Oikonomou pisoi Solarhub πίσω

Ώρα πανελλαδικών

Εικόνα του άρθρου Ώρα πανελλαδικών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2021, 10:12

Για δεύτερη χρονιά υπό πολύ ειδικές συνθήκες, μαθητές και μαθήτριες δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις από τη Δευτέρα, 14 Ιουνίου.  Φορείς των Ιωαννίνων και της Ηπείρου στέλνουν τα μηνύματά τους στους υποψήφιους και τις υποψήφιες:


Μ. Τζούφη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Οι Πανελλήνιες εξετάσεις ξεκινούν  μέσα σε ένα δύσκολο και πρωτόγνωρο περιβάλλον. Οι μαθητές και οι  μαθήτριες της Γ’ Λυκείου δοκιμάστηκαν και ανταπεξήλθαν σε μια ιδιαίτερα  απαιτητική σχολική χρονιά, κόντρα σε συνεχείς αλλαγές του υπουργείου  Παιδείας, δυσκολίες και εμπόδια. Πανδημία, τηλεκπαίδευση, αλλαγή ύλης,  Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, δυσκολεύουν την προσπάθεια των παιδιών να  πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους.
Κι όμως, αυτά τα παιδιά κρατούν  το κεφάλι ψηλά, αγωνίζονται στο σχολείο και στην κοινωνία, δείχνοντας σε  όλους μας το δρόμο για ένα μέλλον με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Αυτή η  νεολαία που λοιδορήθηκε και έγινε στόχος άδικων επιθέσεων ως ανεύθυνη  και επικίνδυνη, δίνει σήμερα την μεγάλη μάχη των Πανελλήνιων εξετάσεων.  Στεκόμαστε δίπλα της. Γονείς, εκπαιδευτικοί, φίλοι, θα είμαστε πάντα  αρωγοί στο πλευρό των παιδιών.
Εύχομαι καλή δύναμη και καλή  επιτυχία στα παιδιά που με τη νιότη, τις γνώσεις, την επιμονή και το  κουράγιο τους θα αλλάξουν τον κόσμο μας!


Μ. Ελισάφ, δήμαρχος Ιωαννίνων
Εύχομαι σε όλους τους μαθητές  καλή επιτυχία. Οι εξετάσεις αποτελούν μία ευκαιρία για να πετύχουν τους  στόχους τους, όχι όμως την μοναδική. Για να χτίσουμε μία καλύτερη  κοινωνία χρειαζόμαστε όλους τους νέους, είτε πετύχουν, είτε όχι σε αυτή  την δοκιμασία. Χρειαζόμαστε τα όνειρά τους, τη δύναμή τους, το μεράκι  τους. Καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά.


Κ. Μπάρκας, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας
Θέλω ειλικρινά να ευχηθώ  μέσα από την καρδιά μου στις υποψήφιες και στους υποψήφιους των  Πανελλαδικών Εξετάσεων καλή επιτυχία. Μέσα σε πρωτόγνωρες για όλους μας  συνθήκες, που επηρέασαν βαθύτατα τη μαθησιακή διαδικασία, καλούμαστε να  συνειδητοποιήσουμε, πάνω απ’ όλα γονείς και εκπαιδευτικοί, ότι οι  Πανελλαδικές Εξετάσεις μπορεί να είναι μια σημαντική στιγμή στη ζωή ενός  νέου ανθρώπου, δεν είναι όμως αυτή που κρίνει τα πάντα. Δεν μπορεί να  μιλάμε με όρους «επιτυχίας» ή «αποτυχίας» για έναν νέο άνθρωπο, που  μόλις τώρα αρχίζει ουσιαστικά την αυτόνομη πορεία του στη ζωή. Τις  επιδιώξεις του, τα όνειρά του τα έχουμε ανάγκη εμείς οι υπόλοιποι. Και  είναι χρέος μας να σταθούμε συμπαραστάτες τους, στηρίζοντας κάθε τους  επιλογή, κάθε τους βήμα. Όπως χρέος μας είναι επίσης, να παράσχουμε τα  εχέγγυα, ώστε αυτές οι επιδιώξεις και τα όνειρα να στηρίζονται στο  καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της ισότιμης πρόσβασης στην εκπαίδευση, όχι  ως προνόμιο για λίγους, αλλά ως ένα ανοιχτό, δημοκρατικό και δημιουργικό  σύστημα μαθησιακής διαδικασίας, που συμβάλλει διαρκώς στην επιδίωξη της  ατομικής ευτυχίας μέσα από τη συλλογική πρόοδο.  


ΚΝΕ Ιωαννίνων
Είμαστε μαζί σας σε αυτήν την τόσο σημαντική στιγμή σας!
Είμαστε δίπλα στην προσπάθειά σας να σπουδάσετε και να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα!Να μην ξεχάσετε ούτε τώρα ούτε ποτέ στη ζωή σας πως: Είστε ήδη νικητές! Ο αγώνας που δώσατε εσείς και οι οικογένειές σας, για να φτάσετε ως εδώ, ήταν δύσκολος και πρωτόγνωρος, λόγω της διαχρονικά ακολουθούμενης, επικίνδυνης κυβερνητικής πολιτικής. Φτάσατε, όμως, και μάλιστα πιο δυνατοί, αφού αποδείξατε πως το να μην τα παρατάς, να συνεχίζεις να αγωνίζεσαι για τα όνειρά σου είναι μονόδρομος. Η δύναμη και η αντοχή του καθένα και της καθεμίας μεγαλώνει, όταν τις μάχες του δεν τις δίνει μόνος του, αλλά με άλλους μαζί.
Γι’ αυτό και η φετινή χρονιά, που όλοι μαζί σηκώσατε τη γροθιά σας και δυναμώσατε τη φωνή σας για ένα ασφαλές και δημιουργικό σχολείο, γεμίζει ελπίδα και αισιοδοξία το μέλλον, όποια κι αν είναι τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων.
Πάνω απ’ όλα να θυμάστε πως το θέμα είναι: Να μη σταματάς! Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς! Τη ζωή που μας αξίζει θα την κατακτάμε, όσο δε σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε γι’ αυτή! Καλή επιτυχία σε όλους!


Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία
Χιλιάδες Ελληνόπουλα και κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες και φέτος, καλούνται να δώσουν μια πρώτη μάχη γνώσεων διεκδικώντας μια θέση στο πανεπιστημιακό στερέωμα. Είναι μια πρώτη μάχη σ’αυτό τον τομέα, όχι όμως η τελευταία στον στίβο της μάθησης, των γνώσεων και των εφοδίων για την μετέπειτα πορεία της ζωής τους. Μαθητές, καθηγητές και γονείς, στην πρώτη γραμμή ο καθένας υπηρετώντας τον ρόλο του. Τούτη την στιγμή το μόνο που χρειάζονται οι διαγωνιζόμενοι είναι εμπιστοσύνη στους εαυτούς τους και προσήλωση στον στόχο. Σε κάθε περίπτωση να ξέρουν πώς είναι μια δοκιμασία, όχι όμως το άπαν! Ευκαιρίες στην ζωή παρουσιάζονται πάντοτε, αρκεί να έχει κανείς το κουράγιο και την υπομονή να τις συναντήσει.


Τι θα ισχύσει από Δευτέρα πρωί

Οι υποψήφιοι-ες των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) να εξετάζονται στη Νεοελληνική Γλώσσα και τη Λογοτεχνία, ενώ οι υποψήφιοι των ημερήσιων και εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) αρχίζουν την Τρίτη με τα Νέα Ελληνικά. Εκτός από τα μέτρα προστασίας για την covid-19, που είναι παρόμοια με όσα ίσχυσαν κατά τη δια ζώσης παρουσία των μαθητών στα σχολεία, υπάρχουν κάποιες αλλαγές, που θα ισχύσουν από φέτος.

Η ώρα έναρξης της εξέτασης έχει οριστεί στις 8:30 π.μ. και οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.00 π.μ.. Η διάρκεια εξέτασης κάθε μαθήματος είναι τρεις ώρες, εκτός από το μάθημα ειδικότητας -Αρχιτεκτονικό Σχέδιο- για το οποίο η διάρκεια εξέτασης είναι τέσσερις ώρες.

Οι υποψήφιοι, οι εκπαιδευτικοί, το διοικητικό και λοιπό προσωπικό θα προσέρχονται στα εξεταστικά κέντρα, αφού έχουν πραγματοποιήσει αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) και με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης από την πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr ή χειρόγραφης δήλωσης.

Υγειονομικά μέτρα

Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων, θα είναι υποχρεωτική η χρήση προστατευτικής μάσκας από υποψηφίους, εκπαιδευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό εντός των εξεταστικών κέντρων και στους εξωτερικούς χώρους τους, και εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας από τον κορονοϊό (επαρκής φυσικός αερισμός των αιθουσών, αποφυγή συγχρωτισμού, τήρηση αποστάσεων και προσωπικών κανόνων υγιεινής-χρήση αντισηπτικού, καθώς και σχολαστικός καθαρισμός των αιθουσών).

Στην εξέταση του μαθήματος «Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία» επιτρέπεται η χρήση πνευστών και κρουστών οργάνων, ωστόσο θα πρέπει να τηρείται απόσταση τριών μέτρων μεταξύ εξεταζομένων και εξεταστών πίσω από το παραβάν, και τα μουσικά όργανα θα πρέπει μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης κάθε υποψηφίου να καθαρίζονται με απολυμαντικό υγρό.

Για τις πρακτικές δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ τόσο τα όργανα εξέτασης όσο και ο βοηθητικός εξοπλισμός απολυμαίνονται πριν από κάθε χρήση, ενώ τηρείται απόσταση μεταξύ των υποψηφίων στους χώρους προετοιμασίας ή προθέρμανσης.

Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, συνιστάται στους συγγενείς των υποψηφίων να μην συνωστίζονται έξω από το χώρο του εξεταστικού κέντρου.

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις αίθουσες εξέτασης

Κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης οι υποψήφιοι απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας.

Επιτρέπεται να έχουν στυλό μόνο ανεξίτηλης μελάνης (μαύρο ή μπλε), μολύβι, γομολάστιχα, γεωμετρικά όργανα και μπουκαλάκι με νερό ή αναψυκτικό. Το μολύβι γενικά δεν επιτρέπεται στις απαντήσεις, παρά μόνο αν το διευκρινίζουν οι οδηγίες των θεμάτων.

Οι υποψήφιοι γίνονται δεκτοί στις εξετάσεις με βασικό αποδεικτικό στοιχείο το Δελτίο εξεταζομένου και δεν είναι απαραίτητο να έχουν άλλο αποδεικτικό στοιχείο (ταυτότητα ή διαβατήριο).

Απαγορεύεται η είσοδος εντός του εξεταστικού κέντρου (κτιριακό συγκρότημα και αύλειος χώρος) οποιουδήποτε άλλου εκτός των εξεταζομένων, των μελών και λοιπού προσωπικού των οικείων επιτροπών, του βοηθητικού προσωπικού και των επιτηρητών. Εξαίρεση από την απαγόρευση αυτή επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση παροχής έκτακτης τεχνικής ή ιατρικής βοήθειας μετά από σχετική πρόσκληση της επιτροπής. Επίσης, απαγορεύεται η γνωστοποίηση των θεμάτων σε οποιονδήποτε και με οποιονδήποτε τρόπο.

Κατάθεση δυο μηχανογραφικών

Φέτος δίνεται η δυνατότητα για υποβολή παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτηση σε δημόσιο ΙΕΚ. Συνεπώς, ένας/μια υποψήφιος μπορεί να υποβάλει παράλληλα μηχανογραφικό για είσοδο σε ΑΕΙ, βάσει της επίδοσής του/της στις Πανελλαδικές εξετάσεις και μηχανογραφικό για εγγραφή σε δημόσιο ΙΕΚ βάσει του απολυτηρίου του/της και επιπλέον κριτηρίων, σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας των ΙΕΚ.

Τι προβλέπεται για όσους θα είναι άρρωστοι

Εάν ασθενήσει κάποιος υποψήφιος στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, θα του δοθεί η δυνατότητα να εξεταστεί τον Σεπτέμβριο.

Ενημέρωση των υποψηφίων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους

Από φέτος θα γίνεται ενημέρωση των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων με γραπτό μήνυμα στο κινητό τους για τη βαθμολογία τους και για το τμήμα ή σχολή επιτυχίας τους.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back