πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τουρκία: Ανακάλυψαν το αρχαιότερο ηλιακό ημερολόγιο στον κόσμο;

Εικόνα του άρθρου Τουρκία: Ανακάλυψαν το αρχαιότερο ηλιακό ημερολόγιο στον κόσμο;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/08/2024, 11:01
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ένα καταστροφικό αρχαίο χτύπημα κομήτη στην Τουρκία φαίνεται να είναι χαραγμένο σε αυτό που μπορεί να είναι το αρχαιότερο ηλιακό ημερολόγιο του κόσμου, αν υποθέσουμε ότι το γεγονός συνέβη.

Οι αρχαιολόγοι επανερμήνευσαν πρόσφατα τα σημάδια σε μια πέτρινη στήλη στο Göbekli Tepe (φωτογραφία κάτω) στη νότια Τουρκία, την τοποθεσία μιας από τις αρχαιότερες γεωργικές κοινότητες του κόσμου. Η περιοχή της Μεσοποταμίας έχει ηλικία περίπου 12.000 ετών και χρονολογείται στην αρχή του Ολόκαινου που σηματοδοτεί την πιο πρόσφατη εποχή της Γης μετά την υποχώρηση των παγετώνων.

«Φαίνεται ότι οι κάτοικοι του Göbekli Tepe ήταν φανατικοί παρατηρητές του ουρανού, κάτι που ήταν αναμενόμενο δεδομένου ότι ο κόσμος τους είχε καταστραφεί από ένα χτύπημα κομήτη», λέει o Μάρτιν Σουίτμαν του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές λένε ότι τα παράξενα σύμβολα σε σχήμα V που είναι χαραγμένα σε κολόνες ύψους 15 μέτρων θα μπορούσαν το καθένα να αντιπροσωπεύει μια ημέρα. Χρησιμοποιώντας αυτή την ερμηνεία, οι επιστήμονες μέτρησαν ένα ηλιακό ημερολόγιο 365 ημερών σε έναν από τους πυλώνες, που αποτελείται από 12 σεληνιακούς μήνες συν 11 επιπλέον ημέρες.

«Οι αρχαίοι άνθρωποι μπορεί να δημιούργησαν αυτά τα γλυπτά στο Göbekli Tepe για να καταγράψουν την ημερομηνία που ένα σμήνος θραυσμάτων κομήτη έπληξε τη Γη πριν από σχεδόν 13.000 χρόνια», ανέφερε την Τρίτη (6 Αυγούστου) σε ανακοίνωσή του το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία. 

Καθώς το προϊστορικό μνημείο παρακολουθεί τις φάσεις της σελήνης καθώς και τους κύκλους του ήλιου, οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι τα γλυπτά αντιπροσωπεύουν το αρχαιότερο «σεληνιακό ημερολόγιο» στον κόσμο, που προηγείται κάθε γνωστού ημερολογίου κατά πολλές χιλιετίες.

Το ημερολόγιο αναπτύχθηκε πιθανότατα για να καταγράψει την ημερομηνία κατά την οποία ένα σμήνος θραυσμάτων κομήτη έπληξε τη Γη πριν από περίπου 13.000 χρόνια, λένε οι επιστήμονες.

Ένα τέτοιο χτύπημα κομήτη είναι γνωστό ότι εγκαινίασε μια μίνι εποχή των παγετώνων που διήρκεσε πάνω από μια χιλιετία και εξαφάνισε πολλά είδη μεγάλων ζώων.

Φωτογραφία: Τα γλυπτά στο Göbekli Tepe πιστεύεται ότι αντιπροσωπεύουν το αρχαιότερο ημερολόγιο στον κόσμο/Dr Martin Sweatman

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back