ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

#typos151: Από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος εποχής Ανδρέα

Εικόνα του άρθρου #typos151: Από την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ μέχρι το τέλος εποχής Ανδρέα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2023, 16:00
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Tο πρότζεκτ #151 του Τύπου Ιωαννίνων, είναι μια αποτύπωση της  κοινοβουλευτικής ιστορίας της Ελλάδας σε 151 γεγονότα, ιστορικές  περιόδους, εκλογές. 

Κάθε μέρα ανεβαίνει και από ένα στα social media του  Τύπου:

Στο twitter 

Στο instagram 

Στο TikTok

Ακολουθήστε τον Τύπο Ιωαννίνων για να μπορείτε να τα παρακολουθείτε κάθε πρωί, στα παραπάνω σημεία. 

 

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:


Πέφτει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία

Τον Σεπτέμβριο  του 1993 ο Αντώνης Σαμαράς καταφέρνει τελικά να ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η κυβέρνηση της ΝΔ ανατρέπεται από το βουλευτή Κιλκίς Γιώργος Συμπιλίδη, ο οποίος αποσύρει την ψήφο του και πηγαίνει στη νεοσύστατη τότε Πολιτική Άνοιξη, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα Σαμαρά για ανατροπή της κυβέρνησης. Στις 9 του μήνα, στέλνει επιστολή με την οποία αίρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, ενεργοποιώντας έτσι τις διαδικασίες για εκλογές. Ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά και ο Συμπιλίδης, γίνονται στόχος για τους οπαδούς της ΝΔ.

Στις 10 Οκτωβρίου 1993 ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται για τρίτη φορά πρωθυπουργός της Ελλάδας με 46,88% και η ΝΔ θα λάβει 39,30%. Η ΠΟΛΑΝ θα πάρει 4,88%, το ΚΚΕ 4,54% σε ένα από τα ιστορικά χαμηλότερα ποσοστά του και ο Συνασπισμός, υπό τη Μαρία Δαμανάκη, θα μείνει εκτός Βουλής για μερικές χιλιάδες ψήφους. Η τρίτη κυβερνητική θητεία του ΠΑΣΟΚ είχε ελάχιστη σχέση με τις δύο προηγούμενες και ειδικά με την πρώτη. Αυτή τη φορά, είχε κάνει την εμφάνισή του ως «μεγαλοϊδεατισμός» η ευρωπαϊκή ενοποίηση, με τα κόμματα να τονίζουν ιδιαίτερα τον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό, κατά την προεκλογική περίοδο. Έτσι, αν εξαιρεθούν οι εν μέρει ή εξ ολοκλήρου ανατροπές σε ιδιωτικοποιήσεις που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη (με την πιο αποτυχημένη από αυτές να είναι τα αστικά λεωφορεία στην Αθήνα), η κυβέρνηση Παπανδρέου δεν προχώρησε σε γενικές παροχές.

Ο Μιλτιάδης Έβερτ πρόεδρος της ΝΔ

Η εκλογική ήττα της ΝΔ το 1993 πυροδότησε εξελίξεις στο κόμμα. Στις 3 Νοεμβρίου 1993 και ενώ ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης  είχε παραιτηθεί, περνώντας έκτοτε στο παρασκήνιο της ελληνικής πολιτικής σκηνής, όπως είχε κάνει και μετά την αποστασία του 1965 για αρκετά χρόνια, νέος πρόεδρος του κόμματος εξελέγη ο Μιλτιάδης Έβερτ, πρώην δήμαρχος Αθηναίων. Πήρε 141 ψήφους σε σύνολο 182 εκλεκτόρων, ο  Γιάννης Βαρβιτσιώτης 37 ψήφους, ενώ 4 εκλέκτορες δεν ψήφισαν κανέναν υποψήφιο.

Ο Έβερτ ήταν πτυχιούχος της ΑΣΟΕΕ και γιος του Άγγελου Έβερτ, ο οποίος ήταν αστυνομικός διευθυντής Αθηνών επί Κατοχής και κατηγορήθηκε σφόδρα για συνεργασία με τους κατακτητές. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής ωστόσο, συνέβαλε στη σωτηρία πολλών Εβραίων της Αθήνας.

 Στις 19 Σεπτεμβρίου 2009 και ενώ είχε ήδη αποχωρήσει από τη θέση του προέδρου, ο Μιλτιάδης Έβερτ ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό την αποχώρησή του από την πολιτική. Πέθανε το 2011.

Η Σρεμπρένιτσα, το άγος της Ευρώπης

Στις 11 Ιουλίου 1995 ξεκινάει η σφαγή των μουσουλμάνων αμάχων στη Σρεμπρένιτσα από το σερβικό στρατό και παραστρατιωτικές οργανώσεις. Σε αυτές, συμμετέχουν και έλληνες εθελοντές, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων κ.λπ.

Παρότι η πόλη έχει κηρυχτεί «ασφαλής περιοχή» και φυλάσσεται, υποτίθεται, από ολλανδικές δυνάμεις του ΟΗΕ, το πρωινό της 11ης Ιουλίου τα σερβικά στρατεύματα υπό τον Ράτκο Μλάντιτς μπήκαν στην πόλη ανενόχλητα. Ακολούθησε σφαγή αμάχων, η οποία χαρακτηρίστηκε κατόπιν και επίσημα γενοκτονία. Το γεγονός προκάλεσε αργότερα την παραίτηση της ολλανδικής κυβέρνησης, η οποία ουσιαστικά αποδέχθηκε τις ευθύνες των δυνάμεων που ήταν στην περιοχή. 

Η ίδρυση του ΔΗΚΚΙ

Στις 20 Δεκεμβρίου 1995 ο πρώην υπουργός Οικονομικών, επί ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Τσοβόλας, ανακοινώνει τη δημιουργία του Δημοκρατικού Κοινωνικού Κινήματος, μαζί με στελέχη που έχουν αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ. Εννιά χρόνια αργότερα, ο Τσοβόλας θα ανακοινώσει τη διάλυση του κόμματος μετά τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια εισόδου στη Βουλή και επιστρέφει την κρατική επιχορήγηση που δικαιούνταν. Η πλειοψηφία της Κεντρικής Επιτροπής όμως θα αμφισβητήσει την απόφαση και θα κερδίσει τελικά το όνομα του κόμματος στα δικαστήρια. Αργότερα, το ΔΗΚΚΙ συμμετείχε στον ΣΥΡΙΖΑ και μετέπειτα, στη Λαϊκή Ενότητα.

Το τέλος της «εποχής Ανδρέα» και το «Μάκη, χάσαμε»

Στις 15 Ιανουαρίου 1996. Ο Ανδρέας Παπανδρέου με ήδη σοβαρά  κλονισμένη την υγεία του, παραιτείται από πρωθυπουργός. Δύο μέρες αργότερα, στις 17 Ιανουαρίου 1996 η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ επιλέγει ανάμεσα σε τέσσερις υποψήφιους, τον Κώστα Σημίτη, τον Άκη Τσοχατζόπουλο, τον Γεράσιμο Αρσένη) και τον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο τον επόμενο πρωθυπουργό. Νικητής στο β’ γύρο ο Κώστας Σημίτης έναντι του Άκη Τσοχατζόπουλου. Στον πρώτο γύρο ο Άκης Τσοχατζόπουλος και ο Κώστας Σημίτης παίρνουν από 53 ψήφους και ακολουθούν ο Γεράσιμος Αρσένης με 50 ψήφους και ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος με 11, που θα καθορίσουν τον νικητή. Στον δεύτερο γύρο ο Σημίτης επικρατεί με 86 ψήφους έναντι 75 του Τσοχατζόπουλου και αναλαμβάνει την πρωθυπουργία της χώρας. Ο Αρσένης, εξερχόμενος της διαδικασίας, παραφράζει ανέκδοτο λέγοντας «Μάκη, χάσαμε», σε μια σπάνια γενικά επίδειξη χιούμορ και αυτοσαρκασμού από έλληνα πολιτικό. O Άκης Τσοχατζόπουλος θα καταδικαστεί σε ποινές για διαδοχικές υποθέσεις το 2013 και 2014.

Πέθανε στις 27 Αυγούστου 2021.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back