Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Τι έχουν τα έρμα…»: οι γιαννιώτικες επιχειρήσεις στην κρίση

Εικόνα του άρθρου «Τι έχουν τα έρμα…»: οι γιαννιώτικες επιχειρήσεις στην κρίση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/11/2016, 16:20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι συμβαίνει στη γιαννιώτικη αγορά τα χρόνια της κρίσης; Με έναν αρκετά παραστατικό τρόπο και ιδιαίτερα… ανησυχητικό, παρουσίασε ο Δημήτρης Καμπούρης, οικονομολόγος, την κατάσταση της γιαννιώτικης οικονομίας στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ιωαννίνων και το Europe Direct.

«Το 2014, το 41,84% βρισκόταν στο πεδίο μεγάλης πιθανότητας πτώχευσης», τόνισε, παρουσιάζοντας τα στοιχεία της έρευνας, στο μικρό, μόλις 19 ατόμων, ακροατήριο της εκδήλωσης. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό έχουν πιθανότητα πτώχευσης άνω του 90% (αν δεν έχουν πτωχεύσει ήδη, καθώς η έρευνα αφορά παλιότερα στοιχεία), ενώ ένα σημαντικό κομμάτι των επιχειρήσεων χρειάζεται ριζικές αναδιαρθρώσεις, εξυγίανση, χρηματική και οργανωτική παρέμβαση. Συνολικά, οι 6 στις 10 επιχειρήσεις (η έρευνα αφορά ΑΕ και ΕΠΕ που δημοσιεύουν ισολογισμούς) είναι στο πεδίο από… πορτοκαλί μέχρι κόκκινο. Το 2010, το ποσοστό των προ πτώχευσης επιχειρήσεων ήταν το 18,79%. Κοινώς, η θεωρία ότι «τουλάχιστον με την κρίση θα ξεκαθαρίσει η αγορά» καταρρίφθηκε εκ του αποτελέσματος, καθώς το ξεκαθάρισμα, ακόμα και αν δεχτούμε ότι συμβαίνει, δεν έχει ευεργετικά αποτελέσματα.

Τα βασικά σημεία της έρευνας, είναι τα εξής:

  • Στην τετραετία 2010-2014, οι επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών κάτω των 15 εκατ. ευρώ, παρουσίασαν μείωση τζίρου κατά 42,5%
  • Μόνο το 42% του δείγματος είχε κέρδη
  • Οι τόκοι ως ποσοστό πωλήσεων ξεπερνούν το 5%
  • Η απώλεια ίδιων κεφαλαίων φτάνει το 29%

Ένας βασικός λόγος, είναι τα δάνεια, «θηλειά στο λαιμό» όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Καμπούρης, ο οποίος δεν είχε να πει καλά λόγια για τις τράπεζες. Ανάμεσα στους υπόλοιπους, ο κ. Καμπούρης είχε να πει αρκετά. Ότι οι επιχειρήσεις προχώρησαν αργά στη μείωση των εξόδων, αλλά και ότι πολύ συχνά δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στις έρευνες. «Ίσως γι αυτό να είναι τόσο μικρό το ακροατήριο απόψε», παρατήρησε.

Σε μια αποστροφή του λόγου του, είπε ότι «για να έχεις πλεόνασμα σε μια χώρα που δεν έχει ανάπτυξη, ο ένας θα πρέπει να κλέβει τον άλλο», συμπληρώνοντας ότι επί του παρόντος, το κράτος κλέβει τις επιχειρήσεις.

Αρνητική είναι όμως και η στάση των τραπεζών και του κράτους στο νομικό κομμάτι, το οποίο ανέλυσε εκτενώς η Ματίνα Καπρίτσα, δικηγόρς παρ’ Εφέταις. Ανάμεσα στα υπόλοιπα, ανέλυσε τον τρόπο υπαγωγής στον πτωχευτικό κώδικα, αλλά και την ιδιαίτερα αυστηρή στάση πιστωτών και κράτους.

Ο κ. Καμπούρης στη συνέχεια, παρουσίασε κάποια μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, επαναλαμβάνοντας το ζήτημα της εμπιστοσύνης, αλλά και μιας σειράς παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν σε ό,τι αφορά το τραπεζικό χρήμα και τη φορολογία, με μόνιμη μείωση επιτοκίων, μειωμένες δόσεις, καταβολή μόνο τόκων κ.α.

Η έρευνα αφορά 299 επιχειρήσεις, για την περίοδο 2010-2014, εκ των οποίων 21 ξενοδοχειακές. Οι 17 επιχειρήσεις από το δείγμα έχουν κύκλο εργασιών άνω των 15 εκατ. ευρώ, οι 282 κάτω των 15 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back