Την πρυτανεία και τις διοικητικές υπηρεσίες του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επισκέφθηκαν σήμερα οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, Χρήστος Γρίβας και Μερόπη Τζούφη. Οι τρεις τους είχαν συνάντηση και με την πρύτανη Άννα Μπατιστάτου.
Για τον κ. Αλμπάνη ιδίως το Πανεπιστήμιο, ως πρώην πρύτανη, είναι ένας πολύ οικείος χώρος.
Ο υποψήφιος βουλευτές θέτει το ζήτημα της υποχρηματοδότησης και υπενθυμίζει, στην ανακοίνωσή του, τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για την τριτοβάθμια εκπαίδευση με στόχο την «ανασύσταση, σε στέρεες βάσεις, του δημόσιου Πανεπιστημίου» όπως σημειώνει.
Οι προτάσεις αυτές είναι:
-Διπλασιασμός του αριθμού μελών ΔΕΠ σε βάθος τετραετίας με 2.000 διορισμούς ανά έτος.
-Διπλασιασμός της χρηματοδότησης σε βάθος 4ετίας
-Επαναφορά και αυστηρή τήρηση του Νόμου για την άμεση αναπλήρωση θέσεων μελών ΔΕΠ που συνταξιοδοτούνται
-Αύξηση διοικητικού προσωπικού τουλάχιστον κατά 15%
-Καθιέρωση της δυνατότητας ελεύθερης πρόσβασης στα Τμήματα των Πανεπιστημίων , των οποίων η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Πιλοτικό πρόγραμμα ελεύθερης εισαγωγής από το Λύκειο για μία 5ετία, με επαναξιολόγηση του θεσμού
-Δωρεάν λειτουργία/φοίτηση στα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ), κάλυψη με δημόσια δαπάνη των ανελαστικών τους εξόδων με 10 εκ. ευρώ ανά έτος.
-Ειδική χρηματοδότηση και στελέχωση των Πανεπιστημιακών Ερευνητικών Κέντρων
-Διετή προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης σε όλα τα Α.Ε.Ι.
-Κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, στις πρώτες 50 μέρες της νέας κυβέρνησης
-Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, στις πρώτες 50 μέρες της νέας κυβέρνησης
-Αύξηση του φοιτητικού επιδόματος από 1.000 σε 1.5000 ευρώ το χρόνο για 40.000 φοιτητές.
-Διαμόρφωση Εθνικού Σχεδίου Φοιτητικής Στέγης
-Ανασύσταση του Υπουργείου Παιδείας, σύμφωνα με παραδείγματα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών και ίδρυση Υπουργείου Πανεπιστημίων και Έρευνας.
«Το διαρκώς εντεινόμενο πρόβλημα υποχρηματοδότησης των πανεπιστημίων έρχεται σε αντιδιαστολή με το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο των ελληνικών Πανεπιστημίων και ιδιαιτέρως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Σήμερα, μετά την ψήφιση του Νόμου Κεραμέως και το συγκεντρωτικό αντιδημοκρατικό μοντέλο διοίκησης των πανεπιστημίων που επιβλήθηκε, θα πρόσθετα ως σημαντικής προτεραιότητας την άμεση πρωτοβουλία για επαναφορά όλων των ακαδημαϊκών και διοικητικών αρμοδιοτήτων και στα εκλεγμένα όργανα των πανεπιστήμιων» αναφέρει σε δήλωσή του.
Συνεχίζει λέγοντας: «Το δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι βασικός πυλώνας για την ανάπτυξη, την τοπική, αλλά και την εθνική. Είναι λοιπόν άμεση η ανάγκη να στηρίξουμε τα δημόσια πανεπιστήμια, να τα στελεχώσουμε κατάλληλα και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές εκείνες ώστε οι απόφοιτοί τους να μένουν στην Ελλάδα για εργασία».