ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι χρειάζεται για να «πρασινίσει» η καθημερινότητα;

Εικόνα του άρθρου Τι χρειάζεται για να «πρασινίσει» η καθημερινότητα;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2018, 21:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η μόνιμη επωδός της «πράσινης πόλης» στην κουβέντα για την πιο περιβαλλοντικά φιλική καθημερινότητα, φαίνεται ότι αποκτά ένα κάποιο περίγραμμα και φιλοδοξεί, στις αρχές του 2019 να αναζητήσει και τα μέσα για να υλοποιήσει στα σοβαρά κάποια τμήματα του σχεδίου.

Ακόμα πάντως, όλα είναι πολύ γενικά. Παρασκευή απόγευμα, μπροστά σε λίγο κόσμο, ο Δήμος έκανε την πρώτη εκδήλωση δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη Ενέργεια.  Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας έκανε την εισαγωγή, λέγοντας ότι θα ήθελε περισσότερους φορείς σε αυτού του είδους τις συζητήσεις και πρόσθεσε ότι «είναι συνειδητή επιλογή μας να συμμετάσχουμε στο σχέδιο της βιώσιμης ενέργειας».

Ο Δημήτρης Γκιώνης, μηχανολόγος-μηχανικός, ήταν αυτός που παρουσίασε το σχέδιο, το οποίο έχει ενδιαφέροντα σημεία, καθώς και κάποια άλλα που μοιάζουν αρκετά ευχολογικά (μην ξεχνάμε όμως ότι πρόκειται για μια προμελέτη, στην ουσία).

Καταρχάς, έχει ενδιαφέρον η καταγραφή των εκπομπών CO2 στην πόλη. Με στοιχεία του 2014 λοιπόν, σε όλο τον Δήμο, οι περισσότεροι ρύποι προέρχονται από τις οδικές μεταφορές και ακολουθεί ο οικιακός τομέας. Κοινώς, ό,τι έχει κληροδοτηθεί στην πόλη των Ιωαννίνων από το περιορισμένο δίκτυο δημόσιων και εναλλακτικών μέσων μεταφοράς, συν τη μεγαλύτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, ειδικότερα τους χειμερινούς μήνες, τα τελευταία χρόνια. Ακολουθούν η βιομηχανική παραγωγή, κατά σειρά ο δευτερογενής και τριτογενής τομέας, οι υπηρεσίες και υποδομές του Δήμου και τέλος, ο πρωτογενής τομέας, με ένα πολύ μικρό ποσοστό.

Σε επίπεδο Δήμου, το μεγαλύτερο κομμάτι των εκπομπών καταλαμβάνουν οι εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑΙ και του ΣΥΔΛΙ, ακολουθεί ο δημοτικός φωτισμός και τα οχήματα.

Ο κ. Γκιώνης οριοθέτησε τις απαιτούμενες παρεμβάσεις, σε μια σειρά πράγματα που έρχονται εύκολα στο μυαλό: ενεργειακές αναβαθμίσεις, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και άλλων ανανεώσιμων πηγών, αντικατάσταση παλιών οχημάτων, εκπαίδευση στην οικολογική οδήγηση κ.α.

Φυσικά, αυτά χρειάζονται χρήματα, συγκεκριμένες εφαρμογές και… χρήματα. Το σχέδιο λέει ότι αρχές του 2019 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αυτή η φάση και να αναζητηθούν χρηματοδοτήσεις κ.λπ.

Ο Δήμος Ιωαννιτών συμμετέχει από το 2015 στο Σύμφωνο των Δημάρχων, στο οποίο συμμετέχουν 7,5 χιλιάδες πόλεις από όλο τον κόσμο. Ένας από τους βασικούς στόχους είναι η μείωση κατά 27% της ενέργειας που καταναλώνεται, μέχρι το 2030. Ίσως αυτό το ποσοστό αυξηθεί σύντομα στο 32%, με αλλαγή της συμφωνίας.

Ο Δήμος διαθέτει αυτή τη στιγμή 426 φωτοβολταϊκά σε στέγες και άλλα 106 σε κτήματα. Έχει ανοίξει επίσης το ζήτημα της αντικατάστασης των φωτιστικών, ενώ άλλοι φορείς επιχειρούν με δικές τους προτάσεις για αναβαθμίσεις τοπικής κλίμακας.

Έτσι και αλλιώς, το θέμα της ενέργειας στην Ήπειρο, θα είναι το κεντρικό ζήτημα των επόμενων ετών, όπως όλα δείχνουν…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back