ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Τι θα γίνει με τα φεστιβάλ του καλοκαιριού;

Εικόνα του άρθρου Τι θα γίνει με τα φεστιβάλ του καλοκαιριού;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/04/2020, 15:37
ΤΥΠΟΣ ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ

Τα καλοκαιρινά καλλιτεχνικά φεστιβάλ, μεγάλα, μεσαία και μικρά, έχουν πάρει τη θέση τους στην κοινωνική και οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Τα Γιάννενα έχουν το μερίδιό τους, αν και πολύ μικρότερο οργανωτικά και οικονομικά. Οι καλοκαιρινές συναυλίες και τα θέατρα όμως, είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της θερινής περιόδου.

Φέτος, τι θα γίνει, ελέω πανδημίας;


Τα μηνύματα δεν είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Οι ενδείξεις είναι ότι, ακόμα και αν τελειώσει η αυστηρή καραντίνα και οι περιορισμοί πριν την έναρξη του καλοκαιριού, η διαχείριση της κατάστασης δεν θα περιλαμβάνει συνωστισμούς σε περιορισμένους χώρους, ακόμα και υπαίθρια. Όπως για παράδειγμα γίνεται μια συναυλία.

Ήδη όμως, συμβόλαια έχουν υπογραφεί, προκαταβολές έχουν καταβληθεί, σχεδιασμός έχει γίνει. Το Release και το Ejekt φέρνουν το καλοκαίρι μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μουσικής σκηνής, ενώ ήδη έχουν αναβληθεί όλες οι ευρωπαϊκές περιοδείες συγκροτημάτων. Ανάμεσά τους φυσικά και όλες σχεδόν οι εαρινές συναυλίες στην Ελλάδα.

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων είναι σε αδιέξοδο. Με επιστολή του προς τα υπουργεία Πολιτισμού, Οικονομικών, Εργασίας και τον πρωθυπουργό, κατέθεσε  μια πρόταση, προκειμένου να μην καταστραφούν οικονομικά οι διοργανωτές, από τις εξαργυρώσεις των εισιτηρίων.

Καταρχάς, λέει ξεκάθαρα ότι τα θεάματα είτε θα ακυρωθούν, είτε θα μεταφερθούν σε νέες ημερομηνίες μέσα στο 2020 ή και στο 2021. Ζητάει λοιπόν την παρέμβαση της κυβέρνησης, προτείνοντας ένα σχέδιο με voucher.

Η αξία του, θα ισούται με το αντίτιμο του εισιτηρίου της εκάστοτε ακυρωθείσας ή αναβληθείσας εκδήλωσης και ο κάτοχός του θα μπορεί να το εξαργυρώσει για την παρακολούθηση άλλης εκδήλωσης με χρονική ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Αν ένα θέαμα αναβληθεί για μεταγενέστερη ημερομηνία και ο κάτοχος του εισιτηρίου δεν επιθυμεί την αντικατάσταση του εισιτηρίου του με voucher, θα δικαιούται να κρατήσει το εισιτήριό του με την παλιά ημερομηνία εκδήλωσης το οποίο και θα ισχύει για την νέα ημερομηνία, ακόμη και αν αυτή είναι στο επόμενο έτος.

Οι διοργανωτές τονίζουν ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει ήδη εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Πολωνίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και της Γερμανίας ενώ αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις από τα υπόλοιπα Ευρωπαϊκά κράτη για τη λήψη παρόμοιων μέτρων.

Φυσικά, αυτό θα σημάνει και την υποχρεωτική αποδοχή των νέων όρων από τους κατόχους των εισιτηρίων. Ειδικά οι μεγάλες συναυλίες έχουν υψηλά εισιτήρια και για τους κατοίκους της περιφέρειας, απαιτούν προγραμματισμό για τη μετάβαση, ενδεχομένως και τη διαμονή. Από την άλλη, εάν οι διοργανωτές δεν αντέξουν την οικονομική ζημιά, δύσκολα θα ξαναδούμε στην Ελλάδα μεγάλο όνομα την επόμενη χρονιά…

Αντίστοιχο πρόβλημα όμως, αντιμετωπίζουν μια σειρά κλάδοι: ηχολήπτες, εταιρίες εξοπλισμού και φυσικά, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες, οι οποίοι βλέπουν να χάνεται η πιο δραστήρια επαγγελματική περίοδος, η οποία εξασφαλίζει σε μεγάλο βαθμό την επιβίωση για το υπόλοιπο διάστημα.

Ο Ρέι Ντάλιο, επικεφαλής της Bridgewater Associates, του μεγαλύτερου fund παγκοσμίως θεωρεί ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας θα είναι όμοιες με τις εκείνες της Μεγάλης Ύφεσης, που διήρκησε από το 1929 έως το 1933 και θεωρείται ως η χειρότερη οικονομική κρίση στην αμερικανική ιστορία.

Επαρκούν λοιπόν τα μέτρα για την αντιμετώπισή της, σε τοπικό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο;

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back