Oikonomou pisoi
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τι συμβαίνει με τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών;

Εικόνα του άρθρου Τι συμβαίνει με τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμών;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2022, 15:34
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την καθυστέρηση στην έναρξη των διαδικασιών δωρεάν φιλοξενίας παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στηλιτεύει με ανακοίνωσή της η Θεανώ Φωτίου αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση τόσο αδιαφορία, όσο και «εμπαιγμό γονιών, παιδιών αλλά και δήμων και ιδιωτών που λειτουργούν Β/Ν σταθμούς».

«Η κα Μιχαηλίδου, εδώ και δυο μήνες, με θριαμβευτικό ύφος ανακοινώνει ότι εξασφάλισε ευρωπαϊκούς πόρους για το πρόγραμμα των βρεφονηπιακών σταθμών στο ΕΣΠΑ 2021-27. Μίλησε ωστόσο για χρηματοδότηση για τρία χρόνια, όταν η περίοδος του νέου ΕΣΠΑ είναι 7ετής, και αρνήθηκε να διευκρινίσει αν τελικά η πηγή χρηματοδότησης θα είναι το Child Guaranty, οπότε τα vouchers θα καλύψουν μόνο φτωχά και ευάλωτα παιδιά.

Φέτος, πέντε μέρες πριν τις διακοπές του Αυγούστου, οι γονείς δεν ξέρουν αν θα τους περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα, πότε θα κάνουν τις αιτήσεις και αν, από Σεπτέμβριο θα μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε Β/Ν σταθμό για να επιστρέψουν στις δουλειές τους. Οι δήμοι αναγκάζονται να προκηρύξουν προσλήψεις προσωπικού για δύο μήνες από δικά τους κονδύλια, ελπίζοντας μετά σε χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ευρισκόμενοι έτσι στο όριο της νομιμότητας. Οι ιδιωτικοί σταθμοί δεν μπορούν να κάνουν εγγραφές γιατί οι γονείς δεν ξέρουν εάν χωρίς το voucher θα μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδα.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε 79.000 vouchers και το 2019 παρέδωσε 155.000, καλύπτοντας όλες τις πλήρεις αιτήσεις, και για βρεφονηπιακούς, και για ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ, βάζοντας 229 εκ στα 289 συνολικά από τον κρατικό π/υ. Τα τελικά αποτελέσματα είχαν δημοσιευτεί στις 10 Ιουλίου. Επί τρία χρόνια η κυβέρνηση κρατάει τα vouchers των βρεφονηπιακών στα ίδια επίπεδα και απαξιώνει τη δημιουργική απασχόληση, αφήνοντας κάθε χρόνο εκτός 50-60.000 παιδιά που τη δικαιούνται. Πέρυσι, δε, επί 5 μήνες, δεν πλήρωνε τα vouchers στις δομές και χρειάστηκαν πανελλαδικές κινητοποιήσεις για να το κάνει.

Φαίνεται ότι η κα Μιχαηλίδου, παρά τα όσα επικοινωνιακά λέει, δεν έχει ακόμη εξασφαλίσει τη συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων στους πόρους για να ξεκινήσει το πρόγραμμα. Και η κοινωνία πληρώνει την ανικανότητα, την αδιαφορία και τα εσωτερικά παιχνίδια δύναμης των Υπουργών της κυβέρνησης», καταλήγει η κα Φωτίου.


Να σημειώσουμε ότι ο typos-i έχει επικοινωνήσει επανειλημμένα με τα γραφεία της ΕΕΤΑΑ, τόσο στην Λάρισα, όσο και στην Αθήνα χωρίς ωστόσο να έχει λάβει κάποια συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα, παρά μόνο να επισκεπτόμαστε καθημερινά την ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3