ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Η μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2024, 09:59
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Τούρκοι κατάφεραν το μεγαλύτερο εκλογικό πλήγμα στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και το κόμμα του την Κυριακή, κατά τις δημοτικές εκλογές που αναβάθμισαν την αντιπολίτευση ως πολιτική δύναμη και ενίσχυσε τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου ως κύριο αντίπαλο του προέδρου.

Με την καταμέτρηση των περισσότερων ψήφων, ο Ιμάμογλου προηγήθηκε με 10 ποσοστιαίες μονάδες στην κούρσα για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης, της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας, ενώ το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) του διατήρησε την Άγκυρα και κέρδισε άλλες 15 δημαρχιακές έδρες σε πόλεις σε όλη την επικράτεια.

Σηματοδότησε τη χειρότερη ήττα για τον Ερντογάν και το κόμμα του ΑΚ (AKP) κατά τη διάρκεια των δύο και πλέον δεκαετιών στην εξουσία και θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αλλαγή στο διχασμένο πολιτικό τοπίο της χώρας. Ο Ερντογάν έκανε λόγο για "σημείο καμπής" σε μεταμεσονύκτια ομιλία του.

Ο ίδιος και το ΑΚΡ τα πήγαν χειρότερα από ό,τι προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις λόγω της εκτίναξης του πληθωρισμού, των δυσαρεστημένων ισλαμιστών ψηφοφόρων και, στην Κωνσταντινούπολη, της απήχησης του Ιμάμογλου πέρα από την κοσμική βάση του CHP, δήλωσαν αναλυτές.

Ο Ερντογάν, ο οποίος τη δεκαετία του 1990 ήταν επίσης δήμαρχος της γενέτειράς του, της Κωνσταντινούπολης, είχε κάνει σκληρή προεκλογική εκστρατεία ενόψει των δημοτικών εκλογών, τις οποίες οι αναλυτές περιέγραψαν ως μέτρο τόσο της υποστήριξής του όσο και της ανθεκτικότητας της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με το 92,92% των ψηφοδελτίων που καταμετρήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ο Ιμάμογλου έλαβε το 50,92% των ψήφων έναντι 40,05% του διεκδικητή του AKP Μουράτ Κουρούμ, πρώην υπουργού στην εθνική κυβέρνηση του Ερντογάν.

Οι δημοσκοπήσεις είχαν προβλέψει μια αμφίρροπη αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη και πιθανές απώλειες του CHP σε ολόκληρη τη χώρα.

Ωστόσο, τα μερικά επίσημα αποτελέσματα που ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο Anadolu έδειξαν ότι το ΑΚΡ και ο κύριος σύμμαχός του έχασε 19 βασικούς δήμους, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων βιομηχανικών πόλεων Προύσα και Μπαλίκεσιρ, γεγονός που ενδεχομένως αντανακλά τις πιέσεις στους μισθωτούς.

Το CHP προηγήθηκε σε εθνικό επίπεδο με σχεδόν 1% των ψήφων, για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3