ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τζαμί Καλούτσιανης: Σε αναμονή…

Εικόνα του άρθρου Τζαμί Καλούτσιανης: Σε αναμονή…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/03/2022, 15:19
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τον τελευταίο καιρό, το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά σε ανακοινώσεις για ένταξη έργων αποκατάστασης μνημείων και δημιουργίας πολιτιστικών διαδρομών στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Προς το παρόν, τα Ιωάννινα δεν έχουν ακούσει ιδιαίτερα το όνομά τους. Αυτό που περιμένει η πόλη, είναι το έργο της αποκατάστασης του Τζαμιού Καλούτσιανης, για το οποίο πριν από δύο μήνες περίπου κατατέθηκε ο πλήρης φάκελος στο υπουργείο Πολιτισμού.

Το Τζαμί Καλούτσιανης, για το οποίο υπάρχει εδώ και δύο χρόνια εγκεκριμένη μελέτη από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, συμμετείχε στη λίστα των έργων προς ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης που είχε ανακοινώσει το υπουργείο Πολιτισμού πέρσι τον Μάιο.

Τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου είχε αναθέσει η Περιφέρεια Ηπείρου σε επιστημονική ομάδα με συντονίστρια την καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ελευθερία Τσακανίκα.


Κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στα Ιωάννινα, η υπουργός Πολιτισμού δεν αναφέρθηκε, δημόσια τουλάχιστον, στο οθωμανικό αυτό μνημείο.

Με το δεδομένο ότι ο πλήρης φάκελος του έργου βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου Πολιτισμού μόλις το τελευταίο χρονικό διάστημα, εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί η τύχη του μνημείου. Βέβαια, ο χρόνος πιέζει, καθώς τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης είναι αρκετά ασφυκτικά.

Όσον αφορά τη σχέση του Ταμείου Ανάκαμψης με άλλα μνημεία της Ηπείρου, το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε πριν από λίγο καιρό τρία έργα. Τα δύο έργα αφορούν τον αρχαιολογικό χώρο Νικόπολης: την αποκατάσταση και ανάδειξη του οίκου του εκδίκου Γεωργίου, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ, και –τη συντήρηση των ψηφιδωτών της Βασιλικής Α’ Δουμετίου και της Βασιλικής Δ’, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πρέβεζας. 

Και το τρίτο έργο αφορά κάστρα και της Ηπείρου που θα συμμετέχουν  στην πολιτιστική διαδρομή «Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία». Στο πλαίσιο της προβολής της συγκεκριμένης πολιτιστικής διαδρομής με κάστρα της Πελοποννήσου, της Δυτικής Ελλάδας, των Ιονίων Νήσων και της Ηπείρου, θα γίνει μια διαδραστική ψηφιακή πλατφόρμα. Στην Ήπειρο, οι «σταθμοί» της περιήγησης θα είναι τα Κάστρα Άρτας, Κάστρο, Κιάφας στο Σούλι και Πάργας. Ο συνολικός προϋπολογισμός της διαδρομής ανέρχεται σε 500.000 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρτι
Όπου "φτωχός" κι η μοίρα του. Τα έργα στις γειτονιές της πόλης γίνονται με το σταγονόμετρο. Από τις πιο αδικημένος περιοχές το Τζαμί και η Καλουτσιανη.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back