dodoni back
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τι μας έμεινε από την πανδημία

Εικόνα του άρθρου Τι μας έμεινε από την πανδημία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2023, 18:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η πανδημία θεωρείται λήξασα στην Ελλάδα, ανάλογα με το πού τοποθετείται ο πομπός της είδησης:

Αν είναι κυβερνητικός, τότε έχει λήξει μερικές φορές, ιδιαίτερα στην εκκίνηση τουριστικών περιόδων. Αν είναι στο ευρύ κοινό, κάπου στον περασμένο Σεπτέμβριο.

Αν είναι στο πεδίο «άρνησης covid», τότε ό,τι ζήσαμε τα τελευταία 3 χρόνια είναι ως μη γενόμενο.

Αν πάλι είναι η πραγματικότητα, τότε τα πράγματα είναι κάπως πιο μπλεγμένα.

Η Ελλάδα πέρασε 2,5 πανδημικά χρόνια όπως συνηθίζει να περνάει τις κρίσεις: χωρίς ψυχραιμία, με ελάχιστο σχέδιο και επικλήσεις σε φιλότιμα, «προσωπικές ευθύνες» κ.λπ. Επίσης, η περίοδος έγινε παράθυρο ευκαιρίας για κάθε λογής πράγματα: από τη μικρή ή μεγαλύτερη δημόσια προβολή, μέχρι τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, αλλά και, όπως συνηθίζεται στις μέρες μας, για αλόγιστο και προκλητικό πλουτισμό, σε όλα τα επίπεδα. Τέλος, ήταν μια γενική πρόβα για περιστολή δικαιωμάτων, πραγματικών και απόλυτα απαραίτητων στις ανθρώπινες κοινωνίες.

Η πανδημία στην Ελλάδα «άνοιγε» και «έκλεινε», ανάλογα με την τουριστική περίοδο. Τα «ανοιγοκλεισίματα» συνοδεύτηκαν από διάφορες, οριακά σπαρταριστές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών, τα οποία ωστόσο δεν έμειναν στις ίδιες θέσεις ευθύνης, γιατί μάλλον χρεώθηκαν τα διάφορα που έγιναν: Οι υπουργοί Τουρισμού, Υγείας και Προστασίας Πολίτη αντικαταστάθηκαν, δύο εξ αυτών χωρίς «αποκατάσταση».

Τι έχει μείνει όμως σήμερα από την πανδημία; Ποια μέτρα, ποιες υποδομές, ποιοι υγειονομικοί χάρτες και ποιες αναφορές που μας συνόδευσαν καθημερινά για περίπου 800 μέρες και πλέον, υπάρχουν ακόμα;

Ο χάρτης που άλλαζε χρώματα

Ο «υγειονομικός χάρτης» της χώρας, ήταν αυτός που θα έδινε πληροφορίες καταρχάς, για το «επίπεδο ετοιμότητας» κάθε νομού, ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Ο χάρτης άλλαξε 5 συνολικά χρωματικές διαβαθμίσεις, όσες φορές και το «σχέδιο περιορισμού» του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Σ,  κάποια φάση, οι διαβαθμίσεις δεν… έπιαναν τους περιορισμούς  όταν αυτοί έγιναν πιο συγκεκριμένοι. Μην ξεχνάμε ότι για ένα διάστημα απαγορευόταν η μετακίνηση μεταξύ Δήμων, κάτι που ειδικά στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων ήταν πρακτικά αδύνατο.

Σήμερα ο χάρτης… υπάρχει ακόμα. Είναι σταματημένος στον Απρίλιο του ’22, οπότε και σταμάτησε πρακτικά να ισχύουν οι χρωματικές διαβαθμίσεις, οι περιορισμοί και γενικώς, ό,τι ανέφερε ως στοιχείο. Επίσης, μια απόλυτα ελληνική διάσταση, ήταν ότι η επιτροπή του χάρτη ήταν άλλη από την «επιτροπή ειδικών» του Υπουργείου Υγείας…

Τα ποσοστά εμβολιασμού

Η κυβέρνηση συνεχίζει να δημοσιεύει, σε εβδομαδιαία βάση πλέον, τα ποσοστά εμβολιασμού. Το vaccination tracker υπήρξε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες εφαρμογές, καθότι υπήρχε η δυνατότητα παροχής αναλυτικών δεδομένων, αρκεί να υπήρχε η γνώση για τα API’s. Βέβαια, εδώ και καιρό δεν ισχύουν οι κατηγοριοποιήσεις, καθώς δεν υπάρχει πλέον η έννοια του «ολοκληρωμένου εμβολιασμού», ενώ συχνά η κυβέρνηση κατηγορήθηκε, όχι άδικα, για πολιτική χρήση των αριθμών, ώστε να φανεί πιο μαζικός ο εμβολιασμός. Σημειωτέον ότι οι στόχοι που έθεταν με δημόσιες δηλώσεις και κείμενά τους κυβερνητικά στελέχη, δεν επιτεύχθηκαν ποτέ, εντός των χρονικών ορίων.

Για την ιστορία, η τελευταία αναφορά για το νομό Ιωαννίνων, είναι η εξής (μέχρι 19 Ιανουαρίου): 117.906 «ολοκληρωμένοι εμβολιασμοί» (με βάση τα ΦΕΚ μέχρι να ξεκινήσουν οι αναμνηστικές δόσεις) και 118.165 αναμνηστικές δόσεις. Στα Γιάννενα χορηγήθηκαν 302 δόσεις την εβδομάδα 12-19 Ιανουαρίου 2023 και άλλες 300 αναμνηστικές, στο ίδιο διάστημα.


Οι εκθέσεις των κρουσμάτων

Οι εκθέσεις του ΕΟΔΥ πλέον δεν είναι εβδομαδιαίες και πρακτικά, δεν αναφέρουν αναλυτικά στοιχεία για τα τον COVID, σε τοπικό επίπεδο. Όχι πως όταν ανέφεραν, «πέρασαν καλύτερα» πάντως. Ο ΕΟΔΥ έγινε στόχος ακόμα και του περιφερειάρχη Ηπείρου, γιατί «μας καταλόγιζαν λανθασμένους αριθμούς» ενώ εμείς ήμασταν και καλά covid free, ενώ αδυνατούσε (ή και αγνοούσε) να απαντήσει ακόμα και σε επίσημα ερωτήματα για τις καταγραφές. Όλα αυτά βέβαια, συνεργεία και τοπικών φορέων όπως ο περιφερειάρχης, έδιναν τροφή σε σεναριολογίες και επιχειρήματα που ήταν από ιλαρά, μέχρι επικίνδυνα.


Ο αριθμός των θυμάτων

Οι εβδομαδιαίες εκθέσεις πλέον δεν περιλαμβάνουν και έναν ακόμα αριθμό που η κυβέρνηση ουσιαστικά αμφισβήτησε, δίνοντας και αυτή τροφή σε αντιεπιστημονικά σενάρια: τις απώλειες ανθρώπων. Ο Θεοκλής Ζαούτης, ένας ακόμα αντικαταστάτης κυβερνητικού στελέχους που δεν τα πήγε και ιδιαίτερα καλά, διατύπωσε τη, δημοφιλή σε συνωμοσιολογικούς κύκλους άποψη ότι «δεν πέθαναν όλα τα θύματα από covid», την οποία αναπαρήγαγε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, ο κ. Ζαούτης, παρότι προανήγγειλε «αλλαγή στον τρόπο καταγραφής», ούτε εξήγησε ποτέ πώς θα γίνει αυτή η αλλαγή, αλλά ούτε και αν έγινε καν. Η τελευταία εβδομαδιαία επισκόπηση ήταν στις 18 Δεκεμβρίου 2022, όταν οι απώλειες είχαν φτάσει τις 34.779 σε όλη τη χώρα.


Οι υποδομές

Αυτά που θυμίζουν πράγματα του απώτερου, αλλά και πρόσφατου παρελθόντος, είναι τα σημεία του άστεος. Όπως για παράδειγμα τα δύο κοντέινερ που είναι σταθμευμένα εδώ και 2 χρόνια στην κεντρική πλατεία, ακριβώς μπροστά στην κύρια πύλη της Περιφέρειας Ηπείρου. Αυτά, συνεχίζουν να έχουν δουλειά, ενώ δεν έχουν μειωθεί τα σημεία ελέγχων τις καθημερινές, σε όλη την Ήπειρο. Στις 19 Ιανουαρίου 2023, το μεν ένα έκανε 71 ελέγχους (7 θετικοί) και το άλλο 222, με 26 θετικούς. Μια ακόμα υποδομή για την οποία έγινε μεγάλος θόρυβος, ο οποίος ποτέ δεν δικαιολογήθηκε επαρκώς, είναι το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο στους Αμπελόκηπους. Υποτίθεται ότι οι τοπικοί άρχοντες (ο περιφερειάρχης) «έδωσαν μάχη» για να «μην μας το πάρουν άλλες περιοχές», τελικά το πήραμε και στις 19 Ιανουαρίου έκανε 32 rapid tests (2 θετικά), σε ένα κοντέινερ του ΕΟΔΥ που είναι τοποθετημένο έξω από το κτίριο.


Τα rapid tests και οι μάσκες

Αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 31 Μαρτίου 2023, σε rapid test υποχρεούνται οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι-ες, μια φορά την εβδομάδα. Επίσης, με βάση το ΦΕΚ που ισχύει μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2023, στα νοσοκομεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, η τήρηση αποστάσεων και τα PCR ή rapid για μη εμβολιασμένους ή μη νοσήσαντες συνοδούς. Επίσης, τα rapid tests είναι υποχρεωτικά στις… πρωθυπουργικές συνεντεύξεις, όπως αυτή που θα δώσει ο κ. Μητσοτάκης τη Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου. Οι δε μάσκες, είναι πλέον προαιρετικές, έως και… ανάμνηση, αφού πέρασαν από διάφορες κατά το δοκούν διακυμάνσεις αναγκαιότητας


Τα «τραπεζάκια έξω»

Ένα οικονομικής φύσης μέτρο της κυβέρνησης ήταν το ελεύθερο που έδωσε σε επιχειρήσεις εστίασης, να καταλάβουν περισσότερο δημόσιο χώρο για να «τηρούνται οι αποστάσεις» που προέβλεπαν τα διάφορα ΦΕΚ και να μη μειωθεί έτσι, η φέρουσα δυνατότητα εξυπηρέτησης. Αφού όμως η συντριπτική πλειοψηφία των μέτρων άρθηκε, η κυβέρνηση έκλεισε μικροπολιτικά το μάτι στον κλάδο, δίνοντας παράταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου. Εδώ και μια βδομάδα δηλαδή, τα τραπεζάκια θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στις προ τριετίας θέσεις τους, αλλά…


Διαβάστε επίσης: Μετά την πανδημία (;), του Γιώργου Παππά

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ