dodoni back
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

We own this city: Μια αληθινή ιστορία αστυνομικής καθημερινότητας

Εικόνα του άρθρου We own this city: Μια αληθινή ιστορία αστυνομικής καθημερινότητας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/06/2022, 19:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Φέτος, η ομαδάρα του Wire (Πελεκάνος, Σάιμον κ.λπ.), αποφάσισε να επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος, κυριολεκτικά όμως.

Είκοσι χρόνια μετά την τηλεοπτική εποποιία του Wire, επέστρεψαν στην Βαλτιμόρη για να ασχοληθούν πάλι με αστυνομικά ζητήματα. Για την ακρίβεια, να ασχοληθούν με μπάτσους.

Το 2017, οκτώ μέλη της GTTF, μιας ειδικής ομάδας «αναζήτησης όπλων» που είχε ήδη μια δεκαετία λειτουργίας, οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με κατηγορίες για απάτες, ληστείες, εκβιασμούς κ.α.

Το 2021, ο ρεπόρτερ της Baltimore Sun Τζάστιν Φέντον έγραψε το βιβλίο των γεγονότων και το Wire team δεν έχασε χρόνο.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Τι έφτιαξαν όμως αυτή τη φορά;

Δεν έκαναν τη συνέχεια του Wire, ευτυχώς. Παρότι αρκετός κόσμος (βασικά ο θεούλης Τζέιμι Χέκτορ) είναι κοινό σημείο αναφοράς, το Wire παραμένει στη μοναχική πρώτη θέση των τηλεοπτικών σειρών.

Δεν επανέλαβαν τους εαυτούς τους. Πώς άλλωστε να συμβεί αυτό με μια ομάδα που τα τελευταία χρόνια έχει αναμειχθεί μεταξύ άλλων σε μια σειρά για την Ορλεάνη και τη μουσική της, στο στόρι της «κόκκινης πιάτσας» της Νέας Υόρκης και σε ένα εναλλακτικό σενάριο του Β’ Παγκοσμίου (κατά σειρά: Treme, Deuce, Plot Against America);

Αυτή τη φορά οι Σάιμον-Πελεκάνος ξαναμιλάνε με το αξάν της Βαλτιμόρης για να πούνε μια αληθινή ιστορία, δυστυχώς τόσο οικεία στις ΗΠΑ, αλλά και σε πολλές ακόμα χώρες.

Στη φάση της ιστορίας που τα κράτη αναζητούν «εσωτερικούς εχθρούς» και κρίνουν ότι χρειάζονται περισσότερο την καταστολή από ό,τιδήποτε άλλο, η GTTF ήταν ένα φυσικό επακόλουθο. Με ηγέτη τον πιο αδίστακτο, αλλά ταυτόχρονα και πιο ικανό, η αστυνομική ομάδα χρησιμοποίησε πολλές από τις πρακτικές που συχνά-πυκνά καταγγέλλονται. Πήγε ένα βήμα παραπάνω, ληστεύοντας επί τόπου πολίτες, ποινικά επιλήψιμους και μη, διαγράφοντας όλες τις αποστάσεις και διακρίσεις μεταξύ εξουσιών.

Το ενδιαφέρον όμως της σειράς, δεν είναι μόνο εκεί. Με ένα πολύπλευρο τρόπο οι δημιουργοί προσεγγίζουν τους χαρακτήρες που, θυμηθείτε, οι περισσότεροι είναι αληθινοί (σε αντίθεση με άλλες σειρές που έχουν φτιάξει οι ίδιοι) και φτιάχνουν ανατριχιαστικές αναλογίες. Αν πιστεύετε ότι κάποια από τα επιχειρήματα των αστυνομικών και των πολιτικών τους προϊσταμένων τα έχετε ακούσει ξανά, στην πραγματικότητα, καλώς το πιστεύετε, γιατί τα έχετε ακούσει. Και στην Ελλάδα…

Το We own this city, μακριά από «στρογγυλεμένες αντικειμενικότητες» παρουσιάζει όλες τις πλευρές του δράματος, κάποιες από τις οποίες είναι συγκλονιστικές. Η ποσότητα μαστοριάς είναι τέτοια, που ακόμα μια σειρά των Σάιμον-Πελεκάνος και σια, μπορεί να μνημονεύεται ως τηλεοπτικό πολιτισμικό κεφάλαιο. Δείτε την.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3