Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τζουμέικερς: Προς το μέλλον (και ακόμη παραπέρα)

Εικόνα του άρθρου Τζουμέικερς: Προς το μέλλον (και ακόμη παραπέρα)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/05/2022, 16:15
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Οι Τζουμέικερς, το εργαστήριο και η κοινότητα που σχεδίασε και κατασκεύασε μια σειρά εργαλεία, αλλά και συζήτησε πάρα πολλά ζητήματα που αφορούν την ανοιχτή, ομότιμη παραγωγή σε όλες τις σχεδόν της πτυχές, ετοιμάζεται να συζητήσει και το μέλλον της.

Οι Τζουμέικερς ξεκίνησαν το 2018 στον Δήμο Βορείων Τζουμέρκων. Σκοπός τους είναι η ανάδειξη ενός διαφορετικού τρόπου ανάπτυξης που θα επικεντρώνεται στην τοπική κοινωνία και περιβάλλον.
Μέσα σε αυτά τα 2+2 πανδημικά, χρόνια, οι Τζουμέικερς κατασκεύασαν πρωτότυπα εργαλεία και μηχανές για τους τοπικούς αγρότες, διοργάνωσαν ανοιχτές εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και θερινά σχολεία που προσέλκυσαν κοινό από όλο τον πλανήτη, δημιούργησαν ή στήριξαν τοπικές επιχειρήσεις ενισχύοντας ένα αναπτυσσόμενο οικοσύστημα κοινωνικής οικονομίας.

Στεγάζονται στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Καλεντζίου στο Καλέντζι, με τη στήριξη του συλλόγου και του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων.

Τον Ιούνιο του 2023 η οικονομική στήριξη ολοκληρώνεται, οπότε και οι Τζουμέικερς πρέπει να συζητήσουν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Το P2P Lab, μια ερευνητική ομάδα με μέλη που κατάγονται από την περιοχή και στηρίζει τη λειτουργία του χώρου με ερευνητικά προγράμματα και προσωπική εργασία, αναφέρουν τα εξής:

Μέχρι τον Ιούνιο του 2023, το P2P Lab μαζί με μέλη των Τζουμέικερς θα υποστηρίξει τουλάχιστον τις εξής δράσεις (οι ακριβείς ημερομηνίες θα ανακοινωθούν εν καιρώ):

  1. Δύο διεθνή ακαδημαϊκά θερινά σχολεία.
  2. Κατασκευή τηλεκατευθυνόμενου εξοπλισμού για υδρογραφικές εφαρμογές.
  3. Ολοκλήρωση του τριβείου αρωματικών φυτών.
  4. Κατασκευή σκαπτικού χειρός.
  5. Διερεύνηση αναγκών με προσανατολισμό την κατασκευή λύσης θερισμού και αλωνίσματος.
  6. Ενεργοποίηση ομάδας καταγραφής ανοιχτών λύσεων.
  7. Έρευνα πεδίου για τον εντοπισμό επιτηδευματιών που θα μπορούσαν να εμπλακούν στους Τζουμέικερς σε ένα πλαίσιο αποκεντρωμένων συνεισφορών.

Ο χώρος είναι πάντοτε ανοιχτός για νέες δράσεις. Πληροφορίες για τον τρόπο συμμετοχής στην κοινότητα των Τζουμέικερς, όπως αυτός καθορίστηκε από τη γενική συνέλευση το περασμένο καλοκαίρι, εδώ: tzoumakers.gr/questions.

Με το πέρας των παραπάνω δράσεων, τον Ιούνιο του 2023, το P2P Lab θα διοργανώσει μια ανοιχτή συνέλευση όπου θα συζητηθεί το μέλλον των Τζουμέικερς.

«Σας καλούμε να σκεφτείτε πώς μπορεί το κοινό μας εγχείρημα να περάσει στα χέρια της τοπικής κοινωνίας. Μέχρι τότε θα συναντηθούμε και θα συζητήσουμε. Θα διαφωνήσουμε και θα συμφωνήσουμε. Και ελπίζουμε τον Ιούνη του 2023 να έχουμε ένα κοινό σχέδιο δράσης για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε τον κόσμο που θέλουμε, μέσα στον κόσμο που θέλουμε να ξεπεράσουμε» τονίζουν.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back