Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΒΙΒΛΙΟ

Τι ετοιμάζει η «Κριτική»; Πολλά βιβλία για το καλοκαίρι

Εικόνα του άρθρου Τι ετοιμάζει η «Κριτική»; Πολλά βιβλία για το καλοκαίρι
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/07/2016, 11:49
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Νέα βιβλία κυκλοφορούν οι εκδόσεις «Κριτική»:

ΜΥΘΙΣΤΟΡΗΜΑ

Franz Hessel Απόκρυφο Βερολίνο
 Μετάφραση – επίμετρο: Απόστολος Στραγαλινός
 Είκοσι τέσσερις ώρες από τη ζωή των μποέμ κύκλων του Βερολίνου της δεκαετίας του 1920. Μία γυναίκα και δύο άνδρες, ένα ντοκουμέντο από το όχι και τόσο μακρινό 1927, που μας μεταφέρει στην ατμόσφαιρα των roaring 20’s, στα ταραχώδη και ηδονιστικά χρόνια της ύστερης περιόδου της Βαϊμάρης, στο Βερολίνο των night clubs και των καμπαρέ, των μπουντουάρ και των πνευματικών και καλλιτεχνικών αναζητήσεων, που συνυπάρχουν με την οικονομική κρίση, την ανεργία, την πολιτική αστάθεια και τον κοινωνικό αναβρασμό.

Wolfgang Koeppen Περιστέρια στη χλόη
Μετάφραση: Βασίλης Τσαλής
Το 1951, στο ενημερωτικό δελτίο της πρώτης έκδοσης του έργου, ο οίκος Scherz & Goverts τονίζει: «Πρόκειται για την πλέον εύστοχη λογοτεχνική παρουσίαση της μεταπολεμικής Γερμανίας, ένα απολύτως επίκαιρο μυθιστόρημα». Πράγματι, στα Περιστέρια στη χλόη, ο Koeppen επιτυγχάνει με πρωτοποριακή, για τα γερμανικά γράμματα, τεχνική να μεταδώσει το κλίμα της αβεβαιότητας, του φόβου, αλλά και μιας υπόγειας ζωτικότητας που είχε αρχίσει να αναδύεται μέσα από τα ερείπια της ηττημένης Γερμανίας.

Γιώργος Χειμωνάς Αγάπη σαν ακολασία
Επιλογή αποσπασμάτων – Εισαγωγή: Αργύρης Παλούκας
Η Αγάπη σαν ακολασία (η φράση παρμένη από το έργο του Γιώργου Χειμωνά Η εκδρομή) συγκεντρώνει, ακολουθώντας τη χρονολογική σειρά έκδοσης των έργων, ορισμένα αποσπάσματα από την πεζογραφία του Χειμωνά με θεματικό άξονα την αγάπη: ως ανάγκη για τον άλλο, ως ανάγκη για συντροφιά, ως ανάγκη για αναπάντεχες χειρονομίες.

GRAPHIC NOVEL
Seth Goldman, Barry Nalebuff Μαθαίνω να επιπλέω – Πώς θα πετύχεις με μια start-up
Εικονογράφηση: Sungyoon Choi
Μετάφραση: Αβραάμ Κάουα
Με σύμμαχο και μέσο τους την αμεσότητα των κόμικς, οι συγγραφείς –συνιδρυτές της εταιρίας τσαγιού Honest Tea– διηγούνται διασκεδαστικά την ιστορία του πώς έστησαν μια επιχείρηση «διαφορετική», με στόχο όχι μόνο να προσφέρουν στους καταναλωτές ένα υγιεινό εναλλακτικό ρόφημα, αλλά να διαδώσουν ένα νέο μοντέλο επιχείρησης με σεβασμό στον καταναλωτή.

ΔΟΚΙΜΙΟ

Ναπολέων Μαραβέγιας (επιμέλεια)
 Ευρωπαϊκή ένωση – Δημιουργία, εξέλιξη, προοπτικές


 Ένα συλλογικό βιβλίο που φωτίζει τις διάφορες πτυχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη δημιουργία των ευρωπαϊκών θεσμών και την ιστορική τους εξέλιξη ως τη σημερινή θεσμική της συγκρότηση. Καλύπτει επίσης –μεταξύ άλλων– θέματα όπως τα οικονομικά της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την ευρωπαϊκή ιθαγένεια, την εξωτερική πολιτική και άμυνα της Ε.Ε., τη μεταναστευτική και εκπαιδευτική πολιτική, τη συνοχή και διακυβέρνηση.


 Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης William S. Burroughs – Το ιλιγγιώδες καλειδοσκόπιο
 Υπάρχει μια προσωπικότητα, μια εμβληματική μορφή του εικοστού αιώνα που υπήρξε επαναστάτης, συγγραφέας, καλλιτέχνης. Άκουγε στο όνομα Ουίλιαμ Σιούαρντ Μπάροουζ.

ΘΕΑΤΡΙΚΟ
 Κώστας Λεϊμονής Ο μονόλογος ενός καθ’ ομολογία παράλογου
 Ένας βουλευτής, που έχει διατελέσει για χρόνια και υπουργός ελληνικών κυβερνήσεων, αποφασίζει να παραιτηθεί από το αξίωμά του και να εγκαταλείψει μια για πάντα την πολιτική ζωή της χώρας. Έτσι, ετοιμάζεται να εκφωνήσει τον τελευταίο του λόγο στη Βουλή τη νύχτα της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back