ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τρία μεγάλα έργα, τρεις προκλήσεις

Εικόνα του άρθρου Τρία μεγάλα έργα, τρεις προκλήσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/11/2023, 21:47
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Με το «καλημέρα» στο Δημαρχείο, η νέα δημοτική αρχή Ιωαννίνων θα κληθεί να διαχειριστεί τρία μεγάλα έργα, τα οποία έχουν μικρά ή μεγάλα «αγκάθια»: Ανάπλαση πάρκου Πυρσινέλλα, ανακατασκευή του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου, στην οδό Δομπόλη, και αναβάθμιση του οδοφωτισμού με led.

Ο προϋπολογισμός και των τριών έργων φτάνει τα 40 εκατ. ευρώ. Και τα τρία έργα είναι κρίσιμα για την πόλη των Ιωαννίνων, σε διαφορετικό επίπεδο το καθένα.

Led: Στις 31 Μαΐου του 2023, μετά από μια τριετία παρασκηνίου και έντονου πολιτικού προσκηνίου, ο Δήμος Ιωαννιτών και οι εκπρόσωποι της ένωσης εταιριών ΤΕΡΝΑ-Fotagonled υπέγραψαν τη σύμβαση για την παροχή υπηρεσιών αναβάθμισης του οδοφωτισμού (για τα led).

Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 18.997.000 ευρώ (με ΦΠΑ) –η ένωση εταιριών (ποσοστό συμμετοχής 50% για την καθεμία) είχε δώσει έκπτωση μόλις 1%. Με την υπογραφή της σύμβασης, δεσμεύονται τα ανταποδοτικά τέλη του Δήμου Ιωαννιτών για 12 χρόνια. Το έργο προβλέπει την τοποθέτηση 17.624 τηλεδιαχειριζόμενων φωτιστικών Led.

«Μετά την υπογραφή της σύμβασης βρισκόμαστε στην εκκίνηση για την υλοποίηση μιας πολύ σημαντικής παρέμβασης με πολλαπλά οφέλη. Σε λίγους μήνες το έργο θα είναι ολοκληρωμένο» δήλωνε τότε ο δήμαρχος Ιωαννίνων Δημήτρης Παπαγεωργίου.

Από την πρώτη στιγμή, το έργο αυτό με τη μορφή Σύμβασης Ενεργειακής Απόδοσης είχε προκαλέσει την αντίδραση παρατάξεων της αντιπολίτευσης κι άλλων φορέων, χωρίς η δημοτική αρχή (και η περιφερειακή αρχή) να συμμεριστεί οποιονδήποτε προβληματισμό και τις ενστάσεις που έχουν κατατεθεί και οι οποίες υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια σύμβαση που δεν συμφέρει τον Δήμο Ιωαννιτών.

Σε ποιο στάδιο υλοποίησης βρίσκεται σήμερα η υλοποίηση της σύμβασης, τέσσερις μήνες μετά την υπογραφή της; Μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κάτι Αναμένονται νεότερα. Όπως αναμένονται με ενδιαφέρον ποιες θα είναι οι ενέργειες της νέας δημοτικής αρχής του Θωμά Μπέγκα. Αν για παράδειγμα θα επιδιώξει επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης με την ανάδοχο εταιρία, εφόσον κάτι τέτοιο είναι εφικτό.


Παλιό Πανεπιστήμιο: Στις 10 Μαΐου του 2023, έπεσαν οι υπογραφές στη σύμβαση για την ανακατασκευή του κτιρίου του παλιού Πανεπιστημίου και τη μετατροπή του σε διοικητικό κέντρο, δηλαδή σε Δημαρχείο. Συν μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, όπως είχε ανακοινωθεί θα αξιοποιηθεί σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το κόστος της σύμβασης για το έργο αυτό που υλοποιείται με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», ανέρχεται σε 12,48 εκατ. ευρώ, με την ανάδοχο εταιρία (Ν. & Κ. Γκολιόπουλος Α.Τ.Ε.) να δίνει έκπτωση μόλις 0,11%.

Κατά την προεκλογική περίοδο, στην πρόσοψη του κτιρίου επί της οδού Δομπόλη τοποθετήθηκε ένα μεγάλο πανό με την ταυτότητα του έργου. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το επόμενο βήμα ήταν η υλοποίηση των απαραίτητων μελετών –σε θεωρητικό επίπεδο τουλάχιστον.

Το μεγάλο «αγκάθι» όμως είναι η χρηματοδότηση η οποία δεν υπάρχει. Τον Μάιο, ο δήμαρχος κ. Παπαγεωργίου είχε δηλώσει: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα το έργο θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και τα επόμενα χρόνια το σημερινό ερείπιο θα είναι ένα κτίριο-κόσμημα που θα μας κάνει όλους περήφανους».

Το «αμέσως επόμενο διάστημα» πέρασε, και το έργο δεν εντάχθηκε σε ΕΣΠΑ. Το έργο είχε ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης το καλοκαίρι του 2022, χωρίς όμως εγγεγραμμένη πίστωση. Με την υποσημείωση της ωρίμανσης των διαδικασιών για ένταξη σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Τον Μάρτιο του 2023, ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης ήρθε να δώσει χείρα βοηθείας στη δημοτική αρχή Ιωαννίνων προκειμένου να γίνει εφικτή η υπογραφή της σύμβασης: Προχώρησε στην εγγραφή πίστωσης 12,5 εκατ. ευρώ στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει, είναι αν η Περιφέρεια Ηπείρου διαθέτει πραγματικά την πίστωση αυτή, σε περίπτωση που δεν προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης του έργου στο ΕΣΠΑ…

Η εξασφάλιση πραγματικής χρηματοδότησης αποτελεί λοιπόν μια κάθε άλλο παρά μικρή πρόκληση για τη νέα δημοτική αρχή. Και μάλιστα για ένα έργο, για το οποίο είχε αρκετές ενστάσεις.

Κατά την προεκλογική περίοδο, ο νέος πια δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας μίλησε για «επαναπροσδιορισμό της αναλογίας χρήσεων στην εγκεκριμένη μελέτη για την του παλιού Πανεπιστημίου στη Δομπόλη και εμπλουτισμό του κτιριολογικού προγράμματος με χρήσεις πολιτισμού (εκθέσεις, συνεργασίες με μουσεία, συμμετοχή τοπικών συλλόγων), για διάχυση του κυκλοφοριακού φόρτου, επέκταση της λειτουργίας του εκτός ωραρίου γραφείων και μετατροπή του σε νέο ζωντανό αστικό τοπόσημο». Οπότε, κι εδώ αναμένονται ποιες θα είναι οι πρώτες ενέργειες επί του θέματος από τη νέα δημοτική αρχή.


Πάρκο Πυρσινέλλα: Η σύμβαση για την ανάπλαση του πάρκου Πυρσινέλλα, με αρχικό προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ, δεν έχει υπογραφεί ακόμα. Μέχρι στιγμής έχει υπογραφεί μια μικρότερη σύμβαση που αφορά τις έξυπνες εφαρμογές (με 700.000 ευρώ)....

Το έργο για την ανάπλαση του πάρκου, σε αντίθεση με την αποκατάσταση του παλιού Πανεπιστημίου, έχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

H νέα δημοτική αρχή θα κληθεί επί της ουσίας να υλοποιήσει αυτό το έργο, με την προσδοκία ότι θα γίνει ένας λειτουργικός και «ζωντανός» προορισμός για τους κατοίκους. Θα βρεθεί επίσης ενώπιον της πρόκλησης αξιοποίησης και λειτουργίας του κεντρικού κτιρίου ως εστιατόριο-καφέ.


ΣΧΟΛΙΑ
Γιώργος
Μα τόση αμηχανία πια για την χρήση του παλιού Πανεπιστημίου; Η Περιφέρεια στο παρόν κτίριο μήπως είναι "εντάξει"; Και αν δοθεί για χρήση (με στέγη παλαιολιθικού τύπου όπως δείχνει η λινάτσα της πρόσοψης), τι θα γίνει με το ήδη επιβαρυμένο κυκλοφοριακό; Η αστική κίνηση θα γίνεται ΠΑΛΙ μέσω του απαρχαιωμένου και ακατάλληλου Ε65 που περνάει ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ;! Γιατί να μη γίνει ένας περιφερειακός πίσω από τον λόφο της "Πεντέλης" όπου υπάρχει χώρος; Αφήστε επιτέλους και το Πάρκο Πυρσινέλλα στην ησυχία του. Μια χαρά τα έχει καταφέρει μέχρι σήμερα χωρίς τη βίαιη ανθρώπινη παρέμβαση.
περαστικος
E65; Ο δρόμος ΛΑΜΙΑ-γρεβενα; μήπως εννοείτε άλλον δρόμο;
Γιώργος
E92. Ευχαριστώ για την επισήμανση.
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
μακαρι το πυρσινελλα να ΜΗ γινει οπως στα λακωματα ...... κοπη δενδρων , τσιμεντο ατελειωτο... υπαρχει περιβαλλογικη οργανωση στα γιαννενα να περιφρουρησουμε το πρασινο ???? ασ απαντησει καποιος εδω .... να σωθουν τα δενδρα απο τους μπετατζηδες .....
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back