Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Τσίπρας προς περιφερειάρχες: Μαζί να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα (upd)

Εικόνα του άρθρου Τσίπρας προς περιφερειάρχες: Μαζί να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/05/2017, 19:04
ΕΛΛΑΔΑ

Η παραγωγική ανασυγκρότηση και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των περιφερειών στην προσπάθεια για την ανάταξη της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας (μεταξύ αυτών και ο Αλέκος Καχριμάνης, δεύτερος από δεξιά στη φωτογραφία) στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Θέλω να κάνω μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας, να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα με νηφαλιότητα και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε», τόνισε ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος τους περιφερειάρχες, ζητώντας τους παράλληλα να εκπονήσουν το «νέο σχέδιο για το παραγωγικό μοντέλο, που θα πρέπει να είναι δίκαιο, βιώσιμο και διατηρήσιμο».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε «μείζον εθνικό ζήτημα» την παραγωγική ανασυγκρότηση, υπογραμμίζοντας πως το θέμα «δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά όλο το πολιτικό σύστημα, τους παραγωγικούς φορείς και την τοπική αυτοδιοίκηση».

«Πιστεύω ότι αν θέλουμε να προσεγγίσουμε τις δυνατότητες και να ανιχνεύσουμε τις αγωνίες της κοινωνίας, δεν έχουμε άλλο τρόπο παρά μονάχα να απευθυνθούμε σε εσάς, που γνωρίζετε τα προβλήματα και τις δυνατότητες του κάθε τόπου. Που είστε σε επαφή με τους παραγωγικούς φορείς και δεν μπλέκεστε με την καθημερινή μικροπολιτική σύγκρουση, που χαρακτηρίζει το πολιτικό μας σύστημα. Εσείς είστε αυτοί που θα παίξετε σημαντικό ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου», είπε καταλήγοντας ο πρωθυπουργός.

Η εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τους 13 περιφερειάρχες:


ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ

Ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε το ρόλο που μπορεί να έχει ο β΄ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας εξέφρασαν οι περισσότεροι περιφερειάρχες στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.
 
Στη συνάντηση συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν άμεσα τα 13 Περιφερειακά Αναπτυξιακά Συνέδρια (ένα σε κάθε περιφέρεια), στα οποία η τοπική αυτοδιοίκηση σε συνεργασία με τους παραγωγικούς φορείς θα καταθέσουν ολοκληρωμένες προτάσεις, από τη σύνθεση των οποίων θα διαμορφωθεί στη συνέχεια το εθνικό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης με κύριο ζητούμενο τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. 

Περιφερειάρχες, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης, αναγνώρισαν ως θετικό το γεγονός ότι η ανασυγκρότηση θα ξεκινήσει «από κάτω προς τα πάνω», από το τοπικό και το περιφερειακό προς το εθνικό και όχι αντίστροφα όπως συνέβαινε στο παρελθόν.
 
Οι περιφερειάρχες ενημέρωσαν τον πρωθυπουργό για ευρεία γκάμα ζητημάτων που απασχολούν τις περιφέρειές τους (αγροτικά, τουρισμός, βιομηχανία, μεταποίηση, περιβάλλον, διαχείριση απορριμμάτων, δασικοί χάρτες, μεταφορές κ.λπ), με αιχμή την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας και τις καθυστερήσεις των έργων που αυτή προκαλεί.
 
«Όλη η Ελλάδα ήταν εδώ. Και ο πρωθυπουργός είχε τη δυνατότητα να ακούσει με τη φωνή των περιφερειαρχών κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ, περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. 

Σε δηλώσεις του εξερχόμενος από την τρίωρη συνάντηση, ο κ. Αγοραστός έκανε λόγο για την ανάγκη μιας «παραγωγικής επανάστασης», προκειμένου να αφήσουμε πίσω «τον δρόμο της αναδιανομής της φτώχειας και της ανέχειας». Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση «δόθηκε το μήνυμα της τόλμης να ξεφύγουμε πλέον οριστικά από τη μετρολογία των μνημονίων και να μπούμε στις πραγματικές ανάγκες και στο εθνικό παραγωγικό μοντέλο και στην πραγματική οικονομία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back