Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Νεκρός ο αρχηγός του ΙΚ

Εικόνα του άρθρου Τραμπ: Νεκρός ο αρχηγός του ΙΚ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/10/2019, 19:11
ΚΟΣΜΟΣ

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα πως ο φυγάδας αρχηγός του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι σκοτώθηκε σε επιδρομή μελών των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη βορειοδυτική Συρία, ένα μεγάλο πλήγμα σε βάρος της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε όταν στη διάρκεια της επιδρομής ανατίναξε το γιλέκο με τα εκρηκτικά που φορούσε, δήλωσε ο Τραμπ σε τηλεοπτική ομιλία του προς το έθνος από τον Λευκό Οίκο. Τα αποτελέσματα των τεστ που έγιναν μετά την επιδρομή έδειξαν πως επρόκειτο πράγματι για τον Μπαγκντάντι, πρόσθεσε.

«Ήταν ένας αρρωστημένος αχρείος άνθρωπος και τώρα έφυγε», δήλωσε ο Τραμπ.

«Ο φονιάς, που προσπαθούσε τόσο σκληρά να εκφοβίσει άλλους, πέρασε τις τελευταίες στιγμές του στον απόλυτο φόβο, πανικό και τρόμο, τρομοκρατημένος από τις αμερικανικές δυνάμεις που έρχονταν εναντίον του», δήλωσε ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

Ο Τραμπ πρόσθεσε πως ο Μπαγκντάντι σκοτώθηκε αφού έτρεξε μέσα σ' ένα αδιέξοδο τούνελ.

«Έφτασε στο τέλος του τούνελ ενώ τα σκυλιά μας τον κυνηγούσαν. Πυροδότησε το γιλέκο του και σκοτώθηκε ο ίδιος και τα τρία παιδιά του. Το πτώμα του διαμελίσθηκε από τις εκρήξεις. Το τούνελ κατέρρευσε πάνω του», πρόσθεσε ο Τραμπ.

Το Ρόιτερ σχολιάζει πως πρόκειται για μια μεγάλη νίκη του Τραμπ σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει έρευνα την οποία προωθούν οι Δημοκρατικοί για την παραπομπή του. Το πρακτορείο σημειώνει πως ο φόνος του Μπαγκντάντι, που μπορεί τελικά να είναι ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του Τραμπ στον τομέα της εθνικής ασφάλειας, θα βοηθήσει τον ρεπουμπλικανό πρόεδρο να φανεί ισχυρός καθώς δίνει μάχη κατά της έρευνας σε βάρος του που άρχισαν οι Δημοκρατικοί τον περασμένο μήνα.


To Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο μεταξύ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι Αμερικανοί κομάντος κατέβηκαν από ελικόπτερα στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας για να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον τζιχαντιστών. «Η επιχείρηση είχε στόχο υψηλόβαθμα στελέχη του Ι.Κ.» ανέφερε το Παρατηρητήριο, σημειώνοντας ότι η επιδρομή των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων έγινε κοντά στο χωριό Μπαρίσα στην επαρχία Ιντλίμπ.

Λίγο νωρίτερα η μη κυβερνητική οργάνωση είχε επισημάνει ότι οκτώ ελικόπτερα στοχοθέτησαν μετά τα μεσάνυκτα του Σαββάτου προς Κυριακή ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, μια περιοχή όπου βρίσκονταν «ομάδες που πρόσκεινταν στο Ι.Κ.». «Τα πυρά είχαν στόχο ένα σπίτι και ένα όχημα στα περίχωρα του χωριού Μπαρίσα, όπου βρίσκονταν ομάδες που πρόσκεινταν στο Ι.Κ», επεσήμανε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Ο ίδιος πάντως σημείωσε πως «δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε, ούτε να διαψεύσουμε την παρουσία του Μπαγκντάντι» στην περιοχή.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο εννέα άνθρωποι -ανάμεσά τους δύο γυναίκες και τουλάχιστον ένα παιδί- σκοτώθηκαν στη διάρκεια της επιδρομής, η οποία διήρκησε δύο ώρες. Το σπίτι που πιστεύεται ότι ήταν ο βασικός στόχος δέχθηκε πυρά από αέρος προτού μέλη των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού κατέβουν από ελικόπτερα και εμπλακούν σε μάχες στο έδαφος, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Η κρατική τηλεόραση του Ιράκ μετέδωσε εικόνες από τη φερόμενη αμερικανική επιδρομή στη Συρία με στόχο τον αλ Μπανγκντάντι. Σε εικόνες που τραβήχτηκαν υπό το φως της ημέρας φαίνεται ένας κρατήρας στο έδαφος, πιθανόν αποτέλεσμα της επιχείρησης, και ματωμένα, σκισμένα ρούχα. Το ίδιο δίκτυο μετέδωσε νυκτερινές εικόνες από μία έκρηξη, ενώ επικαλέστηκε ειδικό σε θέματα τρομοκρατίας ο οποίος επεσήμανε ότι ιρακινές υπηρεσίες Πληροφοριών βοήθησαν στον εντοπισμό του αλ Μπαγκντάντι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back