dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Του δημοτικού πάρκινγκ τα (ξε)μπερδέματα

Εικόνα του άρθρου Του δημοτικού πάρκινγκ τα (ξε)μπερδέματα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/10/2024, 21:41
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το δημοτικό πάρκινγκ βρίσκεται στο κέντρο των Ιωαννίνων, σχεδόν στο «σημείο μηδέν», σε μια έκταση την οποία «αγκαλιάζουν» πολλά διατηρητέα, πολιτιστικά μνημεία: Ο προμαχώνας των Λιθαριτσίων, το κτίριο της 8ης Μεραρχίας, το Βελή τζαμί, ο μεντρεσές, τα οθωμανικά μαγειρεία (που στεγάζουν τη Σχολή Χορού του Δήμου), και φυσικά το Ρολόι. Υπάρχει και το νεότερο κτίριο, αυτό του Πνευματικού Κέντρου.

Στο… μέσο όλων αυτών των κτιρίων, λοιπόν, ένα πάρκινγκ 250 θέσεων. Η χρήση της έκτασης ως πάρκινγκ καθιερώθηκε επί της ουσίας με την πάροδο των χρόνων. Από την εποχή εκείνη που το κυκλοφοριακό πρόβλημα δεν ήταν ακόμα έντονο στην πόλη και που η οθωμανική πολιτιστική κληρονομιά δεν βρισκόταν στο επίκεντρο της πολιτικής καμίας δημοτικής αρχής.

Τα πράγματα άλλαξαν: η πολιτιστική κληρονομιά μπήκε στην πρώτη γραμμή και η πόλη απέκτησε κυκλοφοριακό πρόβλημα. Τα τελευταία δε χρόνια, στο πλαίσιο μιας βιώσιμης αστικής κινητικότητας, οι δημοτικές αρχές προσπαθούν να καταστήσουν το κέντρο των Ιωαννίνων πιο φιλικό για τους πεζούς. Προς αυτήν την κατεύθυνση και με τον νέο στόχο για μια κλιματικά ουδέτερη πόλη να έχει τεθεί, τα πεζοδρόμια μεγαλώνουν. Παράλληλα, θέσεις στάθμευσης στους δρόμους καταργούνται.

Με τα δεδομένα αυτά, το αίτημα για δημιουργία περισσότερων οργανωμένων χώρων στάθμευσης επανέρχεται πιο δυναμικά. Μέχρι σήμερα, καμία δημοτική αρχή δεν έχει καταφέρει να δημιουργήσει περιφερειακά πάρκινγκ, παρόλο που όλα τα σχέδια που έχουν γίνει, τα προτείνουν.

Η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα αποφάσισε να ασχοληθεί με κάτι υφιστάμενο, με το δημοτικό πάρκινγκ, με την προσδοκία της αναβάθμισής του, της καλύτερης λειτουργίας του και της αύξησης των εσόδων. Σημειωτέον ότι σήμερα το πάρκινγκ αυτό, το οποίο παρεμπιπτόντως δεν έχει άδεια λειτουργίας (σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν και στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων), αποδίδει έσοδα της τάξης των 300.000 ευρώ στον Δήμο Ιωαννιτών.

Για πολλά δε χρόνια, αφηνόταν να πλανάται στον αέρα η εντύπωση ότι δεν υπήρχε δυνατότητα παρέμβασης στον χώρο αυτόν στάθμευσης εκ μέρους του Δήμου Ιωαννιτών. Κι αυτό επειδή δεν ανήκε στον Δήμο.

Η νυν δημοτική αρχή, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ήρθε να ξεκαθαρίσει ότι το δημοτικό πάρκινγκ βρίσκεται σε δημοτική έκταση, επικαλούμενη και τη σχετική υπηρεσιακή εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος. Μια υπηρεσιακή εισήγηση που έγινε στο πλαίσιο της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου πόλης, προκειμένου να οριστεί ο κοινόχρηστος χώρος ως υπαίθριος χώρος στάθμευσης.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της έκτασης αυτής, αλλά και των γύρω εκτάσεων, ανέλυσε στο Δημοτικό Συμβούλιο η Χαρά Βλάχου, στέλεχος της Διεύθυνσης Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος. Στην υπηρεσιακή εισήγηση στάθηκε ο κ. Μπέγκας για να διαβεβαιώσει ότι η έκταση είναι δημοτική. 

Επιπλέον ανέλαβε την όποια πολιτική ευθύνη της διατήρησης του χώρου ως πάρκινγκ –νωρίτερα η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη είχε επισημάνει την αντίφαση που υπάρχει μεταξύ της διατήρησης του χώρου του πάρκινγκ και της κλιματικά ουδέτερης πόλης. «Αν είναι να χρεωθούμε ως δημοτική αρχή την απόφασή της να εκσυγχρονίσει ένα πάρκινγκ, να το χρεωθούμε…» είπε και πρόσθεσε ότι η κατάσταση στον χώρο έχει διαμορφωθεί εδώ και δεκαετίες.

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού Θωμάς Γιωτίτσας ήταν αυτός που παρουσίασε το πλάνο του Δήμου για το πάρκινγκ. Για την αναβάθμιση του χώρου πάρκινγκ μίλησε για μια μελέτη που γίνεται από μια εταιρία «που φιλοδοξεί, που προτείνει να εγκαταστήσει ένα αυτόματο ηλεκτρονικό σύστημα, και που, σύμφωνα με τα στοιχεία, μπορεί να υπάρξει υπεριδιπλασιασμός των εσόδων, 700.000-800.000 συνολικά ανά έτος»...

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο αντιδήμαρχος, προβλέπεται και η δημιουργία ενός πεζόδρομου πλάτους 3 μ. που θα ενώνει τη δημοτική αγορά με το Ρολόι, όπως και η κατάργηση των θέσεων για τους αιρετούς δίπλα από το Ρολόι.

Η απόφαση για τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου ήταν τελικά ομόφωνη με τις παρατάξεις του Δημήτρη Παπαγεωργίου και της Τατιάνας Καλογιάννη να καταθέτουν την επιφύλαξη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς (απουσίαζε η επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση»).

Για την οριστικοποίηση της τροποποίησης του ρυμοτομικού σχεδίου απαιτούνται δύο βήματα: η υπογραφή του περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκου Καχριμάνη και η δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ. Αφού γίνουν αυτά, τότε ο χώρος στάθμευσης των 6,5 στρεμμάτων θα πάρει και το δικό του ΚΑΕΚ (ταυτότητα γεωτεμαχίου).

Όσο για τον σχεδιασμό της αναβάθμισης του δημοτικού πάρκινγκ, ο αντιδήμαρχος κ. Γιωτίτσας ανέφερε ότι αυτός θα ενταχθεί στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Ιωαννιτών, που επικαιροποιείται αυτή την περίοδο, με την προσδοκία ότι θα βρεθεί προφανώς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Στον συγκεκριμένο σχεδιασμό βέβαια υπάρχουν δύο «μειονεκτήματα»: ότι ένας χώρος στάθμευσης δεν έχει μια συνεισφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (απαραίτητος όρος ενός τέτοιου σχεδίου) όπως και ότι ο χώρος στάθμευσης αποδίδει έσοδα στον Δήμο και άρα απομακρύνεται κατά πολύ το ενδεχόμενο για 100% χρηματοδότηση της σχεδιαζόμενης παρέμβασης από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.


* Φωτό αρχείου

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3