ΚΟΣΜΟΣ

WCK: Το Ισραήλ στόχευσε «συστηματικά, αυτοκίνητο προς αυτοκίνητο»

Εικόνα του άρθρου WCK: Το Ισραήλ στόχευσε «συστηματικά, αυτοκίνητο προς αυτοκίνητο»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/04/2024, 11:10
ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ βρίσκεται αντιμέτωπο με αυξανόμενες διεθνείς πιέσεις για να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του στον πόλεμο στη Γάζα, καθώς οι σοροί έξι ξένων εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις που σκοτώθηκαν σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος επαναπατρίστηκαν στις οικογένειές τους.

Επτά μέλη της οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) σκοτώθηκαν όταν ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε επανειλημμένα τη φάλαγγα των τριών αυτοκινήτων τους, τα οποία αναγνωρίζονταν σαφώς ότι ανήκαν στη φιλανθρωπική οργάνωση, αφού έφυγε από μια αποθήκη βοήθειας στην κεντρική πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλα το βράδυ της Δευτέρας.

Ο ιδρυτής της WCK, ο σεφ José Andrés, δήλωσε ότι οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) στόχευσαν τη φάλαγγα «συστηματικά, αυτοκίνητο προς αυτοκίνητο», παρόλο που βρίσκονταν σε επαφή με την WCK και γνώριζαν τις κινήσεις των εργαζομένων της βοήθειας.

«Δεν επρόκειτο για μια κατάσταση κακής τύχης όπου, "ουπς", ρίξαμε τη βόμβα σε λάθος σημείο», δήλωσε στο Reuters. «Ακόμη και αν δεν ήμασταν σε συντονισμό με τις IDF, καμία δημοκρατική χώρα και κανένας στρατός δεν μπορεί να στοχεύει αμάχους και ανθρωπιστές».

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Βενιαμίν Νετανιάχου, και οι IDF ζήτησαν συγγνώμη για τις δολοφονίες και δήλωσαν ότι διεξάγεται έρευνα.

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή έχουν σκοτωθεί σε σχεδόν έξι μήνες συγκρούσεων, μαζί με δεκάδες ιατρικό προσωπικό, δημοσιογράφους και εργαζόμενους στην πολιτική αντίδραση.

Σταματήστε τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ

Τρεις πρώην δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου προσχώρησαν σε περισσότερα από 600 μέλη του βρετανικού δικηγορικού σώματος που κάλεσαν την κυβέρνηση να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τη Βρετανία συνένοχη στη γενοκτονία στη Γάζα.

Απηχώντας τον αυξανόμενο αριθμό πολιτικών της αντιπολίτευσης που έχουν ζητήσει να σταματήσουν οι βρετανικές πωλήσεις όπλων, οι τρεις δικαστές ενώθηκαν με άλλους δικηγόρους, πρώην δικαστές και νομικούς ακαδημαϊκούς, προτρέποντας τον πρωθυπουργό Ρίσι Σουνάκ να αλλάξει πολιτική.

Ο Σουνάκ αντιμετωπίζει αυξανόμενη πολιτική πίεση μετά τον θάνατο επτά εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων τρεις Βρετανοί υπήκοοι, από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον πολιορκημένο θύλακα αυτή την εβδομάδα.

«Η παροχή στρατιωτικής βοήθειας και υλικού στο Ισραήλ μπορεί να καταστήσει το Ηνωμένο Βασίλειο συνένοχο σε γενοκτονία καθώς και σε σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου», ανέφεραν οι δικαστές και οι δικηγόροι σε επιστολή 17 σελίδων.

Απολογισμός

Ο απολογισμός των Παλαιστινίων νεκρών στη σύγκρουση έφθασε την Τετάρτη τους 33.000 ανθρώπους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στο έδαφος που διοικείται από τη Χαμάς, το οποίο δεν κάνει διάκριση μεταξύ αμάχων και μαχητών. Με πολλά πτώματα να είναι ακόμη παγιδευμένα κάτω από τα ερείπια των κατεστραμμένων κτιρίων, ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανό να είναι υψηλότερος.

Ο λιμός είναι «προβλεπόμενος και επικείμενος» στο βόρειο μισό της Γάζας, ανέφερε τον περασμένο μήνα έκθεση που υποστηρίχθηκε από τον ΟΗΕ, και σύμφωνα με την Oxfam ο αριθμός των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν καταστροφικά επίπεδα πείνας σε ολόκληρη την επικράτεια έχει σχεδόν διπλασιαστεί από τον Δεκέμβριο.

Η παροχή βοήθειας εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο, ιδίως στο βόρειο μισό της περιοχής, έχει δυσχεραίνεται από κατεστραμμένους δρόμους, έλλειψη καυσίμων, κατάρρευση της δημόσιας τάξης και αυτό που οι οργανώσεις βοήθειας έχουν περιγράψει ως περιττά γραφειοκρατικά εμπόδια που επιβάλλει το Ισραήλ. 

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αναμένεται να εξετάσει την Παρασκευή ένα σχέδιο ψηφίσματος που ζητά εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ, επικαλούμενο τον «εύλογο κίνδυνο γενοκτονίας στη Γάζα». Εάν υιοθετηθεί, θα είναι η πρώτη φορά που το σώμα θα πάρει θέση για τον πόλεμο.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters. Φωτογραφία αρχείου: UNRWA/X


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back