πλαισιο πισω Λυκ πίσω
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο κομήτης Χάλεϊ ξεκίνησε το ταξίδι του πίσω προς τη Γη

Εικόνα του άρθρου Ο κομήτης Χάλεϊ ξεκίνησε το ταξίδι του πίσω προς τη Γη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/12/2023, 22:54
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο κομήτης του Χάλεϊ είναι ένα από τα πιο συναρπαστικά αστρονομικά γεγονότα που έχουν συμβεί ποτέ, με καταγραφές που χρονολογούνται πριν από χίλια χρόνια. 

Η τελευταία φορά που ήταν ορατός από τη Γη ήταν το 1986, και δεδομένου ότι εμφανίζεται κάθε 75 έως 79 χρόνια, η επόμενη εμφάνισή του θα γίνει τον Ιούλιο του 2061. Και παρόλο που αυτό φαίνεται πολύ μακρινό, μπορούμε τώρα να αρχίσουμε να περιμένουμε με ανυπομονησία την επιστροφή του. Από τις 8 Δεκεμβρίου 2023, ο κομήτης του Χάλεϊ ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής μέσω του ηλιακού συστήματος προς τη Γη.

Ο κομήτης ταξιδεύει γύρω από τον Ήλιο σε μια πεπλατυσμένη ελλειπτική τροχιά που τον μεταφέρει πέρα από τα εξωτερικά όρια του ηλιακού συστήματος, πριν τον επαναφέρει ακριβώς γύρω από τον Ήλιο. Και μετά από δεκαετίες ταξιδιού μακριά από το άστρο μας, έχει φτάσει στο πιο απομακρυσμένο σημείο της τροχιάς του, γνωστό και ως αφήλιο. Βρίσκεται σε απόσταση 5,26 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τον Ήλιο, δηλαδή περίπου 759,8 εκατομμύρια χιλιόμετρα πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα. Η τελευταία φορά που ο κομήτης Χάλεϊ βρέθηκε σε αυτό το σημείο της τροχιάς του ήταν τον Απρίλιο του 1948.

Τώρα που ο κομήτης του Χάλεϊ επιστρέφει, αυτό σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 38 χρόνια θα πλησιάσει τον Ήλιο. Προς το παρόν τρέχει με ταχύτητα 0,909 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο, ή περίπου 3.272 χιλιόμετρα ανά ώρα, η οποία αναμένεται να αυξηθεί καθώς πλησιάζει στο εσωτερικό του ηλιακού συστήματος. 

Ο κομήτης του Χάλεϊ έφτασε για τελευταία φορά στο περιήλιο -το κοντινότερο σημείο του στον Ήλιο- στις 9 Φεβρουαρίου 1986 και θα βρεθεί ξανά σε αυτό το σημείο στις 28 Ιουλίου 2061. Δεδομένου ότι ο κομήτης θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά του Ήλιου με τη Γη κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα εμφανίζεται τουλάχιστον 10 φορές πιο φωτεινός από ό,τι πριν από 38 χρόνια- εφόσον το επιτρέπει η φωτορύπανση.

Δεδομένου ότι ο κομήτης του Χάλεϊ φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του το 1910 και μελετήθηκε για πρώτη φορά με ανιχνευτή 76 χρόνια αργότερα, μπορούμε μόνο να φανταστούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις που θα είναι διαθέσιμες στους επιστήμονες την επόμενη φορά που θα εμφανιστεί ο κομήτης.


Φωτογραφία: O κομήτης Χάλεϊ όπως τραβήχτηκε στις 8 Μαρτίου 1986 από τον W. Liller, στο νησί του Πάσχα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου Παρακολούθησης Φαινομένων Μεγάλης Κλίμακας (IHW)/ Wikipedia

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
dodoni back Ντοτη3