ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τζαμί Καλούτσιανης: οι εργασίες ξεκίνησαν

Εικόνα του άρθρου Τζαμί Καλούτσιανης: οι εργασίες ξεκίνησαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2023, 14:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Γύρω από το Τζαμί της Καλούτσιανης, στα Γιάννενα, έχει τοποθετηθεί περίφραξη για λόγους ασφάλειας, όπως και η απαραίτητη εργοταξιακή σήμανση.

Μετά την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και της αναδόχου εταιρίας («Έντι. Ι. Ράφτης») στις 25 Αυγούστου, οι εργασίες στερέωσης και αποκατάστασης του τζαμιού έχουν ξεκινήσει, με τα συνεργεία να απομακρύνουν νεότερες προσθήκες και διάφορα υλικά.

Το σημαντικό αυτό έργο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. όπου εντάχθηκε τον Μάιο του 2022 με προϋπολογισμό 2,2 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 300.000 ευρώ αφορούν τη συντήρηση τοιχογραφιών και ξύλινων και γύψινων στοιχείων του τζαμιού, που ήδη υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων.

Για τη στερέωση και αποκατάσταση του τζαμιού, ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 1,9 εκατ. ευρώ με την ανάδοχο εταιρία να δίνει μια έκπτωση 3%.

Τη μελέτη αποκατάστασης του μνημείου, την οποία είχε χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Ηπείρου, την είχε κάνει μια διεπιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη γιαννιώτισσα επίκουρη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Ελευθερία Τσακανίκα.


Το Τζαμί της Καλούτσιανης αποτελεί ένα δυνατό τοπόσημο, σημείο αναφοράς για την πόλη των Ιωαννίνων.

Το οθωμανικό αυτό κτίριο ήταν από τα πρώτα κτίρια της πόλης των Ιωαννίνων που χαρακτηρίστηκαν μνημεία από το υπουργείο Πολιτισμού –από το 1925 ήδη.

Τη δεκαετία του ’20, το τζαμί, μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών βάσει της συνθήκης της Λωζάνης, πέρασε στην Εθνική Τράπεζα και στη συνέχεια σε χέρια ιδιωτών, οι οποίοι το μίσθωναν για διάφορες χρήσεις εμπορικού χαρακτήρα κυρίως –ακόμα και το ΚΤΕΛ είχε στεγαστεί εκεί. Παρά την κήρυξη του μνημείου ως διατηρητέου, προχώρησε η κατάτμηση του τεμένους σε τρεις ιδιοκτησίες που συνοδεύτηκε από δομικές παρεμβάσεις.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’90, το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε τις διαδικασίες απαλλοτρίωσης του τζαμιού. Το 2005, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της απαλλοτρίωσης, από το μνημείο αποχώρησαν και οι τελευταίες εμπορικές δραστηριότητες.

Λόγω ακριβώς και των διαφόρων χρήσεων, το τζαμί της Καλούτσιανης δέχτηκε πολλές επεμβάσεις και μετατροπές, πρόχειρες και μη, που αλλοίωσαν τα αρχιτεκτονικά και μορφολογικά στοιχεία του.

Το τέμενος αποτελείται από την αίθουσα προσευχής (με ξύλινο εξώστη), το προστώο (ρεβάκ) και τον μιναρέ.

ΣΧΟΛΙΑ
Τζαναρντι
Επιτέλους! Μέτα από πάρα πολλά χρόνια (και μέσα στις εκλογές) ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Μία περιοχή παρατημένη και αφημενη στην μοίρα της.. Πάντως η "περίφραξη" που τοποθετήθηκε περιορίζει πολύ τα πεζοδρόμια και δυσχαιρενει και την κίνηση των οχημάτων στο στενό πίσω από το Τζαμί.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back