Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τι κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε περίπτωση κρούσματος

Εικόνα του άρθρου Τι κάνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων σε περίπτωση κρούσματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2021, 11:13
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Το πρωτόκολλο διαχείρισης κρούσματος ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με γενικές οδηγίες

Αν ο/η φοιτητής/τρια ή μέλος του διδακτικού προσωπικού δεν  αισθάνεται καλά, παρουσιάζοντας συμπτώματα συμβατά με την COVID-19, ή  έχει ερωτήσεις σχετικά με την ατομική του/της υγεία, συστήνεται να  επικοινωνήσει άμεσα με το γιατρό του/της ή το ΕΚΑΒ ή το εφημερεύον  νοσοκομείο.
Ιδιαίτερη σημασία για τον περιορισμό της  διασποράς εντός του Ιδρύματος είναι η πολιτική αποχής από τις  ακαδημαϊκές δραστηριότητες όταν κάποιος/α δεν αισθάνεται καλά («stay  home when unwell» policy). Εάν έχει προγραμματισμένες εκπαιδευτικές ή εν  γένει ακαδημαϊκές δραστηριότητες με φυσική παρουσία, δεν επιτρέπεται η  συμμετοχή του σε αυτές για όσο χρόνο διαρκούν τα συμπτώματα.
Ποια συμπτώματα είναι συμβατά με την COVID-19;
– Πυρετός
– Βήχας (συνήθως ξηρός αλλά μπορεί και με απόχρεμψη)
– Λαχάνιασμα ή δυσκολία στην αναπνοή
– Κρυάδες
– Ρίγος (τρέμουλο)
– Μυαλγίες
– Κεφαλαλγία
– Πονόλαιμος
– Ξαφνική απώλεια γεύσης ή όσφρησης
– Ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, διάρροιες.
Εάν ο/η φοιτητής/τρια εμφανίσει ένα ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, διακρίνονται οι παρακάτω τρεις περιπτώσεις:
  1. Ο/η  φοιτητής/τρια βρίσκεται ΕΚΤΟΣ του Πανεπιστημίου. Στην περίπτωση αυτή  συστήνεται να επικοινωνήσει με τον γιατρό του/της ή με το ΕΚΑΒ για  κλινικές οδηγίες. Κατόπιν, θα πρέπει να ενημερώσει τον υπεύθυνο  διαχείρισης της COVID-19 του τμήματος, στο οποίο φοιτά, με ηλεκτρονικό  μήνυμα (αναφέροντας το ονοματεπώνυμό, το έτος σπουδών, ένα σύντομο  ιστορικό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας) και να φροντίσει να υποβληθεί  άμεσα σε έλεγχο με rapid test (όχι self test).
  2. Ο/η φοιτητής/τρια  βρίσκεται ΕΝΤΟΣ του πανεπιστημίου και η κατάστασή του/της επιτρέπει την  αποχώρησή του/της. Στην περίπτωση αυτή συστήνεται να ενημερώσει τον  διδάσκοντα και να αποχωρήσει από το χώρο του Πανεπιστημίου, φορώντας τη  μάσκα του και τηρώντας αυστηρά τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του ιού.  Συστήνεται κατ’ αρχάς να επικοινωνήσει με τον γιατρό του/της ή με το  ΕΚΑΒ για κλινικές οδηγίες. Κατόπιν, θα πρέπει να ενημερώσει τον υπεύθυνο  διαχείρισης της COVID-19 του τμήματος, στο οποίο φοιτά, προφορικά ή με  ηλεκτρονικό μήνυμα (αναφέροντας το ονοματεπώνυμό, το έτος σπουδών, ένα  σύντομο ιστορικό και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας) και να φροντίσει να  υποβληθεί άμεσα σε έλεγχο με rapid test (όχι self test).
    Για τις  περιπτώσεις 1 και 2, υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος με rapid test παρέχεται  δωρεάν στις αντίστοιχες δημόσιες δομές. Μέχρι ολοκλήρωσης της  διερεύνησης, δεν επιτρέπεται η συμμετοχή σε καμία ακαδημαϊκή  δραστηριότητα και συνιστάται η αποφυγή του συγχρωτισμού με άλλα άτομα.
  3. Ο/η  φοιτητής/τρια βρίσκεται ΕΝΤΟΣ του πανεπιστημίου και η κατάστασή του/της  ΔΕΝ Επιτρέπει την αποχώρησή του/της. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να  ακολουθηθούν τα παρακάτω:

  • Κατ’  αρχάς διατηρούμε την ψυχραιμία μας και δεν πανικοβαλλόμαστε. Τα  συμπτώματα της COVID-19 είναι κοινά με πλήθος άλλων ασθενειών. Παρόλα  αυτά οφείλουμε με υπευθυνότητα να διαχειριστούμε την περίπτωση ως ύποπτο  κρούσμα, για την ασφάλεια του ιδίου του φοιτητή, τη δική μας και των  υπολοίπων φοιτητών. Η ψυχραιμία μας ενθαρρύνει και τον ίδιο τον φοιτητή,  ο οποίος είναι σε δυσμενέστερη ψυχολογικά θέση από εμάς.
  • Βεβαιωνόμαστε ότι ο/η φοιτητής/τρια συνεχίζει να φορά μάσκα (εάν δεν δυσχεραίνει την αναπνοή).
  • Οδηγούμε  τον/την φοιτητή/τρια στην ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΝΑΜΟΝΗΣ, όπου θα παραμείνει μέχρι  την ολοκλήρωση των χειρισμών και καλούμε το ΕΚΑΒ (166).
  • Δεν επιτρέπουμε την είσοδο στην αίθουσα αναμονής σε τρίτους.
  • Μπορούμε να ζητήσουμε τη συνδρομή του Τμήματος Υγειονομικής Περίθαλψης.
  • Σημειώνουμε  τα στοιχεία του/της φοιτητή/τριας (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας,  κινητό τηλέφωνο και τα στοιχεία όσων συγκατοικούν μαζί του), τα  συμπτώματα και τη γενική του/της εικόνα.
  • Ενημερώνουμε τηλεφωνικά για το περιστατικό τον υπεύθυνο διαχείρισης της COVID-19 του τμήματος ή τον αναπληρωτή του.
  • Ο  υπεύθυνος διαχείρισης της COVID-19, αφού λάβει από εμάς τις  λεπτομέρειες για το περιστατικό, θα κάνει όλες τις απαραίτητες επαφές με  τις αρχές και θα μας δώσει περαιτέρω σαφείς οδηγίες για το χειρισμό του  περιστατικού, τις οποίες και εφαρμόζουμε.
  • Δεν αποχωρούμε αλλά  παραμένουμε στο κτήριο μέχρι την αποχώρηση του/της φοιτητή/τριας. Όταν  ολοκληρωθεί ο χειρισμός και αποχωρήσει το περιστατικό, ενημερώνουμε και  πάλι τηλεφωνικά τον υπεύθυνο διαχείρισης της COVID-19 του Τμήματος.
  • Δεν  συζητούμε και δεν κοινοποιούμε λεπτομέρειες του περιστατικού σε  τρίτους. Επίσης, σε τυχόν επικοινωνία δημοσιογράφων ή άλλων με εμάς, δεν  δίνουμε στοιχεία και τους παραπέμπουμε στις πρυτανικές αρχές.
  • Εφόσον  το περιστατικό κριθεί σοβαρό ή επιβεβαιωθεί ως θετικό και αναλόγως της  έκτασής του, το Τμήμα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα (όπως για  παράδειγμα, απολυμάνσεις χώρων ή/και προσωρινή μερική ή ολική αναστολή,  ατομική καραντίνα) σύμφωνα με το πρωτόκολλο διαχείρισης επιβεβαιωμένου  κρούσματος ή στενής επαφής που ήδη ακολουθεί το ίδρυμα για την προστασία  της υγείας και την ασφάλεια όλων μας.
Εφόσον  απαιτηθεί, το παρόν πρωτόκολλο εξατομικεύεται κατά περίπτωση και θα  επικαιροποιηθεί ανάλογα με την υφιστάμενη επιδημιολογική κατάσταση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back