστατευτεί. Όταν ένας δικαστής βγάζει μία απόφαση, αυτή μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής, όχι όμως ο ίδιος ο δικαστής. Αν κατακριθεί ο δικαστής, τότε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας επεμβαίνει. Γι’ αυτό το λόγο το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και στη δική σας περίπτωση. Οι επιθέσεις, οι ψευδείς ειδήσεις πρέπει να διώκονται αυτεπάγγελτα!» .

 




ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back